PrimariaMea
De ce arde gunoiștea de la Țânțăreni? Image
03 aug. 2020

De ce arde gunoiștea de la Țânțăreni?

Pe 28 iulie gunoiștea de la Țânțăreni a luat foc, inundând de fum și miros insuportabil satele vecine. Gunoiștea primește zilnic aproximativ 700 de tone de deșeuri de toate tipurile, venite de la chișinăuieni. Am întrebat un expert despre motivul pentru care gunoiștea a luat foc și ce s-ar putea de făcut pentru a exclude asemenea riscuri pe viitor.  

 

La general despre gunoiște și incendiu

Gunoiștea de la Țânțăreni a fost creată în anii ‘90 și urma să „găzduiască”  timp câteva decenii deșeurile produse de chișinăuieni. Ea se află pe teritoriul satului Țânțăreni, arendat de primăria mun. Chișinău și gestionată de întreprinderea municipală Regia Autosalubritate. În fiecare zi, aici sunt aduse în jur de 700 tone de deșeuri de toate tipurile: menajere, nereciclabile, de la construcții și așa mai departe. Aceasta este unicul spațiu amenajat conform standardelor. 

Regulamentul de funcționare a gunoiștei ar presupune că, la fiecare metru în înălțime de deșeuri care se acumulează, aceasta ar trebui să fie acoperită cu pământ. Scopul pământului ar fi de a împiedica supraîncălzirea gunoiului și izbucnirea incendiilor. 

Totuși, pe 28 iulie 2020, gunoiul din groapă a început să ardă, degajând gaze toxice în atmosferă și creând un nor de fum care a acoperit patru sate în vecinătate, inclusiv localitatea Geamăna. Fiind apelat, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a menționat că, inițial, spre gunoiște nu au fost direcționați pompierii din simplul motiv că nimeni nu i-a chemat. Atunci când primarul satului Geamănă și echipele de jurnaliști au încercat să meargă la gunoiște să vadă care ar fi situația, accesul le-a fost îngrădit. Iar când aceștia au apelat șeful întreprinderii municipale „Regia autosalubritate” acesta, prin intermediari, a declarat că nu dorește să facă declarații pentru presă. Observând reacția înceată a autorităților, zeci de localnici s-au adunat la protest, blocând accesul camioanelor către poligon. Gunoiștea a ars timp de două zile jumătate, iar ultimele focare ale incendiului au fost stinse în după-amiaza de 30 iulie,  însă probleme acesteia nu pot fi soluționate atât de rapid. 

 

Care este problema - ce zic experții

Când gunoiștea a început să ardă, au apărut diverse speculații în mediul online, precum că acesteia i s-ar fi dat foc. De asemenea, unele surse instituții de presă nu au menționat despre responsabilitatea pe care o duce municipiul Chișinău pentru gunoiște, lipsind informații despre contractul de arendă semnat între primăria mun. Chișinău și satul Țânțăreni. Despre asta a scris o postare și Eugen Camenscic, Consultant în planificare strategică în domeniul climei, energiei durabile și managementului deșeurilor. De la Eugen am vrut să aflăm mai multe despre gunoiște și care sunt problemele cu aceasta. Din discuție am descoperit că există două probleme majore cu privire la acest subiect: nerespectarea normelor de protecție și proasta administrare a întreprinderii. 

În primul rând, am aflat că gunoiștea este eficientă pentru depozitarea deșeurilor ce nu pot fi reciclate. Mai mult, gunoiștea este una care respectă standardele necesare și, după instalarea stației de prelucrare, va deveni mai performantă. Problema arderii însă, a apărut din „eroare umană”. Și anume, faptul că gunoiul nu este acoperit zilnic cu pământ. Faptul că el este expus la soare, în special în această perioadă caniculară și la aer (deci oxigen) a dus la supraîncălzirea gunoiului și la izbucnirea incendiului. Soluția la această problemă rămâne aceeași: acoperirea în fiecare zi a gunoiului cu sol, astfel încât să nu se supraîncălzească și să nu aibă acces la aer. 

Potrivit lui Eugen, faptul că gunoiul nu este acoperit este consecința celei de-a doua problemă: managementul întreprinderii municipale Regia Autosalubritate. Întreprinderea, contrar legii, nu are un Consiliu de Administrare care să supravegheze activitatea acesteia. Acesta nu ar fi desemnat în particular din cauza intereselor politice, iar în data de 28 iulie 2020, chiar și aprobarea regulamentului pentru alegerea Administratorului întreprinderii a fost blocată, din aceleași motive. 

Ce trebuie să facă autoritățile și cum putem ajuta?

Problema gunoiștei și evitarea aprinderii acesteia, potrivit lui Camenscic, poate fi rezolvată ușor anume prin înlăturarea problemelor precedente: creând un management bun al întreprinderii municipale, care ar duce și la rezolvarea problemei acoperirii zilnice a deșeurilor cu sol. De asemenea, un alt pas important îl constituie sortarea deșeurilor de către cetățeni și reciclarea acestora. Anterior, am mai scris despre cum este posibil pentru fiecare dintre noi să contribuie la micșorarea volumului de deșeuri care merg la gunoiște, prin compostarea resturilor de mâncare și reciclarea plasticului. Compostul va deveni îngrășământ pentru sol din curți și grădine, pe când plasticul poate fi ușor reciclat la uzina ABS Recycling.

În aceeași direcție lucrează și autoritățile municipiului, care au aprobat pe 23 iulie un nou Regulament de salubrizare. Printre prevederile acestuia se includ instrucțiuni noi de sortarea la domiciliu a deșeurilor biodegradabile de cele reciclabile. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie