PrimariaMea
CE AU FĂCUT ALEȘII MUNICIPALI ÎN PANDEMIE? Image
14 mai 2020

CE AU FĂCUT ALEȘII MUNICIPALI ÎN PANDEMIE?

Pe 10 martie 2020 a avut loc ultima ședință CMC din această primăvară. Consilierii urmau să se reunească din nou în ședință pe 12 martie, dar răspândirea virusului Covid-19 și declararea stării de urgență a împiedicat aleșii locali să își continue activitatea.

Covid-19 a creat multe dificultăți, stopând activitatea mai multor instituții și afaceri. Acesta însă nu a înlăturat sau redus importanța problemelor urbane, discuțiile despre transport public suburban, construcții și Plan Urbanistic General continuând să apară periodic în spațiul public. La rândul său, primăria a publicat activ comunicate și solicitări de recomandări cu privire la reorganizarea Direcției arhitectură, conceptul de comerț stradal, dezvoltarea sistemului de parcare în Chișinău ș.a.

În acest articol, vom analiza ce au făcut aleșii locali în această perioadă și ce urmează după 15 mai, când starea de urgență va lua sfârșit.

 

CUM A ACTIVAT CMC ÎN PANDEMIE?

În perioada pandemiei, consilierii și-au continuat activitatea în comisiile și grupurile de lucru din care fac parte. În perioada martie-aprilie, spre exemplu, a activat grupul de lucru pe transport, constituit la ședința CMC din 10 martie 2020. Pe 14 mai, grupul de lucru a prezentat într-o conferință de presă raportul privind soluțiile tehnice pentru dezvoltarea sistemului de transport public municipal, la care s-a lucrat ultimele 2 luni.

Din grupul de lucru pe transport au făcut parte consilierii Alexandr Trubca (PAS), Dorin Chirtoacă (PL), Alexandr Comarov (PSRM), Valerii Klimenco (P.P. Șor), Ion Macovei (Platforma DA), Corneliu Pîntea (PUN), Iurie Tesa (Platforma DA), precum și reprezentanți ai societății civile și executivului, inclusiv viceprimarul Victor Chironda.

Raportul grupului de lucru, p. 61

 

Pentru mai multe detalii despre activitatea desfășurată în pandemie, ne-am adresat consilierilor municipali. Am primit răspuns de la fracțiunea PAS și reprezentantul partidului Forța Nouă, Sergiu Tofilat.

 

Fracțiunea PAS

- În conferințele de presă organizate pe 6 și 12 aprilie, fracțiunea a cerut primarului convocarea de urgență a ședinței CMC și a propus soluții pentru susținerea sectorului medical și celui de afaceri pentru orașul Chișinău în contextul pandemiei provocate de COVID-19:

  1. Dotarea instituțiilor medicale cu echipament și susținerea financiară a medicilor și personalului medical.
  2. Facilitarea fiscală a agenților economici din Municipiul Chișinău prin diminuarea sau suspendarea totală a taxelor locale pentru anul 2020. 

În acest sens, fracțiunea propune revizuirea deciziei cu privire la taxele locale:

  • Reducerea sau eliminarea taxelor privind amenajarea teritoriului, taxele pentru activitate economică a unităților de comerț, în special a celor din HORECA.
  • Majorarea taxelor pentru tot felul de vicii precum comerțul de țigări, jocuri de noroc, etc. pentru a compensa pierderile bugetului municipal în urma scăderii taxelor locale.
  • Prioritizarea proiectelor investiționale generatoare de avantaje economice, precum proiectele de infrastructură rutieră sau economică.

- Fracțiunea a monitorizat activitatea primăriei, solicitând informație și explicație privind acordul de cooperare pe care intenționează să încheie primăria cu Fondul de Investiții RK din Federația Rusă pentru elaborarea strategiei de dezvoltarea a orașului.

- A elaborat un proiect de decizie ce ar permite desfășurarea ședințelor în regim online. Proiectul prevede modificarea regulamentului CMC.

 

Sergiu Tofilat, Forța Nouă

Consilierul și-a continuat activitatea în domeniul eficienței energetice și transportului public, prioritățile pe care și le-a setat pentru acest mandat. În acest sens, Sergiu Tofilat:

- A participat la 2 şedinţe online în privinţa proiectului de eficienţă energetică privind reabilitarea clădirilor (proiect BERD/BEI de EUR 25 mln, în stagnare din 2017).

- A solicitat şi recepţionat informaţii de la RTEC privind structura cheltuielilor, pentru a analiza cât de raţional sunt utilizate subvenţiile pentru transportul public achitate din bugetul municipal. 

 

Primăria MEA a contactat toate fracțiunile din Consiliul municipal, consilierii fără fracțiune și neafiliați. În articol au fost incluse toate răspunsurile primite.

 

DE CE ȘEDINȚELE NU S-AU DESFĂȘURAT ONLINE?

Primăria și-a continuat activitatea, inclusiv ședințele săptămânale și discuțiile publice, pe platforma ZOOM. Consilierii municipali însă nu s-au întrunit în ședință. Aleșii locali din alte orașe precum Cluj-Napoca sau Alba Iulia au continuat să desfășoare ședințe, de asemenea, în regim online. 

 

Ședința Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, 12 mai 2020 

 

De ce s-a putut la Cluj-Napoca și Alba Iulia, dar nu și la Chișinău?

Conform secretarului Consiliului municipal Chișinău, Adrian Talmaci, niciuna din prevederile actuale nu împiedicau consilierii să convoace ședințe online. Contactat telefonic, Adrian Talmaci a declarat pentru Primăria MEA că a consultat cu privire la aceasta Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Consilierul fracțiunii PAS, Dumitru Ivanov, atenționează însă că în regulamentul de activitate a CMC e indicat expres la p. 152 că „consilierul este obligat să fie în timpul votării în sala în care are loc ședința… orice alt mod de votare nu se admite”. Din acest motiv, fracțiunea PAS a înaintat proiectul de decizie privind modificarea regulamentului, care urmează a fi examinat când Consiliul își va relua activitatea.

 

CE URMEAZĂ?

Conform lui Ion Ceban, următoarea ședință a Consiliului municipal Chișinău va avea loc marți, 19 mai.

La ultimele ședințe din martie, aleșii locali au examinat subiecte privind transport public, Planul Urbanistic General și strategia de dezvoltare a Chișinăului etc. Declarațiile primarului și aleșilor locali PAS și Forța Nouă indică că aceste subiecte vor fi din nou examinate în CMC, fiind completate de concepțiile și regulamentele care au fost discutate în spațiul virtual în timpul stării de urgență.

De asemenea, pe agenda consilierilor se vor regăsi mai multe subiecte care vor avea drept scop ameliorarea consecințelor pandemiei. După cum preconizează aceștia, va fi necesar de rectificat bugetul pentru a asista afacerile care și-au stopat total sau parțial activitatea și a reduce șomajul.

Fracțiunea PAS de asemenea planifică evaluarea stării economice a Întreprinderilor Municipale, Direcțiilor și Societăților pe Acțiuni în care CMC are cotă-parte; replanificarea priorităților acestora și elaborarea planurilor de acțiuni.

Consilierii vor examina și proiectul privind desfășurarea ședințelor în regim online. Un astfel de instrument ar permite Consiliului municipal să își continue activitatea în situații excepționale, fără a se supune riscului pe ei și funcționarii primăriei.

Primăria Mea va monitoriza LIVE ședința consiliului și va realiza o sinteză a dezbaterilor aleșilor locali și voturile acestora. Între timp, vă invităm să analizați sintezele ședințelor precedente.


Publicat de:

Distribuie