PrimariaMea
Un nou bloc lângă Parcul „La Izvor”? Locuitorii sunt împotrivă și au scris o petiție Image
19 ian. 2022

Un nou bloc lângă Parcul „La Izvor”? Locuitorii sunt împotrivă și au scris o petiție

Mâine, 20 ianuarie 2022, în cadrul ședinței Consiliului Municipal urmează să fie supuse votului mai multe planuri urbanistice zonale. Unul dintre acestea prevede schimbarea destinației unui teren din apropierea  parcului „La Izvor”, din zonă comercială cu funcții de recreere în rezidențială cu densitate medie. Aceasta ar permite construcția unui bloc cu șapte etaje, în apropierea spațiilor verzi și a unei zone rezidențiale cu case de 1-2 etaje. Locuitorii din vecinătate sunt nemulțumiți de această intenție și au înaintat administrației publice o petiție. Proprietarul terenului numește aceasta „obrăznicie” și insistă că spațiul îi aparține și poate să facă ce vrea pe el. Între timp, Centrul de Sănătate Publică, în urma adresărilor cetățenilor, a concluzionat că PUZ-ul trebuie să fie suplimentat cu un studiu de impact al construcției asupra sănătății populației.   

 

Plan Urbanistic Zonal pentru schimbarea destinației unui teren

În septembrie 2020, la cererea firmei „Niagara S.R.L”, primarul Ion Ceban a emis o dispoziție pentru inițierea Planului Urbanistic Zonal pentru terenul din str. Ghidighici 5, în apropierea parcului „La Izvor”, a parcului-pădure „Buiucani” și a râului Bâc. Terenul are o suprafață medie de 1,712 hectare și este format din patru parcele cadastrale toate proprietate privată. 

Scopul principal al PUZ-ului era schimbarea destinației terenului din „C6”, adică zonă comercială de recreere, cu funcțiuni de recreere, tip parcuri distracții, în „R6”, adică zonă rezidențială de densitate medie. Dispoziția prevedea și obligativitatea organizării consultărilor publice.

 

Caption: Extras din Planul Urbanistic Zonal. Sursa: https://www.preturabuiucani.md/consultari-publice Extras din Planul Urbanistic Zonal. Sursa: https://www.preturabuiucani.md/consultari-publice

Asta ar oferi posibilitatea, companiei să construiască un bloc cu 7 etaje, cu 62 de apartamente și o parcare subterană pentru 65 de mașini. Între timp, una dintre parcele, anume cea pe care se vrea construcția blocului a fost vândută către compania „Promilton”. Totuși, fostul proprietar, Alexandr Pincevschi, fondatorul „Niagara”, citat de TV8, a declarat că va continua să se implice în proiectul de construcție al blocului locativ. 

La 29 ianuarie 2021, primarul a emis o altă dispoziție de organizare a consultărilor publice, responsabilitatea coordonării discuțiilor revenind preturii Buiucani. În data de 3 martie 2021, pretorul Vadim Brânzaniuc a expediat Primăriei procesul-verbal al consultărilor publice. Data indicată pe acesta era de 26 ianuarie 2021, deși pagina web și de Facebook a instituției anunța discuțiile pentru data de 26 februarie 2021. Conform documentului, la discuție au participat reprezentanții preturii, ai ChișinăuProiect (care a realizat PUZ-ul), administratorul Niagara și 8 persoane din partea societății civile. 

Proiectanții au asigurat că se respectă accesul locatarilor la infrastructura necesară, inclusiv la instituții de învățământ, spații de recreere, evacuarea deșeurilor menajere etc. Cetățenii s-au interesat dacă se mai preconizează construcția altor obiecte sociale, comerciale sau industriale, precum și despre gălăgia provocată de discoteca din apropiere. Administratorul „Niagara” a dat asigurări că vor amenaja teritoriul, inclusiv vor salubriza și amenaja spațiile verzi și zona râului Bâc, precum și vor instala iluminat nocturn și camere de supraveghere, iar contractul cu discoteca va fi reziliat. 

Extras din Planul Urbanistic Zonal. Sursa: https://www.preturabuiucani.md/consultari-publice Extras din Planul Urbanistic Zonal. Sursa: https://www.preturabuiucani.md/consultari-publice

 

Proiectul are avizul Agenției de Mediu, care spune că construcția nu va avea efecte semnificative asupra mediului și nu urmează a fi supus evaluării strategice de mediu. Inițial, avea și un aviz de la Centrul de Sănătate Publică, dar în urma adresărilor locuitorilor, instituția a concluzionat că PUZ-ul trebuie să fie suplimentat cu un studiu de impact al construcției, asupra sănătății populației.   

 

Petiție din partea locuitorilor împotriva construcției

Recent, locuitorii din regiune au înaintat o petiție prin care cer să nu se permită aprobarea Planului Urbanistic Zonal și să fie anulată dispoziția primarului de inițiere a PUZ-ului. 

În textul solicitării sunt aduse mai multe argumente. Primul dintre ele este că Primăria a organizat în mod formal și eronat consultările publice: „în acest proces-verbal este menţionat absolut eronat şi fals faptul, că din partea societăţii civile au participat opt persoane, datele de identificare ale cărora nu se regăsesc.” Ulterior, locuitorii spun că construcția va crea incomodităţi atât rezidenților din str. Ghidighici, cât şi altor persoane din municipiu, vizitatori ai parcul „La izvor”. Astfel, strada Ghidighici unica cale de acces, deja este foarte aglomerată. Totodată, se menționează despre impactul negativ asupra mediului și distrugerea aspectului parcului. Locuitorii mai sunt îngrijorați și de faptul că schimbarea destinației terenului poate permite de fapt construcția ulterioară a mai multor blocuri în regiune. 

Autoritățile publice locale nu au dat un răspuns locuitorilor, iar mâine, pe ordinea de zi a Consiliului Municipal, la punctul 22, apare planul urbanistic zonal pentru Ghidighici 5

 

Ce spun autoritățile?

Agora.md a încercat să obțină mai multe informații de la Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, însă arhitecta șefă nu a răspuns la telefon, iar alți reprezentanți ai Direcției au refuzat să ofere anumite detalii despre proiect. Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani a declarat că: „Au avut loc anul trecut doar consultările publice. Nimic nu este aprobat, nici schimbarea zonei. Petiția locatarilor nu are nicio noimă atâta timp cât nu există o decizie finală în acest sens”.

Amintim că numele lui Alexandr Pincevschi este legat de scandalul parcărilor cu plată din 2017. Atunci, acesta a fost învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău. De patru ani, acest dosar este tărăgănat, fără vreo decizie finală. 

***

Primăria Mea consideră că atunci când locuitorii se mobilizează și au revendicări concrete către administrația publică locală, aceasta din urmă trebuie să își asume rolul de facilitator pentru a găsi un compromis între locuitori și proprietari. Totodată, declarația pretorului că petiția nu are „nicio noimă”, atâta timp cât nu a fost votată, îngrijorează. Or, anume până la votarea deciziei locuitorii trebuie să intervină cât mai rapid pentru a-și exprima nemulțumirea, iar APL, atât la nivel de pretură, cât și de primărie trebuie să intervină pentru a găsi soluții pentru toate persoanele din regiune. Consultările publice sunt un proces continuu, nu doar o singură discuție. Acest lucru este și mai important, în condițiile în care una dintre persoanele implicate în construcția blocului este vizată într-un dosar de corupție, legat de Primăria mun. Chișinău. 


Autoare: Vlada Ciobanu


Publicat de:

Distribuie