Buteliile de gaz: un pericol asumat?
Seara târziu, pe 6 octombrie 2018, Chișinăul a fost devastat de o veste îngrozitoare - într-un bloc din sectorul Rîșcani s-a produs o explozie. Aceasta a luat viețile a cinci persoane, printre care un copil și a distrus șase apartamente dintr-o scară a blocului. Potrivit autorităților, deflagrația s-a produs din cauza unei scurgeri de la o butelie de gaz. Concentrația gazului în încăperi a ajuns la un nivel periculos, astfel încât atunci când stăpâna apartamentului a intrat în locuinţă și a aprins lumina, a fost suficientă o scânteie.
În timp ce la fața locului salvatorii lucrau la lichidarea consecințelor exploziei, autoritățile municipale au încercat să ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de situații pe viitor. Astfel, au fost create comisii speciale pentru examinarea cazurilor de folosire ilicită a buteliilor de gaz lichefiat în blocurile de locuinţe din municipiul Chişinău. Acestea erau formate din reprezentanţii preturilor de sector, ai Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General de Poliţie şi Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică. Mai mult decât atât, locuitorii capitalei au fost încurajați să raporteze cazuri de folosire a buteliilor de gaz în apartamentele vecine. În doar două zile, au fost colectate peste 200 de apeluri de la cetățeni.
Întreaga situație a generat un val de panică printre locuitorii capitalei. Cu toate acestea, explozia din 6 octombrie nu este primul caz tragic cauzat de buteliile de gaz. Cu doar doi ani și jumătate în urmă, în Chișinău a avut loc o altă explozie devastatoare din cauza buteliilor de gaz - deflagrația din cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală, care a luat viețile a patru persoane și a rănit grav alte 13. Administratorul localului „La Soacra” şi un funcţionar responsabil de protecţia anti-incendiară au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare. Un angajat al Centrului de Sănătate Publică din teritoriu s-a ales cu doi ani privare de libertate cu suspendare, iar altul de la Direcţia Comerţ – cu o amendă. În același timp, autoritățile municipale au lansat o procedură de verificare a tuturor unităţilor de alimentaţie publică, comerţ şi prestări servicii în zonele aglomerate, pentru a asigura respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor. În rezultat, au fost inspectați 50 de agenți economici, dintre care la 40 au fost depistate nereguli.
Abia în iulie 2017, la un an și jumătate de la incident, Ministerul Economiei a aprobat Hotărârea privind Cerințele minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor combustibile naturale. Potrivit documentului, responsabile pentru integritatea şi starea bună a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși sunt întreprinderile la balanţa cărora se află acestea, iar în casele şi apartamentele cu drept de proprietate privată responsabili sunt proprietarii acestora. În acest mod, responsabilitatea pentru utilizarea și gestionarea buteliilor de gaz în locuințe este pusă pe umerii chișinăuienilor.
Producerea periodică a exploziilor din cauza buteliilor de gaz în Chișinău (inclusiv cele din Centrul Comercial „JUMBO”) pare să demonstreze că nici chișinăuienii, nici autoritățile, nu au învățat lecția. Locatarii continuă să folosească buteliile de gaz în apartamente, fără a se informa sau a respecta regulile de exploatare a acestora. Pe de altă parte, nici autoritățile nu informează cetățenii corespunzător și nu exercită un control propice al utilizării buteliilor de gaz în locuințe.
DE CE AU LOC EXPLOZIILE PROVOCATE DE BUTELIILE DE GAZ?
Explozia buteliilor în sine este un fenomen destul de rar și, de obicei, nu provoacă deflagrații mari cu consecințe grave. Dacă explozia se produce înăuntrul buteliei, pereții acesteia preiau cea mai mare parte a loviturii, diminuând potențialele daune. Mult mai periculoase sunt scurgerile de gaze din butelii. Acest fenomen se poate întâmpla din cauza defecțiunilor tehnice ale buteliei sau a furtunului care o conectează la aragaz, sau din cauza factorului uman - de multe ori scurgerile se produc din neatenția utilizatorilor, care nu au închis ermetic butelia. Anume scurgerea gazului a determinat deflagrația din blocul de pe bulevardul Moscovei - pe parcursul întregii zile, în timp ce stăpâna apartamentului lipsea de acasă, gazul s-a acumulat în spațiul închis al apartamentului, formând împreună cu oxigenul un amestec explozibil. Când aceasta a revenit acasă și a aprins lumina, a fost de-ajuns o scânteie pentru a exploda întreaga cantitate de gaz cu oxigen acumulată în apartament. Anume acest aspect a determinat amploarea exploziei, care a distrus zece apartamente.
O altă problemă constă în lipsa unui sistem de verificare periodică a stării buteliilor de gaz. Conform spuselor Inspectorului principal din cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Vladimir Arion, 90% din buteliile de gaz utilizate la momentul actual își au termenul de exploatare expirat. Sistemul de distribuire a buteliilor din perioada sovietică, care prevedea livrarea, conectarea, controlul și evidența utilizării buteliilor în locuințe de către autorități, a fost distrus odată cu liberalizarea pieței gazelor. Prin urmare, verificarea și umplerea buteliilor cu gaz a devenit o responsabilitate a consumatorilor individuali.
La momentul actual, în Chișinău este o singură stație autorizată de umplere a buteliilor în Chișinău - pe strada Feroviarilor 1, iar pentru verificare stării tehnice a acestora sunt doar două stații în întreaga țară - la Bălți și la Comrat. Cât de motivați și responsabili sunt chișinăuienii să recurgă la serviciile acestora (mai ales în cazul stațiilor de verificare din Bălți și Comrat) - nu se știe. O opțiune ușoară pentru mulți este încărcarea buteliilor sunt stațiile PECO, care implică o serie de pericole. În cadrul acestora nu se efectuează procedura de testare și înlăturarea a depunerilor din interior, și nici nu se respectă întotdeauna limita de umplere a buteliilor. Întrucât gazele au capacitatea de a-și extinde volumul la ridicarea temperaturii exterioare, există o limită de umplere a buteliilor. În Republica Moldova, această limită este de 0, 42 kg/l pentru propan și 0,51 kg/l pentru butan. Aceste standarde însă nu sunt respectate de către agenții economici sau persoanele neautorizate pentru umplerea buteliilor.
În același timp, locatarii deseori nu respectă distanța necesară dintre butelie și aragaz. Acest fapt a fost observat în timpul inspectării locuințelor de către reprezentanții preturilor de sector, care au inspectat apartamentele în luna octombrie. De cele mai multe ori, butelia stă chiar lângă aparatul de gătit. Conform Cerințelor minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor combustibile naturale, de fapt, “Buteliile instalate în încăperi trebuie să fie la o distanţă de cel puţin 1 m de la aparatele de încălzire și de cel puţin 5 m de la sursele de căldură cu flacără deschisă”.
Surse foto: Pretura Botanica și Pretura Ciocana
Prin urmare, în apartamentele și casele de locuit din Chișinău, deseori, locatarii nu exploatează buteliile de gaz corect, ceea ce provoacă un risc proeminent de situații excepționale.
DE CE SE RECURGE LA UTILIZAREA BUTELIILOR DE GAZ ÎN APARTAMENTE?
Răspunsul la această întrebare își trage rădăcinile încă din Uniunea Sovietică. Începând cu anii 1970, odată cu creșterea numărului populației, în orașele sovietice mari a început construcția în masă a clădirilor rezidențiale multi-etajate (cu zece și mai multe etaje). Acestea însă nu erau conectate la rețeaua centralizată de aprovizionare cu gaze naturale. Din păcate, o explicație clarăa acestui fapt este greu de găsit. Conform uneia dintre versiuni, sovieticii ar fi renunțat la gazificarea blocurilor cu 10 sau mai multe etaje în urma unui accident produs în Marea Britanie. În mai 1968, în zona Ronan-Point din estul Londrei, întreaga parte laterală a unui bloc cu 22 de etaje s-a prăbușit în urma unei explozii. Aceasta avusese loc la etajul 18, din cauza unei scurgeri de gaze din aragaz.
În urma incidentului, englezii au schimbat standardele de construcție a blocurilor multi-etajate din panouri prefabricate și au trecut la utilizarea aragazelor electrice în acestea. Practica dată ar fi fost preluată și de către sovietici.
Alte versiuni existente implică presiunea ridicată a gazului în țevi, care pune în pericol locuitorilor etajelor inferioare, dar și timpul sporit de evacuare a locatarilor în cazul unui accident. Cert este faptul că în acest tip de blocuri, rămase ca patrimoniu din trecutul sovietic al Chișinăului, locatarii nu sunt conectați la rețeaua centralizată de aprovizionare cu gaz. Conform consilierului municipal din Fracțiunea PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, în capitală sunt 112 astfel de blocuri.
În aceste condiții, pentru a putea găti acasă, dar și a-și prepara apă caldă menajeră în apartament, locuitorii acestor blocuri recurg la utilizarea buteliilor de gaz.
Un rol esențial în alegerea buteliilor de gaz în detrimentul aragazelor electrice este diferența de preț. Conform economistului de la "Expert-Group", Sergiu Gaibu, diferența de preț dintre utilizarea gazului lichefiat și a curentului electric pentru gătit este de aproximativ 20%.
Expertul Victor Parlicov susține că utilizând buteliile de gaz, oamenii cred că economisesc. Aceștia folosesc butelii de gaz pentru prepararea mâncării și a apei calde. În esență însă eficiența aragazelor conectate la gaz este de 70%, comparativ cu cea de 90% a aragazelor electrice cu inducție moderne. Mai mult decât atât, aragazele electrice moderne pot fi dotate cu sisteme de economisire a energiei, ceea ce, pe termen lung, le face chiar mai eficiente financiar decât buteliile. În plus, însăși încărcarea și transportarea periodică a buteliilor este destul de anevoioasă. Din păcate, cea mai mare lovitură în acest sens le revine persoanelor cu venituri reduse, care nu își pot permite să facă trecerea de la butelie la aragaz electric cu inducție.
ESTE UTILIZAREA BUTELIILOR DE GAZ ÎN APARTAMENTE LEGALĂ?
Conform Hotărârii Guvernului Nr. 1159 din 24.10.2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice “Reguli generale de apărare împotriva incendiilor în Republica Moldova” (Art. 112), “În apartamentele şi camerele de locuit, precum şi în casele de locuit individuale se admite păstrarea a maximum 10 litri de lichide ușor inflamabile (LUI) şi lichide combustibile (LC) în ambalaj închis. Nu se admite păstrarea la balcoane şi lojii a LUI, LC, precum şi a buteliilor cu GC (gaze combustibile)”.
Pe de altă parte, într-o conferință de presă susținută pe 8 octombrie, la o zi după explozia produsă în blocul de pe bd. Moscovei, Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu a declarat că utilizarea buteliilor de gaz în apartamente este ilegală și a dispus formarea comisiilor speciale pentru detectarea și evacuarea lor din apartamente.
În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată a doua zi după deflagrație, șeful Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ghenadie Sajin, a declarat că "Lipseşte un act normativ care ar reglementa exploatarea buteliilor în uz casnic. La fel, lipseşte un act normativ care reglementează exploatarea gazului lichefiat în uz casnic. Sunt două probleme". Mai mult decât atât, locatarii nu pot instala nici acum butelii în apartamente, doar că niciun regulament nu prevede expres această interdicție.
Mai multe neclarități a stârnit Normativul în construcții “Sisteme de distribuție a gazelor” NCM G.05.01 – 2006, care permitea utilizarea buteliilor de gaz doar în case particulare sau blocuri cu două etaje. Anume la prevederile din acest act normativ se făcea trimitere cel mai des în discuțiile publice. În încercarea de a afla dacă aceste prevederi sunt încă în vigoare, am descoperit că, de fapt, actul fusese înlocuit printr-o variantă actualizată în 2012, apoi restabilit în 2013 și iar înlocuit în 2014. Prin urmare, la momentul actual, Normativul în construcții din 2006 care permitea utilizarea buteliilor de gaz doar în case particulare sau blocuri cu două etaje nu mai este în vigoare. Noul act aprobat în 2014 stabilește că “buteliile destinate pentru gazificarea blocurilor locative [...] trebuie amplasate numai în exteriorul acestora, în dulapuri speciale, din materiale incombustibile” și “ trebuie amplasate la o distanţă de cel puţin 0,5 m de la plita de gaz”. În același timp, se stabilește că “Nu se admite instalarea buteliilor cu HGL:
- în coridoarele comune şi încăperile locuibile;
- în subsoluri, demisoluri şi poduri;
- în incăperile amplasate alături, deasupra şi sub: săli de alimentare şi comerţ a întreprinderilor de alimentare publică; auditorii şi clase de instruire; săli de spectacole (festivităţi); salonuri de spitale şi alte încăperi analogice cu aglomerare de masă a oamenilor;
- în încăperi fără iluminat natural din exterior;
- pe căile de evacuare şi apropierea ieşirilor de evacuare;
- din partea faţadelor clădirilor;
- la ieşirile de avarie.”
Cu toate acestea, din discuțiile cu cei de la Direcția generală locativ-comunală și amenajare am înțeles că, la momentul actual, nu există niciun act normativ care să interzică sau să permită expres utilizarea buteliilor de gaz în apartamente. Autoritățile municipale se orientează după Legea cu privire la locuințe - dacă blocul nu a fost gazificat, utilizarea gazului în cadrul apartamentelor din acesta este interzisă. Respectiv, dacă proiectul inițial al blocului de locuit prevedea utilizarea energiei electrice pentru treburile casnice, atunci locatarii sunt obligați să recurgă la utilizarea acesteia. Încălcările în acest sens de către chișinăuieni sunt pedepsite conform articolului 184 din Codul contravențional.
În cele din urmă, în domeniul legislativ este un mare haos cu privire la utilizarea buteliilor de gaz în apartamente. Acest fapt provoacă un haos în domeniul locativ și complică considerabil soluționarea problemei de către autorități.
CE ÎNTREPRIND AUTORITĂȚILE?
Până a se produce explozia din toamna acestui an, apartamentele din blocurile care nu sunt conectate la rețeaua centralizată de aprovizionare cu gaze naturale nu erau verificate de autorități. Cu toate acestea, încă în ianuarie 2016, după explozia din cafeneaua “La soacra”, preturile de sector trebuiau să verifice blocurile de locuit cu privire la utilizarea buteliilor de gaz, iar autoritățile publice centrale - să elaboreze cadrul legal pentru evidenţa şi utilizarea buteliilor cu gaz „propan-butan". Deși un raport exhaustiv cu privire la concluziile inspectării blocurilor nu e de găsit, un act legislativ la nivel național a fost totuși adoptat - Cerințele minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor combustibile naturale. Nota informativă a documentului elaborat prevedea că “cercetarea și evidența avariilor [produse din cauza combustibililor gazoși] în sectorul comunal [...] ține de competența autorităților locale”. Tot el însă constată “lipsa cunoștințelor și neîndeplinirea tuturor procedurilor necesare, atât pentru înlăturarea, cât și pentru prevenirea avariilor, catastrofelor cu caracter tehnogen apărute. Necompetența și neșcolarizarea necesară, de cele mai multe ori și provoacă avariile și catastrofele cu caracter tehnogen”.
Actul legislativ adoptat însă pare să nu fi schimbat situația privind utilizarea buteliilor de gaz în apartamente. Realizarea necesității unor măsuri sistemice pare să fi venit abia după explozia produsă în blocul de pe bd. Moscovei. În cadrul preturilor de sector au fost constituite comisii speciale pentru examinarea cazurilor de folosire ilicită a buteliilor de gaz lichefiat în blocurile de locuinţe din Chişinău. Acestea au fost constituite din reprezentanţii:
- preturilor de sector,
- Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajate,
- Inspectoratului General pentru Situații de Urgență,
- Inspectoratului General de Poliţie şi
- Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică.
Reprezentanții Direcției generale locativ-comunale ne-au comunicat că aceste comisii își desfășoară activitatea continuu și fac 1-2 ieșiri în teritoriu săptămânal, în funcție de inițiativa preturilor și a cetățenilor care raportează folosirea buteliilor în apartamente. De acum încolo, aceste comisii vor activa permanent. Cu toate acestea, în activitatea lor există un impediment considerabil - membrii comisiilor pot avea acces în locuințe doar cu acordul proprietarilor, ceea ce îngreunează considerabil procesul de depistare și evacuare a buteliilor din apartamente.
Un alt aspect esențial al activității autorităților în acest sens este informarea populației despre pericolul utilizării buteliilor în locuințe. Angajații Direcției generale locativ-comunale și amenajare, în conlucrare cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și cei de la Serviciul Protecției Civile organizează, o dată pe an, ieșiri în teren pentru a vorbi cu oamenii din Chișinău despre pericolul incendiilor.
Activități de informare în acest sens sunt întreprinse și de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Angajații acestuia ne-au comunicat că efectuează informarea populației privind măsurile de apărare împotriva incendiilor în sectorul locativ, inclusiv și privind cerințele de amplasare a buteliilor de gaze utilizate în locuințe, precum și regulile de comportament în situații de urgență. Informarea se realizează prin mijloace de informare în masă (presă, televiziune, radio) literatură tehnică de specialitate, materiale ilustrative (calendare, placarde și altele), desfășurarea lecțiilor, convorbirilor, instructajelor, excursiilor la expoziția Centrului de propagandă a cunoștințelor anti-incendiare, organizarea concursurilor, victorinelor, instalarea panourilor de reclamă pe case, publicitate pe mijloacele de transport obștesc etc. Ultima campanie de informare privind măsurile de apărare împotriva incendiilor în perioada rece a anului, precum și campania națională “O casă protejată - o viață salvată” a fost realizată de organele serviciului de salvatori și pompieri în perioada septembrie-octombrie 2018.
Prin urmare, acțiunile întreprinse de autorități pentru a soluționa problema utilizării buteliilor de gaz în apartamente vin, preponderent, ca reacții la situațiile excepționale înregistrate în ultimii ani. Deși acestea susțin că informează locuitorii capitalei regulat despre pericolul utilizării buteliilor, principala cauză a problemei pare a fi neglijată - incertitudinea privind permisiunea a utiliza butelii persistă. Mai mult decât atât, în multe apartamente nu este respectată nicio normă de precauție în exploatarea buteliilor. În acest context, apare întrebarea firească: chișinăuienii nu cunosc regulile de utilizare a buteliilor sau preferă să le ignore?
CARE ESTE OPINIA CHIȘINĂUIENILOR?
Pentru a afla despre motivele utilizării buteliilor de gaz am apelat la prima sursă - chișinăuienii. În procesul elaborării acestui articol, am discutat cu Ecaterina, care locuiește în unul din blocurile din apropierea celui în care, pe 6 octombrie, a explodat o butelie de gaz. Blocul în care locuiește ea, de asemenea, nu este conectat la rețeaua centralizată de aprovizionare cu gaze naturale. Ecaterina a preferat să-și procure un aragaz electric. Iată care a fost explicația acesteia: "Niciodată nu am examinat posibilitatea folosirii unei butelii de gaz, din varii motive. În primul rând, din motive de siguranță. Buteliile de gaz, pe lângă mirosul specific pe care îl au, sunt mult mai periculoase decât folosirea aragazului electric. Mai mult, având și un copil mic, lipsa conectării la rețeaua de gaz, mă face să mă simt mai în siguranța atunci când copilul meu petrece timpul în bucătărie. Un alt motiv esențial este lipsa diferenței de preț dintre consumul de gaz și electricitate în cazul folosirii utilajelor electrice cu clasa energetica A sau A+. Astfel, facturile mele la electricitate nu diferă de facturile celor ce sunt conectați la rețeaua de gaz.”
Ne-am adresat și comunității noastre pe Facebook pentru a afla experiențele lor de utilizare a buteliilor. Iată ce au răspuns aceștia:
“Am utilizat și dacă mă va impune situația voi mai utiliza [butelii de gaz], cât ține despre măsurile de securitate, nu niciodată nu am fost informați, nu se pune accent pe securitatea omului și niciodată nu s-a pus”.
“Am avut așa vecini care au utilizat aragaz cu butelie în apartament, am insistat și au scos butelia și aragazul din apartament, dar o perioadă de timp viața ne-a fost pusă în pericol. Poate mai sunt în casă și alți vecini care mai dețin butelii, dar nu-i cunoaștem cine sunt. Administratorul casei trebuie să știe bine situația”.
“Credem că trebuie verificate casele și apartamentele unde este numai curent electric, sunt așa case în Chișinău. Din cauza că tariful s-a egalat pentru toți consumatorii la energia electrică, oamenii își aduc butelii și aragazuri să facă economie punând viața în pericol la vecini”.
CARE ESTE PRACTICA ALTOR STATE?
În problema utilizării buteliilor de gaz în apartamente, cea mai apropiată ne este experiența țărilor post-sovietice. În URSS, buteliile erau instalate, verificate și schimbate de către un singur agent economic, care le ducea evidența. După căderea sistemului sovietic, această practică a încetat, iar piața buteliilor de gaz a devenit haotică și incontrolabilă.
În Federația Rusă, conform regulilor anti-incendiare, adoptate în 2012, este interzisă utilizarea buteliilor de gaz în case individuale, apartamente și camere de zi, precum și în bucătării, căi de evacuare, scări, subsoluri, mansarde, la balcoane și loje. Cu excepția buteliilor cu volumul de 5 litri, acestea trebuie păstrate în dulapuri construite în exteriorul clădirii:
Sursa foto: Рекомендации по обеспечению требований безопасности при эксплуатации бытовых газовых баллонов и газового оборудования жилых домов
Cu toate acestea, prevederile sunt pe larg nerespectate de către oameni, ceea ce cauzează o serie de accidente devastatoare, soldate anual cu circa 200 de decesuri. În 2008, experții federali dintr-un centru civil de expertiză au estimat că la fiecare 43 de ore în Rusia exploda o butelie cu gaz. În 2017, acestea deja aveau loc la fiecare 30 de ore, iar în 2018 - fiecare 26, adică aproape în fiecare zi.
În România, conform unui studiu efectuat de Growth for Knowledge în 2010, aproximativ 40% din populație utilizau buteliile de gaz. Buteliile de gaz sunt legale pentru a fi utilizate în locuințe, cu condiția că nu sunt mai mult de două într-o locuință, nu sunt amplasate în încăperile unde se doarme și sunt plasate la un metru de la aragaz. În același timp, problemele utilizării buteliilor de gaz sunt mult similare celor din Republica Moldova: buteliile sunt amplasate incorect în locuințe, nu sunt verificate periodic conform cerințelor, sunt încărcate la stațiile PECO și, destul de des, au termenul de exploatare expirat. Prin urmare, în presa românească apar periodic știri despre explozii devastatoare produse în orașele din România: Constanța, Brăila, Oradea, Suceava, București, Cluj și altele.
În Marea Britanie, există limite privind cantitatea de gaz natural lichefiat stocată în locuințe. În case particulare sau blocuri de locuit cu până la trei etaje cantitatea maximă de GNL ar trebui să fie de 20 kg per locuință. În hoteluri, baruri, restaurante, clădiri publice, locuri de cult, magazine, birouri și laboratoare care nu sunt atașate unei locuințe, cantitatea maximă de GNL este de 10 kg la 10 metri pătrați, limita maximă fiind de 100 kg. În încăperile adiacente locuințelor, cantitatea maximă e de 20 kg. În același timp, companiile de furnizare a buteliilor de gaz sunt apoi responsabile pentru întreținerea lor și recalificarea periodică.
Având în vedere cererea mare, vânzarea buteliilor de gaz în Europa se desfășoară în multe puncte. Pe lângă livrarea standard la domiciliu, acestea pot fi achiziționate sau schimbate la stații PECO specializate sau în centre comerciale.
Sursa foto: Promtehgaz.rf
Este interzisă alimentarea buteliilor în afara întreprinderilor specializate. Piața este strict reglementată și împărțită între producătorii mari. De exemplu, în Franța există doar trei companii care furnizează servicii de umplere a buteliilor de gaz.
CUM REZOLVĂM PROBLEMA ÎN CHIȘINĂU?
Soluțiile pentru problema utilizării buteliilor de gaz în apartamente au început a fi expuse și promovate preponderent după explozia produsă pe 6 octombrie 2018. În remedierea consecințelor s-au implicat atât autoritățile municipale, cât și cele centrale.
Primăria a pornit pe calea declarării folosirii buteliilor în apartamente drept ilegală. Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a declarat că va înainta în Consiliul municipal Chișinău un proiect de decizie privind interzicerea buteliilor în apartamente. Acesta însă nu a fost încă introdus pe ordinea de zi a aleșilor locali. În schimb, consilierii municipali au adoptat modificări în bugetul pentru anul 2018 și au decis compensarea a 25% din cheltuielile pentru energie electrică a locuitorilor blocurilor care nu sunt conectate la rețeaua de gaz.
Guvernul, pe de altă parte, se pare că a ales legalizarea definitivă a folosirii buteliilor în apartamente. Pe 19 noiembrie 2019, a fost prezentat un plan de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la utilizarea gazelor petroliere lichefiate. Premierul Pavel Filip a declarat: „Acum trebuie să asiguram securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie și nu cel care se folosește la alimentarea automobilelor”. Planul de acțiuni elaborat în acest sens, prevede o serie de măsuri, printre care:
- Licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.
- Introducerea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.
- Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic.
- Elaborarea Programului național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile social-vulnerabile. Actualmente, 90% din butelii folosite sunt învechite, cu termen de exploatare depășit.
- Organizarea campaniilor de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.
Cu toate acestea, încă persistă necesitatea unei soluții sistemice - adoptarea unui act normativ care fie să interzică definitiv buteliile de gaz în apartamente, fie să le permită cu niște condiții clar stabilite.
Expertul Victor Parlicov consideră că buteliile de gaz prezintă un pericol pentru oamenii care le utilizează, iar în loc să îi pedepsească, autoritățile municipale ar trebui să faciliteze și să-i încurajeze să treacă la echipamente electrice pentru gătit. În cazul preparării apei calde, SA Termoelectrica ar fi cea mai avantajoasă și sigură alternativă. Prin urmare, acesta propune soluționarea problemei prin doi pași:
“1. Instalarea în regim prioritar de către Termoelectrica a punctelor termice individuale la blocurile care nu sunt conectate la gaz, ceea ce ar oferi consumatorilor apă caldă menajeră în regim non-stop.
2. În cadrul mecanismelor create prin noua Lege privind Eficiența Energetică (publicată în M.O. în august 2018), să fie lansat un program de substituire a echipamentelor electrice vechi cu echipamente moderne, eficiente din punct de vedere energetic (similar programului ”Rabla” din România pentru automobile). Cu alte cuvinte, consumatorii să poată schimba plitele electrice vechi pe plite electrice moderne. Consumatorii care au capacitate de plată ar trebui să beneficieze de credite cu dobândă subsidiată (poate chiar la rata zero), iar cei care nu au și nici nu vor avea capacitate de plată (cei mai vulnerabili) - să beneficieze de o indemnizație unică din partea statului, care să compenseze costurile de procurare și instalare a noilor echipamente. Dacă e să vorbim de plitele electrice cu inducție, atunci programul trebuie să cuprindă și vesela, întrucât acestea necesită utilizarea unor vase speciale, pentru atingerea efectului maxim”.
În cadrul discuțiilor publice organizate de PRIMĂRIAMEA, consilierul municipal din cadrul Fracțiunii PPEM în Consiliul municipal Chișinău, Veaceslav Bulat, a declarat că un rol aparte în informarea cetățenilor ar trebui să-l aibă asociațiile de locatari. Acestea ar trebui nu doar să cunoască îndeaproape situația din blocurile locative, dar și să poarte discuții de informare în cadrul comunității de locatari create.
Până la implementarea acestor soluții însă este nevoie de o monitorizare a riscurilor. Este cert faptul că mulți chișinăuieni vor continua să utilizeze butelii acasă, fie până la adoptarea unor acte legislative care le interzice, fie chiar în absența lor. Mulți o vor face din simplul motiv că nu au suficiente resurse financiare pentru a trece la echipament electric de gătit și încălzire. În acest context, este vital de a asigura un minim necesar pentru a preveni astfel de tragedii pe viitor. Acesta ar însemna, întâi de toate, informarea cetățenilor despre regulile de utilizare corectă a buteliilor.
Dacă printre cititorii acestui articol sunt persoane care utilizează acasă butelii de gaz, vă îndemnăm să:
1. Nu umpleți buteliile la stațiile PECO;
2. Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate sau defecte;
3. Păstrați buteliile în poziție verticală;
4. Verificați periodic starea tehnică a buteliei (să nu aibă fisuri sau coroziuni). Dacă butelia Dvs. este învechită, considerați ideea de a procura una nouă;
5. Fixați bine furtunul dintre butelie și aragaz, pentru a preveni posibile scurgeri de gaze;
6. Închideți bine și verificați robinetul buteliei;
7. Păstrați butelia nu mai aproape de 5 metri de la aragaz și departe de acțiunea directă a razelor solare;
8. Nu păstrați butelia în dormitoare, la balcon sau lojă;
9. Instalați în camera în care păstrați butelia un detector de gaze;
10. În cazul scurgerii gazelor: închideți imediat robinetul buteliei și aerisiți casa. Nu aprindeți chibrituri sau brichete, nu utilizați întrerupătoarele electrice, sonerii sau telefoane și nu fumați.
Cu toate acestea însă vă îndemnăm să analizați posibilitatea procurării unui aragaz electric cu inducție și a veselei speciale pentru acesta. Diferența dintre gazul din butelie și energia electrică utilizată pentru gătit este de doar 1,4 lei/kWh. În plus, veți scăpa de bătăile de cap pentru înlocuirea periodică a buteliilor și veți fi mult mai siguri la voi acasă. Până la urmă, valoarea maximă o prezintă viețile omenești.
Autoare: Taisia Haritonova
Surse utilizate:
- Buteliile cu gaz, interzise în apartamente! Un regulament de folosire a acestora, elaborat de autorităţile Capitalei (8 octombrie 2018): https://www.prime.md/ro/buteliile-cu-gaz-interzise-in-apartamente-un-regulament-de-folosire-a-acestora-elaborat-de-autoritatile-capitalei_80330.html
- Câte persoane au anunțat despre folosirea ilicită a buteliilor cu gaz lichefiat (9 octombrie 2018): https://tv8.md/2018/10/09/cate-persoane-au-anuntat-despre-folosirea-ilicita-a-buteliilor-cu-gaz-lichefiat/
- Cerinţele minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuţie a gazelor combustibile naturale (12 iulie 2017): https://mei.gov.md/ro/content/h-o-t-r-i-r-e-pentru-aprobarea-cerintelor-minime-de-securitate-privind-exploatarea-2
- Explozii şi incendii produse de butelii de gaz, soldate cu victime (7 octombrie 2018): https://radiochisinau.md/explozii-si-incendii-produse-de-butelii-de-gaz-soldate-cu-victime-moldstreet---75980.html?fbrefresh=1538894405
- Hotărâre Guvernului Nr. 1159 din 24.10.2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice “Reguli generale de apărare împotriva incendiilor în Republica Moldova” RT DSE 1.01-2005
- Indoor safety advice for the use of LPG cylinders: https://www.aburicomposites.com/indoor-safety-advice-for-the-use-of-lpg-cylinders/
- Interviu cu Sergiu Negru, Șeful Serviciului relații cu furnizorul al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, din 27 noiembrie 2018
- Plotnikova G., Bodrov D. Explosions of gas cylinders, causes and consequences
- Propunerea socialiștilor pentru a evita o altă deflagrație: Primăria ar putea compensa factura la energie electrică (15 octombrie 2018): https://agora.md/stiri/50627/propunerea-socialistilor-pentru-a-evita-o-alta-deflagratie-primaria-ar-putea-compensa-factura-la-energie-electrica
- Ruslan Codreanu a anunţat care sunt acţiunile ce vor fi întreprinse după explozia din sectorul Râşcani (8 octombrie 2018): https://m.m.m.ww.tvrmoldova.md/social/ruslan-codreanu-a-anuntat-care-sunt-actiunile-ce-vor-fi-intreprinse-dupa-explozia-din-sectorul-rascani/
- Studiu GfK: 40% dintre români folosesc butelia pentru aragaz (20 aprilie 2010): https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/studiu-gfk-40-romani-folosesc-butelia-aragaz-1_50ba01c57c42d5a663af69dd/index.html
- V.B. Senderov (2009) Аварии в строительстве: https://bsk.kpgs.ru/2009/011209/Page.html
- Рекомендации по обеспечению требований безопасности при эксплуатации бытовых газовых баллонов и газового оборудования жилых домов: https://www.admhimki.ru/media/eds/elements/879e57f0-ac74-4306-aff0-3f0d5021db73.pdf
- Чем отличается продажа пропана в баллонах за границей и на территории России (16 noiembrie 2016): https://xn--80affkvlgiu5a.xn--p1ai/prodazha-propana-v-ballonah-za-granicej/
Cercetarea face parte din proiectul „Abordarea problemelor Chișinăului prin analiză și discuții publice transparente”, prin care asociația obștească Primăria MEA va publica o serie de cercetări și va organiza o serie de discuții publice cu implicarea autorităților, experților și cetățenilor, pentru a discuta problemele locuitorilor și pentru a avea politici publice consultate și bazate pe priorități. Proiectul este realizat cu suportul financiar al Black Sea Trust un proiect al German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii. Opiniile prezentate în cadrul acestei cercetări nu reprezintă obligatoriu cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor lor.