PrimariaMea
Locurile de parcare în bază de date și gheretele din sectoare sub lupă  Image
06 nov. 2020

Locurile de parcare în bază de date și gheretele din sectoare sub lupă 

Autoritățile municipale ne informează că o companie va analiza unde pot fi amenajate noi locuri de parcare și le va include într-o bază de date. Va începe cu străzile din zona centrală. Tot în centrul orașului continuă reparația trotuarelor de pe str. Pușkin și Bodoni, care a avansat spre porțiunea mai jos de bd. Ștefan cel Mare. 

 

Se așteaptă schimbări și în sectoarele capitalei. Gheretele care nu vor corespunde cerințelor noului Regulament, vor fi evacuate după ce le expiră autorizația. Vești bune pentru elevii de la 6 licee din capitală, unde va fi amenajat câte un teren de fotbal. Ulterior, va fi deschisă câte o clasă de fotbal specializată.

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 2 noiembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Alegeri fără incidente

Renovarea trotuarelor din centrul orașului continuă cu faza II

6 terenuri de fotbal vor fi amenajate

Locurile de parcare vor fi inventariate

Gheretele din sectoare - sub lupă

Pește adus în lacuri

Licitație de 59 de milioane de lei pentru meniul din grădinițe

 

În afara ședinței:

Câte bariere și limitatoare au fost evacuate în 2 luni?


 

COVID-19 în capitală

 

Îmbolnăvirile cu virusul Covid-19 sunt din nou în creștere în capitală. În ultima săptămână (26 octombrie - 1 noiembrie 2020), medicii au depistat 1 972 de cazuri noi de infectare, cu circa 270 mai multe decât săptămâna precedentă. Astfel, balanța totală în mun. Chișinău a ajuns la peste 33 000 de îmbolnăviri de la începutul pandemiei, a raportat șefa Direcției Sănătate a primăriei, Tatiana Bucearschi. 

 

În spitalele municipale de profil Covid se tratează 780 de pacienți (la data de 1 noiembrie 2020). 262 de paturi rămân libere pentru alți bolnavi de coronavirus. 

 

Autoritățile municipale nu raportează câți lucrători medicali s-au infectat în ultima săptămână din data de 14 septembrie. 


 

Alegeri fără incidente

 

Peste 1000 de polițiști au asigurat în acest weekend ordinea publică și buna desfășurare a procesului de vot în turul întâi al alegerilor prezidențiale. Aceștia au supravegheat 306 secții de vot și au documentat 30 de incidente, circa de trei ori mai puțin față de cele raportate la alegerile parlamentare din 2019.

Pretorii au raportat că nu au intervenit incidente majore în ziua scrutinului, duminică, 1 noiembrie 2020. 


 

Reparația trotuarelor din centrul orașului cu faza II

 

Lucrările de renovare a trotuarelor de pe străzile Pușkin și Bodoni continuă în jumătatea de jos a străzilor, de la bd. Ștefan cel Mare spre str. Ierusalim. 

 

Primăria municipiului Chișinău „solicită înțelegere și scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile create”. Totodată, aceștia sunt îndemnaţi să respecte semnalizarea temporară sau să ocolească zonele respective.

 

De asemenea, pe porțiunile finalizate de la bd. Ștefan cel Mare spre str. Alexei Mateevici vor fi amenajate spațiile verzi.

În imaginile de mai jos puteți vedea planul autorităților municipale pentru repararea trotuarelor și amenajarea spațiilor verzi: 

- zonele finalizate;

- unde se lucrează la moment;

- unde urmează să înceapă lucrări. 

Str. Pușkin & Bodoni: planul lucrărilor de renovare a trotuarelor;   

Planul lucrărilor de amenajare a spațiilor verzi;

Sursa: chisinau.md

 


 

6 terenuri de fotbal vor fi amenajate 

Primăria informează că a dat startul lucrărilor de reabilitare integrală a șase terenuri de fotbal de la 6 licee din capitală. Proiectul este realizat în colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal și va costa bugetul municipal 9,1 milioane de lei.

Astfel, urmează a fi renovate terenurile de fotbal de la următoarele licee: 

- Liceul Teoretic „Gaudeamus"; 

- Liceul Teoretic „Mihai Viteazul"; 

- Liceul Teoretic „Nicolae Iorga"; 

- Liceul Teoretic „George Călinescu"; 

- Liceul Teoretic „Nicolae Gogol" și

- Liceul Teoretic „Liviu Deleanu". 

