Consilierii municipali despre subteranele din Chișinău
La ședința Consiliului municipal din 14 martie 2017, pe ordinea de zi s-a regăsit un proiect de decizie care prevedea prelungirea pe un termen de 10 ani a contractului de locaţiune a încăperilor dintr-un pasaj subteran din capitală. Consilierii au avut replici dure la proiectul de decizie care nu prevedea suma exactă pe care urmează să o achite agentul economic pentru arendarea spațiilor și au criticat activitatea direcției responsabile de pasajele subterane, referindu-se la contractele expirate, veniturile ratate la bugetul municipal și datoriile agenților economici care depășesc suma de 10 mln lei. Aleșii locali au venit și cu unele soluții, printre care anularea contractelor de arendă, organizarea discuțiilor publice, elaborarea unor strategii de renovare și concepte de dezvoltare.
Șeful direcției Transport Public și Căi de Comunicație, Igor Gamrețchi, a prezentat, în cadrul ședinței Consiliului municipal, un proiect de decizie privind prelungirea contractului de locaţiune a încăperilor din pasajul subteran din bd. Renaşterii Naţionale, pe un termen de 10 ani. Atât proiectul de decizie, cât și subiectul subteranelor a stârnit discuții aprinse în CMC. Câțiva consilieri municipali, printre care Ala Nemerenco, Petru Burduja, Anton Leadschii și Vasile Chirtoca au fost nemulțumiți de faptul că proiectul de decizie propus nu conține informații referitoare la suma exactă pe care urmează să o achite locatarul pentru arendarea spațiilor din pasaj și nici despre obligațiile pe care și le asumă privind reparația spațiilor închiriate.
Consilierii Ruslan Codreanu și Gaik Vartanean au vorbit despre proasta gestionare a acestor spații și neregulile menționate în Raportul Curții de Conturi privind gestionarea patrimoniului municipal pentru anii 2014-2015 și anume:
1. contractele cu agenții economici expirate;
2. datoriile acumulate de agenții economici;
3. faptul că Direcția nu s-a conformat recomandărilor anterioare ale Curții de Conturi.
Aleșii locali au venit cu mai multe propuneri pentru soluționarea problemei pasajelor subterane, printre care :
.
În continuare vă prezentăm discursurile consilierilor municipali referitoare la problema subteranelor și propunerile formulate pentru soluționarea ei.
Oleg Onișcenco a propus anularea contractelor de arendă cu agenții economici care nu vor ameliora situația trecerilor de pietoni .
O să vin cu acest proiect de decizie pe ordinea de zi a Consiliului cel mult în 3 luni de zile dacă nu o să fie luate măsuri de către primărie și de către direcție.
Alexandr Comarov a menționat că a fost constituit un grup pe această problemă și că l-au invitat și pe șeful Direcției Transport Public și Căi de Comunicație, Igor Gamrețchi, la discuții.
Все подземные переходы превращены в клаку. Эту тему надо выдвигать на публичные обсуждение.
Vasile Chirtoca a venit cu propunerea de a aloca bani din bugetul municipal pentru elaborarea unor proiecte de reamenajare a subteranelor.
Trebuie să ne întrebăm cum noi vrem să vedem pasajele subterane peste 5 ani? Eu aș vrea ca toate scările să fie dotate cu escalator, să fie curate, civilizate, amenajate, iluminate.
Ruslan Codreanu a menționat că înainte de a aloca bani, trebuie desfășurate discuții largi, inclusivi cu oameni care au făcut mai multe studii și analize, cu ONG-uri, specialiști și ingineri.
Poate sunt pasaje subterane care e mai ieftin de închis, care se trag din anii 60? De ce să investim în ele?
Ala Nemerenco a venit cu o rugăminte către Direcția Transport, să propună, în colaborare Direcția Arhitectură, un concept pentru dezvoltarea pasajelor subterane, care să cuprindă toate propunerile formulate de consilierii municipali.
Să cereți de la Consiliul municipal, ceea ce trebuie sa facem noi, ca consilieri, ca să avem niște pasaje care, scuzați, să nu miroase urât!
Proiectul de decizie care a stârnit aceste discuții nu a acumulat numărul necesar de voturi și a fost remis la reexaminare. Consilierul municipal Oleg Onișcenco a solicitat să fie întocmită o notă protocolară către Direcția Transport ca în mod de urgență să fie convocați agenții economici care arendează, iar direcția să întreprindă măsuri de ameliorare, astfel ca subteranele să fie reparate, iluminate și să nu fie închise pe timp de noapte. Tot el a solicitat ca peste o luna să fie informat Consiliul municipal despre măsurile luate.
P.S. Problema subteranelor apare periodic în vizorul presei și mai rar pe agenda aleșilor locali. Pe parcursul a câtorva luni, echipa noastră a desfășurat mai multe activități pentru a afla opiniile chișinăuienilor despre subteranele din oraș și a informa consilierii municipali despre acestea.
La 5 martie, în contexul dezbaterilor publice asupra proiectului Bugetului municipal Chișinău 2017 în lectura a II-a, am expediat în adresa consilierilor și a primăriei o solicitare de alocare a resurselor financiare pentru reparația capitală a pasajelor subterane din oraș, cu respectarea normelor de urbanism și accesibilitate. Din păcate, unicul consilier de la care am primit răspuns a fost Ion Ștefăniță.
Totuși, ne bucură că acum un proiect de decizie legat de pasajele subterane nu trece neobservat pe lângă aleșii locali și strârnește discuții despre strategii de renovare și concepte de dezvoltare.
P.P.S. Echipa PRIMĂRIAMEA va urmări dacă consilierii municipali își vor îndeplini promisiunile și cum vor implementa soluțiile propuse pentru problema pasajelor subterane. Dacă sunteți interesat de acest subiect și de activitatea CMC, urmăriți pagina noastră de Facebook. Dacă aveți sugestii despre cum trebuie să arate subteranele din oraș, scrieți-ne la echipa@primariamea.md.
Autor: Natalia Slepuhin