PrimariaMea
Discuție publică: piețele trebuie reorganizate Image
17 apr. 2019

Discuție publică: piețele trebuie reorganizate

La ora 18:00, porțile Pieței Centrale se închid. Mașinile scot marfa, iar vânzători, cu unghii înnegrite și fața arsă de vânt, își fac cale spre autobuze repejor, să nu le piardă, pentru că fac zilnic naveta spre Chișinău.

Pe 9 aprilie, Primăria Mea a chemat vânzătorii din piață să participe la discuția publică „Piețele trebuie reorganizate.” Aceștia au fost surprinși de inițiativă, mai ales, din partea unui grup de cetățeni. Ne-au privit neîncrezători spunând: „oricum umblați cu politica, toți așa spun la început, apoi fac politică.” Ne-au povestit imediat despre problemele lor: că taxele se măresc neanunțat (de la 6 lei la 12 lei) și că plătesc pentru loc, dar stau în mizerie, băltoace și frig. Am avut parte și de provocatori. Cu vorbe incoerente și voce ridicată, o femeie ne tot întreba cine suntem, de ce nu vorbim cu administrația și ne spunea că nu avem dreptul (!). Spre final, alături de doi indivizi mărunței în trening și chipiu, ne priveau suspicios dintr-o parte.

Mulți vânzători se temeau că piața se va închide și că de fapt nimic nu este clar.

Discuția a fost programată pentru 10 aprilie, ora 18:00, exact la intrarea în Piață. Chiar cu jumătate de oră înainte, vânzătorii deja ne înconjurau și ne povesteau păsul: „Avem nevoie de sistem anti-incendiar!” sau „Să fie făcută curățenie cum trebuie!”. Îi îndemnam să rămână la discuție, dar ei ne spuneau să vorbim altă dată. Mai în liniște.

La discuție au venit mai mulți vânzători să ne spună îngrijorările lor

La discuție au fost invitați și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, care au confirmat prezența, iar cu o oră înainte de eveniment ne-au informat că nu vor veni, fără a delega pe cineva în loc. Totodată, nici cei de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Centrul de Sănătate Publică sau Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii nu au găsit un vorbitor la eveniment.

Au venit vreo 30 de vânzători, s-au perindat la discuție, însă nimeni din autorități nu a fost să îi asculte. Totuși, au fost câțiva reprezentanți ai Î.M. Piața Centrală, iar Primăria Mea a facilitat dialogul între aceștia.  

Vânzătorii s-au plâns de costuri mari pentru a vinde marfa, că Piața este dezorganizată, că ziua sanitară să fie într-adevăr o zi a curățeniei, că trebuie să fie condiții și pentru vânzătorii sezonieri, care nu-și pot permite să închirieze spațiu tot anul și, mai ales, să fie condiții egale pentru toți. Controlul să fie control pentru toți! În şoaptă, câteva doamne ne-au rugat să le ajutăm să scrie o cerere către primar pentru a-l reangaja pe fostul director al pieţei, care fusese recent concediat. “A fost unicul director de până acum care de 8 martie ne-a dat flori”, a menţionat o vânzătoare. Ele au adăugat că acesta mergea des prin piaţă și discuta cu vânzătorii.

Reprezentanții Pieței Centrale au spus că pe teritoriul pieței sunt mai multe gherete în proprietate privată, care stabilesc tarifele lor și că există stingătoare în fiecare gheretă și echipe anti-incendiu. În același timp, aceștia au menționat că spațiul alăturat pieței este în proprietate municipală, iar prezența oricăror gherete sau construcții este de responsabilitatea Consiliului Municipal. Astfel, în loc să fie create locuri de parcare sau să fie amenajat un spațiu mai confortabil pentru cumpărători, trotuarele sunt încărcate de noi construcții. La fel, reprezentanții pieței au spus că au existat mai multe planuri de reorganizare a pieței, dar acestea au întâmpinat rezistența vânzătorilor.

Neregularități în piețele din mun. Chișinău

În urma discuțiilor, Primăria Mea a colectat mai multe doleanțe din partea vânzătorilor pe care le va transmite instituțiilor care nu au fost prezente la discuția publică. Primăria MEA îndeamnă totodată reprezentanții autorităților publice locale, aleșilor municipali și administratorilor piețelor să discute cu vânzătorii și cumpărătorii pentru a identifica soluții ca atât vânzătorii să lucreze în condiții transparente și confortabile, cât și cumpărătorii să aibă acces la produse de calitate.

Evenimentul face parte din proiectul „Abordarea problemelor Chișinăului prin analiză și discuții publice transparente”, prin care asociația obștească Primăria MEA organizează o serie de discuții publice cu implicarea autorităților, experților și cetățenilor, despre problemele locuitorilor, pentru a avea politici publice consultate și bazate pe priorități. Proiectul este realizat cu suportul financiar al Black Sea Trust un proiect al German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii. Opiniile prezentate în cadrul acestui eveniment nu reprezintă obligatoriu cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor lor.

 


Publicat de:

Distribuie