De ce a reapărut mirosul urât în Chișinău?
Chișinăul iar miroase. Conducerea Primăriei s-a autosesizat și a creat un grup de lucru care să identifice cine este responsabilul. Cauza principală, conform autorităților, ar fi faptul că unii agenți economici nu au stații de preepurare pentru apele reziduale. Experții în domeniu amintesc că există un regulament care obligă agenții economici să facă aceasta. Mai ales în condițiile în care stația de epurare este gândită mai mult pentru prelucrarea apelor utilizatorilor casnici. Primăria Mea a publicat recent o analiză în care explică mai multe cauze ale mirosului neplăcut și probleme ale gestionării activității stației de epurare.
În ultimele zile, locuitorii orașului au fost învăluiți de mirosul neplăcut de altădată al Chișinăului. Conform reprezentanților stației de epurare de vină ar fi agenții economici care nu au stații de preepurare. Astfel, apele utilizate în procesul tehnologic, care depășesc limitele admisibile de poluanți, sunt revărsate în sistemul public de canalizare. Acestea omoară o parte din bacteriile care curăță apele uzate de reziduuri în ultima fază a procesului de epurare. În rezultat, apele nu ar fi curățate corespunzător și ar genera mirosul neplăcut. Primarul Ion Ceban a creat un grup de lucru care a inițiat o anchetă internă. Acesta a transmis mai multe demersuri către Ministerul Agriculturii, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Centrul Municipal de Medicină Preventivă, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Iuliana Cantaragiu, directoare-adjunctă la Centrul Național de Mediu, ne-a comunicat că tehnologia de la stațiile de epurare este construită pentru epurarea apelor municipale uzate, provenite în mare parte de la populație. Respectiv, tehnologia este prevăzută pentru a epura gama și concentrațiile de poluanți care se regăsesc în ape uzate menajere, nu și industriale. „Acum, diferite industrii, în funcție de domeniul său de activitate, generează ape uzate cu poluanți specifici pentru acel domeniu de activitate, cu concentrații mărite, pe care stația de epurare municipală nu are capacitatea de a le epura.”
Există și un Regulamentul privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare şi/sau în corpuri de apă pentru localităţile urbane şi rurale. Punctul 11 al acestuia zice că: „Consumatorii, alţii decât cei casnici, efectuează preepurarea/epurarea apelor uzate, astfel încât la evacuarea acestora în sistemul public de canalizare, în punctul de control, să fie asigurată respectarea valorilor admisibile ale parametrilor/indicatorilor de calitate...”
Cantaragiu spune că „acest regulament, ca și multe altele de fapt, nu este respectat și autoritățile locale și centrale ignoră acest fapt, din diverse motive, fie ca să acopere un business, fie singuri au un business, fie că au luat mită la un moment dat sau pot să ia mită, etc.”
Pe pagina de Facebook, primarul Ceban a declarat că deja au fost prelevate probe de la 10 întreprinderi producătoare, care aruncă apele reziduale în rețeaua de canalizare publică, din cauza cărora poate fi apărut mirosul neplăcut din capitală și că „în următoarele zile, grupul creat va merge şi la alţi 10 agenţi economici pentru a preleva probe”, iar „persoanele responsabile care se fac vinovate să fie eliberate din funcţie, iar agenții economici vom cere să fie sancţionaţi, în cazul în care se va demonstra că mirosul în oraș a reapărut din cauza lor.”
Primăria Mea: soluții cosmetice pentru mirosul neplăcut
Recent, Primăria Mea a publicat o analiză a acțiunilor făcute de autoritățile publice locale, inclusiv în privința mirosului neplăcut și a stației de epurare. Aceasta menționa despre problemele anterioare legate de lipsa preepurării din partea agenților economici. În 2019, Apă-Canal Chișinău, care gestionează Stația de Epurare, a declarat inițial că stația lucrează la parametrii normali, ca apoi să găsească sursa mirosului în vărsarea în rețeaua de canalizare centralizată de către unii agenți economici, a apelor uzate și deșeurilor cu concentrații mari de poluanți. În martie, fostul director pe relații cu clienții de la Apă-Canal Chișinău a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu executare, din cauza unor contracte încheiate pentru prelucrarea apelor uzate cu concentrații majorate de poluanți. Oricum, cercetarea menționează că principala cauză a mirosului este nămolul rămas în urma procesului de epurare a apei și care este depozitat pe teritoriul stației, fără a fi prelucrat. Cercetarea concluzionează următoarele:
- Ion Ceban și-a concentrat eforturile pe soluții cosmetice care să atenueze mirosul neplăcut de la Stație de Epurare: acoperirea cu geotextil a lacurilor de nămol, pulverizarea geotuburilor și folosirea reactivilor pentru stabilizarea mirosului neplăcut de la stațiile de deshidratare a nămolului.
- În acțiunile sale făcute public lipsește abordarea problemei gestionării nămolului stocat pe teritoriul Stației de Epurare în ultimii 50 de ani și cel ce urmează să fie generat de acum încolo.
- Între timp, exponenți ai conducerii Apă-Canal, pe care Ion Ceban îi învinuia în campania electorală de proastă administrare a situației la Stația de Epurare și propunea demisia acestora, au rămas în funcție și chiar au avansat.
Mai multe detalii despre etapa lucrărilor la stația de epurare, despre ce cauzează mirosul, ce promisiuni au făcut aleșii și cum le-au respectat, le puteți accesa aici.
Autoare: Vlada Ciobanu