PrimariaMea
8 lucruri pe care Primăria le putea face mai bine în 2020 Image
30 dec. 2020

8 lucruri pe care Primăria le putea face mai bine în 2020

La sfârșit de an, ne amintim ce a făcut Primăria mun. Chișinău „nu foarte bine” în 2020. Rezultatul este o combinație dintre cele propuse de echipa Primăria Mea și grupul de Facebook „Un oraș bun - Un efort comun.”

 

I. Gestionarea pandemiei COVID-19 trebuia să fie o prioritate 

Din luna martie, societatea civilă a tot repetat: testare masivă, identificarea contactelor și izolarea celor cu risc de infectare. Peste tot în lume, orașele au fost marele focare ale infecției. În multe dintre ele, primarii și administrația publică locală au făcut planuri de gestionare a pandemiei și au asigurat testarea masivă a populației.

În mun. Chișinău, toate restricțiile au venit prea târziu, fără vreun ajutor pentru cei direct afectați. Nici nu au existat solicitări din partea administrației publice locale către Guvern pentru a asigura mai multe teste sau ajutoare pentru cei vulnerabili și pentru afacerile mici și mijlocii. 

Cireașa de pe tort rămâne a fi hramul orașului, cu sute de orășeni, fără mască, fără a păstra distanța socială și cu prezența candidatului PSRM la funcția de președinte - Igor Dodon. 

Primăria și-a asumat însă crearea unei rețele de voluntari, care să îi ajute pe cei vârstnici și cei mai afectați de pandemie și sărăcie, dar și aceasta a fost coordonată de persoane din afara Primăriei. Ulterior, Inițiativa Împreună Împotriva COVID-19 a continuat să lucreze fără vreun parteneriat cu Primăria - din donațiile cetățenilor și ale donatorilor străini. 

Primăria Mea a scris constant și a informat locuitorii despre deciziile adoptate în legătură cu gestionarea pandemiei.

 

II. Să încurajeze participarea publică și să nu facă consultări de bifă

În unele situații, consultările publice au lipsit, de exemplu, este vorba de reamenajarea scuarului Eminescu, de reconstrucția aleilor din bul. Grigore Vieru, bul. Mircea cel Bătrân și din Scuarul Catedralei. În altele, au fost consultări de bifă, bunăoară, cele legate de Coridorul Verde din str. 31 august, Planul Urbanistic Zonal din zona Circului (unde locuitori, experți, urbaniști au fost împotriva acestui document, dar asta nu a contat pentru consilieri) sau de fapt oricare alte planuri urbanistice zonale; regulamentul de salubritate sau - cel mai important document - bugetul. În ceea ce ține de bugetul pentru 2021, deși au fost realizate mai multe consultări publice, tabelul divergențelor nu a fost publicat, documentul nu a fost dezbătut în CMC și a fost votat în câteva minute. Aici am scris detaliat despre asta. 

Primăria Mea a explicat de ce participarea publică este importantă. 

 

III. Să lupte totuși cu corupția din construcții 

Nu doar nu se caută vinovații pentru haosul construcțiilor creat până acum - atât din APL, cât și din dezvoltatorii imobiliari, despre care s-au scris zeci de investigații - dar și s-au votat noi decizii în detrimentul intereselor locuitorilor, cel mai scandalos fiind votarea PUZ-ului din zona Circului. 

Str. Teatrală, iulie 2020. Str. Teatrală, iulie 2020.

 

IV. Să comunice transparent 

- Publicarea proiectelor de construcție sau reamenajare au lipsit în mare parte. Doar în urma unor solicitări, cu insistență și răbdare, echipa Primăria Mea a reușit să adune bucăți de proiecte. 

- Sursele financiare din care se făceau anumite lucrări de construcție a drumurilor/trotuarelor nu erau publice. 

- Termenele limită sau anumite întârzieri nu erau făcute publice ca în cazul reparației tuturor trotuarelor.

- Sponsorizarea de către diverși oameni de afaceri a fost neclară. Conform unui membru al grupului „Un oraș bun - un efort comun”: „asta mă face să mă simt că trăiesc în Shorhei, unde totul se face pe bani furați.” Aici trebuie să menționăm sponsorizarea din partea omului de afaceri Ceslav Ciuhrii, cunoscut pentru intențiile lui de a construi un masiv business center în Grădina Publică, în locul Cafenelei Guguță. 

Aceasta a condus la multe frustrări a locuitorilor și conflicte între cetățeni și autorități care puteau fi prevenite prin comunicare și transparență. 

 

V. Să gestioneze șantierele și să nu pună în pericol viața oamenilor

Deși în articolul despre lucrurile bune realizate de Primărie, am menționat despre trotuarele reparate, acestea au creat foarte multe incomodități pentru pietoni, punându-le chiar în pericol viața. În acest reportaj realizat de moldova.org, arătăm dificultățile cetățenilor și recomandările experților. 

 

VI. Să nu facă reparații electorale din banii cetățenilor

În lunile septembrie-octombrie, orașul era un șantier, multe lucrări fiind făcute în grabă, multe inaugurări fiind anunțate exact înainte de data alegerilor. Un exemplu este cel al străzii Albișoara. „E bine că s-a reparat, dar ea trebuia reconstruită. Cu o nouă schemă de circulație, redimensionare, includerea pistelor separate pentru bicicliști, insulițe de siguranță pentru pietoni, etc. A fost un proiect electoral făcut în grabă.” - a scris un cititor.  O altă cititoare a spus: „o senzație ca s-au făcut multe pentru alegerile prezidențiale, nu pentru oraș.”

 

VII. Să reacționeze când se publică investigații care îi vizează direct

Au fost publicate un șir de investigații legate de companiile care făceau reparații în capitală, sau despre corupția din Pretura Ciocana, la fel, există o multitudine de investigații despre dezvoltatori imobiliari corupți, dar care așa și nu au condus la reacții din partea administrației publice locale, sesizări din partea APL a organelor abilitate sau anumite acțiuni. 

 

VIII. Să facă un oraș accesibil pentru TOȚI locuitorii

Subterana de la Mall a stârnit probabil cele mai multe discuții despre rampa, nu doar inaccesibilă, ci chiar periculoasă. Asta în condițiile în care primarul Ceban a scris în repetate rânduri că va fi o subterană pentru cei cu mobilitate redusă.

Alte subterane la fel sunt reparate fără a lua în calcul necesitățile pietonilor. A mai trecut un an și fără rampă în parcul Valea Morilor, iar șantierele încă prezente în oraș fac accesul foarte dificil pentru toți locuitorii și vizitatorii capitalei.  

Str. Bănulescu Bodoni, 14 noiembrie 2020 Str. Bănulescu Bodoni, 14 noiembrie 2020


Lista poate continua, dar acestea sunt subiectele pe care le-am urmărit și despre care vom scrie și în anul următor, punând presiune pe autorități să schimbe situația în favoarea cetățenilor. 

Autoare: Vlada Ciobanu


Publicat de:

Distribuie