Bugetul municipal 2021 - votat în 5 minute
Bugetul Municipiului Chișinău pentru anul 2021 a fost votat în cinci minute, de către consilierii PSRM, PP Șor, PD și PUN. Acesta nu a fost dezbătut, iar amendamente nu au fost propuse. În același timp, documentul votat este diferit de cel disponibil pentru public, iar versiunea finală a fost expediată consultării de către consilieri abia în noaptea înainte de ședință, iar publicul nu a avut ocazia să-l vadă.
Ședință „ad hoc”
Pe 29 decembrie, consilierii PSRM, PP Șor, PUN și PD, cu 27 de voturi, au adoptat bugetul municipiului pentru anul 2021, în timp ce PAS, PPDA și PL au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Documentul și consultarea acestuia au fost dur criticate de opoziție și de societatea civilă, pentru că nu ar reflecta necesitățile adevărate ale locuitorilor într-un an de pandemie și de criză.
Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit în ședință „de îndată”, anunțată cu o seară înainte. Acesta este un tip de ședință care este convocată doar în cazuri de urgență, de această dată pretextul fiind situația pandemică. Totuși, doar unul dintre punctele din ordinea de zi se referea la criza COVID-19 - fiind o scurtă intervenție a lui Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției Municipale Sănătate și Asistență Socială, fără a fi adoptate decizii legate de pandemie.
Proiectul bugetului în prima lectură a fost votat în 2 minute, după ce consilierul Valerii Klimenko (PP Șor) a menționat că nu e nevoie de dezbateri, deoarece toți consilierii ar fi avut ocazia să-l examineze și el a fost consultat amplu. Pentru cea de-a doua lectură a fost nevoie de alte 3 minute. Astfel, în cinci minute, fără nicio dezbatere, fără niciun amendament, cel mai important document al orașului, a fost votat.
„Consultări publice” pentru bugetul municipal 2021 - irelevante
Proiectul de buget municipal pentru anul 2021 a fost publicat spre consultare la 7 decembrie, urmând să treacă etapa de consultări până pe 24 decembrie. Acesta prevedea aproximativ 4 miliarde de lei de venituri din diverse surse. În versiunea inițială a proiectului de buget, deficitul constituia 1 289 925 600 lei, iar autoritățile asigurau că va fi posibilă găsirea surselor de finanțare pentru a-l acoperi.
Primăria și-a asumat organizarea consultărilor publice pe marginea documentului. Acesta a fost prezentat de către primar, punându-se accent pe proiectele considerate prioritare - majoritatea fiind din domeniul infrastructurii, iar ulterior au fost organizate mai multe runde de consultări offline și online. Primarul a publicat imagini prin care a demonstrat că a discutat cu primarii suburbiilor, apoi înregistrarea unor consultări cu „experții economici, reprezentanții mediului academic, ai societății civile și consilierii municipali”. Echipa Primăria Mea la fel a recepționat invitația de a se alătura unei consultări închise. De asemenea, societatea civilă a fost invitată să se alăture consultărilor pe 17 decembrie, în timpul zilei de lucru. Toate cele menționate mai sus însă au fost în van. Aceasta după ce consilierii opoziției au anunțat că versiunea finală a proiectului, care nu este accesibilă publicului, a fost expediată consilierilor pentru analiză în data de 28 decembrie, la ora 23.00. Astfel, consilierii ar fi avut la dispoziție noaptea și dimineața înainte de ședință pentru a analiza cele 144 pagini ale anexelor bugetului.
Înainte de ședință, consilierii PAS au organizat o conferință de presă în care au menționat că, din cauza încălcărilor procedurale cu privire la transparență și procesul consultativ, nu vor vota acest document atât de important. Și în cadrul luărilor de cuvânt înainte de ședință și consilierii PAS și ai Platformei DA au menționat încălcări mari și că se vor abține de la votarea bugetului. Vasile Grădinaru (PAS) a informat aleșii că proiectul bugetului pentru 2021, supus consultărilor, a fost modificat, astfel încât s-a oferit prioritate „bazinelor, havuzurilor și gardurilor de la instituții”. Aliona Doroș (DA) a menționat că Platformă DA nu va susține proiectul bugetului pentru că propunerile fracțiunii și societății civile nu au fost acceptate și incluse. Și activista Ala Revenco, prezentă la ședință, a declarat că bugetul nu a fost consultat corespunzător, iar tabelul de divergențe care trebuia întocmit în urma consultărilor, așa și nu a fost prezentat public. Astfel, modificările care au fost efectuate la buget ar putea fi aflate doar prin comparația documentului inițial cu cel final, însă asta doar în cazul în care documentul final ar fi fost prezentat publicului - lucru care nu s-a întâmplat.
Ce prevede noul buget?
Bugetul pentru anul 2021 a fost votat de o majoritate „informală”, acumulând 27 de voturi din cei 28 de consilieri prezenți în sală. Echipa Primăria Mea nu a putut compara modificările dintre versiunea aprobată și cea inițială, din cauza lipsei de transparență a autorităților publice locale. Din cele menționate în cadrul ședinței însă, aflăm că acesta prevede o majorare a deficitului, de la 1.28 miliarde de lei, la 1.78 miliarde de lei. Alte modificări nu sunt clare, deoarece proiectul nu a fost dezbătut în sală, iar amedamente nu au fost propuse.
Autoare: Cristina Sîrbu