Federația Moldovenească de Fotbal va pune la dispoziție învelișul artificial al terenurilor. Lucrările pe care le va realiza firma Scarteh SRL vor fi monitorizate de Direcția locativ-comunală și amenajare a primăriei.  

După reabilitarea terenurilor de fotbal, în aceste licee vor fi create clase specializate de fotbal cu câte 25-30 de copii, conform Programului municipal privind dezvoltarea sportului

În 2019, Primăria mun. Chișinău a finanțat reabilitarea a 10 terenuri de sport multifuncționale din curțile blocurilor de locuințe din capitală, se precizează într-un comunicat de pe pagina web a primăriei. 

Sursa: chisinau.md


 

Locurile de parcare vor fi inventariate 

 

Primăria va contracta o companie, cu suportul UNDP, care va identifica spațiile din oraș unde ar putea fi amenajate parcări, prin redimensionarea benzilor sau prin marcaje și semnalizare. 

 

Locațiile vor fi incluse într-o bază de date până la finalul anului 2021, a anunțat viceprimarul Victor Chironda.   


 

Gheretele din sectoare - sub lupă 

 

Pretorii vor inventaria toate gheretele și alte unități de comerț ambulant din sectoarele pe care le administrează. 

 

Gheretele care nu vor corespunde cerințelor de aspect, design sau sortiment de produse comercializate, conform Regulamentului de comerț ambulant aprobat la începutul lunii trecute, vor fi evacuate după ce va expira termenul schemei de amplasare. 

 

Gheretelor care vor corespunde condițiilor din noul Regulament, li se va prelungi termenul schemei de amplasare, dar până va fi organizată licitația pentru a obține locul de amplasare, și nu mai târziu de finalul anului 2021. 

 

Totodată, pretorii trebuie să prezinte timp de 30 de zile lista locațiilor din fiecare sector (ex: în curți de blocuri, străzi care nu sunt centrale) care vor fi scoase la licitație pentru doritorii de a-și amplasa gherete. Până atunci, pe 26 noiembrie 2020 va avea loc licitația pentru amplasamentele de pe străzile centrale și parcuri din capitală

 

Sarcinile au fost transmise pretorilor printr-o dispoziție semnată de primarul general joi, 5 noiembrie 2020. Aceștia vor raporta lunar câte unități de comerț ambulant au evacuat. 


 

Pește adus în lacuri 

 

Primarul general a rugat Direcția de Poliția Chișinău să-i sancționeze toți cei care vor pescui ilegal, după ce în ultima lună sute de kg de pește a fost adus în două lacuri din capitală .  

 

Mai exact, sâmbătă, 31 octombrie, lacul „La Izvor” a fost populat cu 3,5 tone de puieț. Donația vine din partea afaceristului și consilierului municipal socialist, Vasilii Chirtoca. De asemenea, pe 1 octombrie 2020, în lacul din Parcul „Dumitru Râșcanu” au fost aduse 900 kg de pește.  

Sursa: chisinau.md


 

Licitație de 59 de milioane de lei pentru meniul din grădinițe 

 

A fost lansată licitația pentru achiziția centralizată a produselor alimentare pentru toate grădinițele din capitală, conform unui meniu unic, pentru prima parte a anului viitor. 

 

Astfel, conform anunțului publicat marți, 3 noiembrie 2020, vor fi cumpărate produse alimentare pentru 6 luni (ianuarie-iunie 2021) și fructe și legume pentru 3 luni (ianuarie-martie 2021).

 

Costul total al achiziției este de aproximativ 59 de milioane de lei. 

 

Autoritățile municipale au decis să centralizeze procedurile de achiziție a produselor alimentare pentru grădinițe. Licitația va fi gestionată de Direcția Educație, tineret și sport a primăriei. 


În afara ședinței


 

Câte bariere și limitatoare au fost evacuate în 2 luni?

 

Primăria Chișinău informează că în perioada august - septembrie 2020, din sectoarele orașului au fost demontate circa 1100 dispozitive, bariere și limitatoare de acces ilegale de pe 221 adrese, amplasate pe străzi și/sau pe terenurile proprietate publică. 

 

Ciocana - 389 de obiective ilegale de pe 65 de adrese (374 forțat și 15 benevol); 

Buiucani - 252 de obiective de pe 81 de adrese (234 forțat și 18 benevol); 

Râșcani -  201 obiective de pe 21 de adrese (toate forțat); 

Botanica - 179 obiective demontate forțat de pe 22 de adrese;

Centru - 106 obiective de pe 32 de adrese;

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie