PrimariaMea
Vrem un Chișinău curat Image
23 mai 2019

Vrem un Chișinău curat

Orașul Chișinău este cel mai poluat oraș din Republica Moldova. Printre cele mai periculoase gaze degajate în atmosferă sunt cele de monoxid și dioxid de azot, fenol și aldehidă formică. Această combinație de cuvinte complicate înseamnă un pericolul real la care ne expunem în fiecari zi: dioxidul de azot este un gaz toxic atât pentru oameni, cât și pentru animale, care poate conduce la dificultăți respiratorii și disfuncții ale plâmânilor. Fenolul pătrunde în atmosferă în rezultatul arderii incomplete a hidrocarburilor, sursele principale fiind centralele termoelectrice și tot felul de fabrici. Acesta provoacă boli grave ale căilor respiratorii, tumori maligne și boli cardiovasculare. Iar, aldehida formica, în exces, este cancerigenă.

În 2015, eram pe locul 43 din 157 în lista celor mai poluate orașe din lume. Iar pe 13 mai 2019, la ora 7:00, în centrul Chișinăului, concentrația de dioxid de azot în aer depășea maxima admisibilă. Din cele 30 de zile ale lunii aprilie, dioxidul de azot a depășit concentrația maximă admisibilă în 23 de zile. Adică în toate zilele de lucru ale lunii, inclusiv sărbătorile de Paști.

Chișinăul este plin de mașini, dar fără o strategie de a reduce numărul acestora și de a promova transportul ecologic. Chișinăul rămâne fără spațiile verzi, dar în loc să extindem aceste spații, lăsăm înalte blocuri să răsară în marile parcuri sau defrișăm scuarurile mici și fâșiile verzi din curțile blocurilor. În fiecare primăvară, ne sufocăm de praf. Iar în fiecare vară, suntem atenționați să nu bem apă din izvoare, să nu ne scăldăm în lacuri și urmărim neputincioși apa intoxicată a râului Bâc. Parcurile noastre sunt pline de sticle, de plastic, de gunoi și în continuare nu știm cum să sortăm, să colectăm și să gestionăm deșeurile.

Moldova nu contribuie foarte mult la emisiile globale de CO2, dar lipsa politicilor de mediu în Republica Moldova contribuie la intoxicarea propriilor cetățeni prin apă, aer și sol contaminat. Nimeni nu este mai protejat în acest sens, cu toții suntem supuși acelorași riscuri.

Ce fac autoritățile?

Conform monitorizărilor timp de doi ani și trei primari (dintre care doi interimari) efectuate de Primăria Mea, poluarea nu a fost niciodată un mare interes pentru aleșii locali. Doar o dată, pe 7 februarie 2018, s-a vorbit despre mediu și ecologie în cadrul ședințelor CMC, când s-a votat reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor direcții ale Consiliului municipal Chișinău (Direcția socio-ecologică și Direcția agricultură), cu scopul de a eficientiza și economisi sursele financiare din buget. Aceasta s-a întâmplat după ce IPRE a propus în martie 2017 lichidarea acestei direcții. În raportul acestora este menționat că impactul direcției este insignifiant în raport cu bugetul alocat:

„Conform raportului de activitate pentru anul 2016 a Direcției socio-ecologice, timp de un an, direcția dată a răspuns la 12 petiții venite de la cetățeni, a redactat o dispoziție pentru Primarul General și câteva rapoarte. În condițiile în care timp de un an subdiviziune a dată a interacționat de facto cu doar 12 cetățeni, răspunzând la petiții, iar restul activităților s-au rezumat la diferite proceduri birocratice inutile,  se pune problema oportunității existenței acestei direcții.”

În raport se mai spune că direcția nu are nici indicatori bine-formulați după care s-ar putea măsura activitatea, respectiv, bugetul direcției se cheltuia pe salarii.

Putem spune că problema mediului pentru administrația publică locală se rezumă doar la a plăti niște salarii, dar nu la a avea niște discuții despre probleme grave ale mediului și de a veni cu politici publice consultate cu cetățenii pentru a ameliora situația.

Protestăm?

În condițiile în care majoritatea cetățenilor Republicii Moldova trăiesc în sărăcie și se gândesc la ce să pună pe masă, în care nu există reforme ale sistemului educațional și elementare lecții de educație ecologică, în care nu există un Parlament funcțional, primar general ales de popor sau o claritate în data alegerilor locale, a vorbi despre problemele de mediu pare un moft al occidentalilor cu un standard de viață înalt și cu responsabilitatea de a lupta cu propriile emisii de CO2. Totuși, indiferent de situația economică și politică din țară, este responsabilitatea cetățenilor să lupte pentru dreptul lor la un mediu curat.

Pe 24 mai, de la ora 17:00, ne vedem în fața Primăriei mun. Chișinău să protestăm. Evenimentul este inițiat de Extinction Rebellion Moldova și susținut de mai multe grupuri care luptă pentru un mediu mai curat. Venim cu pancarde și revendicări. Echipa Primăria MEA se va alătura protestului pentru a cere autorităților, în primul rând, recunoașterea problemelor de mediu, date concrete de la acestea despre cât de gravă este situația și un angajament în găsirea unor soluții consultate cu cetățenii.

P.S. Protestăm pașnic.

Autoare: Vlada Ciobanu 

 


Publicat de:

Distribuie