PrimariaMea
Cum apar gheretele în Chișinău? Image
03 sept. 2020

Cum apar gheretele în Chișinău?

Comerțul stradal ambulant, atunci când nu este reglementat sau când agenții economici nu respectă regulile, creează supraaglomerare, dezorganizare și murdărie în oraș. După mai multe situații în care au fost amplasate ilegal unități de comerț stradal, am hotărât să informăm cititorii despre cum ajung anumiți comercianți să vândă pe străzile centrului Chișinăului și ce să facem atunci când avem bănuiala că o unitate ar fi amplasată ilegal. 

Gherete în centrul orașului doar pe perioada estivala

După ce au anunțat că gheretele vor dispărea din centrul orașului, autoritățile au hotărât să permită desfășurarea comerțului stradal pe perioada estivală

La ședința din 23 iulie 2020 a Consiliului Municipal Chișinău a fost aprobat Conceptul privind comerțul stradal în municipiu, în baza căruia va fi elaborat un regulament de funcționare. Conform conceptului, proiectul căruia l-am rezumat anterior, unitățile de comerț stradal vor fi amplasate în baza unor scheme specifice, acestea vor trebui să se conformeze stilului arhitectural al orașului și, atunci când vine vorba despre amplasarea unităților de comerț în parcuri și pe bulevarde centrale, selectarea agenților economici va avea loc prin licitație. Totodată, conform spuselor lui Grigore Veverița - șef de secție al Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii - în centrul istoric al capitalei nu va mai fi permisă amplasarea unităților de comerț ambulant stradal, decât pe perioada estivală, urmând ca acestea să fie evacuate după data de 31 octombrie 2020

Conform dispoziției nr. 304d din 26 iunie 2020, în perioada 22 iunie - 31 octombrie, în zonele de odihnă și pe străzile bulevardelor principale, va fi posibilă amplasarea unităților care comercializează băuturi răcoritoare/fierbinți, înghețată, produse de patiserie fără cremă. În zonele cu un trafic intens pietonal va fi posibilă amplasarea a maximum trei unități de comerț, pe când în celelalte cazuri - o singură unitate. 

 

Care este procedura de amplasare

Conform conceptului de comerț stradal, în zonele de odihnă a chișinăuienilor și pe bulevardele principale, amplasarea va avea loc în baza unei licitații. Totuși dat fiind că nu a fost încă creat un regulament cu privire la comerțul stradal, iar cel al licitațiilor se află abia la etapa de consultare, pentru moment unitățile sunt amplasate conform unei alte proceduri. Am discutat cu Grigore Veverița la acest subiect și ne-a explicat că procedura este următoarea: 

1. Primarul aprobă schemele de amplasare a unităților de comerț în zone specifice (la moment, cele aprobate prin dispoziția din 26 iunie 2020);

2. Agenții economici înaintează cerere către pretură, solicitând amplasarea unității de comerț; 

3. Pretura analizează documentația agentului economic, tipul de produse comercializate, încadrarea vizuală, dimensiunea acesteia și aprobă sau nu amplasarea unității. Alegerea cărei unități de comerț ambulant va fi amplasată în care loc se face după principiul primul venit - primul servit; 

4. Agenții constatatori vizitează locațiile pentru a se asigura că agenții economici s-au amplasat în locațiile cuvenite și că unitatea de comerț corespunde detaliilor oferite preturii (dimensiunea, culorile, produsele comercializate). 

 

Ce-i cu sancțiunile

Cazuri în care gherete au fost instalate peste noapte sunt multe, unul mai răsunător fiind al tonetei Lavazza amplasată pe strada pietonală Eugen Doga. Instalarea acesteia a stârnit mai multe critici din partea societății civile, aceasta fiind amplasată chiar în mijlocul străzii dedicate pietonilor. Locuitorii capitalei au informat autoritățile despre nemulțumirea față de unitatea comercială, iar aceasta a fost scoasă a doua zi după instalare. Ne-am interesat mai mult de acest caz, solicitând informații atât de la Direcția Comerț a primăriei, cât și de la agentul economic, fiind informați de către autorități despre faptul că ghereta a fost instalată conform schemelor de amplasare, însă nemulțumirea pe care a cauzat-o orășenilor le-a determinat să o scoată. Agentul economic a refuzat să comenteze pe marginea acestui caz. 

De aceea, am studiat care ar fi reglementările legale conform Codului Contravențional, cu privire la comerțul ambulant stradal. În cazul în care agentul economic nu respectă regulile menționate de către autorități, aceștia vor fi amendați conform articolelor 273.9, 273.11, 273.15 și 273.16 al Codului Contravențional. Astfel, cei care desfășoară activitatea de comerț fără a notifica autoritățile, vor primi amendă de la 1500 la 3000 lei. Cei care vor notifica autoritățile și primi un loc de amplasare a unității, însă se vor amplasa conștient în altă locație, vor primi amenzi de la 2100 la 3000 lei (persoană fizică) și 6000 la 9000 lei (persoană juridică). De asemenea, cei care vor notifica autoritățile, însă vor oferi informații fictive cu privire la tipul de produse, tipul de unitate, dimensiune etc, vor fi sancționați cu de la 1500 la 3000 lei (persoane fizice) și de la 6000 la 12000 lei (persoane juridice).

Dacă observați gherete care răsar și aveți dubii cu privire la legalitatea lor, verificați conform schemelor de amplasare dacă la adresa respectivă pot fi gherete, iar de nu - apelați la pretura sectorului vostru sau la direcția generală comerț, astfel încât agenții constatatori să poată verifica legalitatea unității de comerț. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie