PrimariaMea
15 locații pentru gherete și parcare supraetajată lângă Piața Centrală  Image
29 oct. 2020

15 locații pentru gherete și parcare supraetajată lângă Piața Centrală 

Autoritățile municipale anunță că au fost selectate 15 locații unde vor putea fi amplasate gherete, conform noilor reguli care prevăd scoaterea la licitație a dreptului de a practica comerțul ambulant. Printre planurile municipalității se regăsește și amenajarea mai multor parcări în zona Pieței Centrale, dintre care una supraetajată. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 26 octombrie  2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

S-au ales locațiile pentru gherete

O parcare supraetajată la Piața Centrală

Investițiile din suburbii pe ultima sută de metri

O nouă rundă de înverzire

 

În afara ședinței:

Pretorul sectorului Botanica - somat să plece


COVID-19 în capitală

 

1 700 de cazuri noi de îmbolnăvire au fost înregistrate în capitală în ultima săptămână (19-25 octombrie 2020), cu circa 300 de cazuri mai puțin decât săptămâna precedentă (12-18 octombrie). Astfel, de la începutul pandemiei, în mun. Chișinău s-au infectat30 995 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din îmbolnăvirile din toată țara. Codul roșu de alertă se menține. 

 

743 de pacienți sunt internați în spitalele municipale de profil Covid-19 la 26 octombrie 2020, iar alți circa 19 000 de infectați cu forme ușoare se tratează la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.

 

Autoritățile municipale în continuare nu raportează câți lucrători medicali s-au infectat cu Covid-19 de la începutul pandemiei. Ultima dată, cifrele au fost raportate pe 14 septembrie 2020. 


S-au ales locațiile pentru gherete

 

Primăria municipiului Chișinău informează că au fost selectate 15 locații pentru gherete și alte forme de comerț ambulant, care vor fi scoase la licitație. Locațiile se află pe străzile principale ale orașului și în parcuri. 

 

Doritorii de a amplasa o gheretă vor depune o cerere pentru a participa la licitație. Primul concurs urmează să aibă loc pe 20 noiembrie 2020, estimează responsabilii municipali. Agentul economic care va câștiga la licitație o anumită locație va trebui să prezinte schița de proiect a gheretei. 

 

Conform regulilor, licitația trebuie să aibă loc nu mai devreme de 20 de zile după ce a fost publicată lista amplasamentelor aprobată. 


O parcare supraetajată la Piața Centrală 

 

O parcare supraetajată ar putea fi construită pe str. Mitropolit Varlaam. Propunerea aparține grupului de lucru responsabil de modernizarea Pieței Centrale

 

O parcare va fi amenajată și pe str. Tighina după ce va fi reparată, iar altă parcare - pe str. Armenească. 


 Investițiile din suburbii pe ultima sută de metri 

 

Lucrările de infrastructură pornite în suburbiile Chișinăului în acest an, finanțate din bugetul municipal, au fost finalizate în 7 localități din 18. Raportul investițiilor în suburbiile capitalei a fost prezentat la ședința primăriei de consilierul primarului general, Tudor Gârbu. 

 

În suburbiile în care investițiile în infrastructură continuă, lucrările sunt realizate în proporție de 85-90%, după cum urmează: 

 

Stăuceni 

- construcția drumurilor noi: realizat 85%; va fi finalizat până la sfârșitul lunii octombrie 2020;

Ciorescu

- construcția unei anexe la sediul Centrului de sănătate: realizat - 90%, va fi finalizat până la începutul lunii noiembrie 2020;

- rețeaua de canalizare, cu stație de epurare: realizat - 85%; 

Trușeni

- lucrări la rețeaua de canalizare publică: realizat - 80%;

Ghidighici

- construcția rețelei de canalizare fecaloidă: realizat - 95%;

Vatra

- construcția stadionului multifuncțional de sport: lucrările au început târziu, la jumătatea lunii octombrie 2020, din cauza contestării rezultatelor licitației;

Condrița

- achiziționarea unei încăperi pentru organizarea grădiniței de copii: are loc procedura de perfectare a documentației privind achiziționarea spațiului identificat;

Băcioi

- lucrări de reparație a grădinițelor de copii nr. 101, 171 și 140:  va fi finalizat până la începutul lunii noiembrie 2020;

Sângera

- lucrări de reparație a grădiniței: realizat - 80%; va fi finalizat până la jumătatea lunii noiembrie 2020;

Bubuieci

- lucrări de construcție a apeductului (realizat - 88%) și a canalizării pluviale (realizat 28%): va fi finalizat până la sfârșitul anului 2020;

Tohatin

- construcția canalizării publice regionale pentru 3 localități, cu stație de pompare în comuna Tohatin: realizat - 1,3 km din 6 km de rețea prevăzuți; proiectul va fi continuat și anul viitor;

Durlești 

- S-a tărăgănat licitațiile, iar banii nu au fost valorificați, așa că primarul a cerut ca cele 7,5 mln lei alocați inițial pentru reconstrucția acoperișului și construcția unei anexe la Liceul Hyperion, să fie redirecționați pentru procurare de utilaj pentru regia comunală și reparația a 28 de pavilioane la 3 grădinițe.


O nouă rundă de înverzire

 

O nouă acțiune de plantare a arborilor a fost organizată sâmbătă, 24 octombrie. Primăria raportează că au fost sădiți circa 12 000 de arbori în toate sectoarele capitalei, iar la eveniment au participat 1455 de persoane, inclusiv angajați ai Direcției de Poliție a mun. Chișinău. 

 

Și de această dată copacii au fost plantați având frunze, chiar dacă organizațiile de mediu au atenționat că există riscul ca rădăcinile să nu să se prindă în sol.  

 

Primăria își propune să planteze în această toamnă circa 100 000 de copaci în total. 

Sursa: chisinau.md


În afara ședinței: 


Pretorul sectorului Botanica - somat să plece

 

Joi, 29 octombrie 2020, primarul general a cerut pretorului sectorului Botanica, Boris Prepeliță, să-și dea demisia, după o vizită în sector. 

 

Ceban s-a arătat nemulțumit că nu s-au făcut suficiente eforturi pentru salubrizare, înlăturarea gheretelor și panourilor publicitare, dar și pentru că s-a tărăgănat începerea reparației subteranei de la intersecția bd. Dacia, Decebal și Traian. Subterana urmează să fie reparată de Partidul Șor. Liderul partidului, Ilan Șor, a anunțat de Ziua Orașului Chișinău, 14 octombrie 2020, că a primit aprobarea primăriei. 

 

În funcția de pretoră interimară a fost numită Diana Guba, consilieră în cabinetul primarului general. Ion Ceban i-a cerut să prezinte timp de 10 zile lista proiectelor care trebuie realizate în următorii ani la Botanica.

 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie