PrimariaMea
Trei milioane de lei pentru proiectele propuse de chişinăuieni Image
12 dec. 2016

Trei milioane de lei pentru proiectele propuse de chişinăuieni

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost lansată ideea bugetării participative (civile) în municipiul Chişinău. La eveniment au participat  Vitalie Sprînceană, reprezentant al Reţelei Civice Urbane, Victor Lutenco, consilier PPEM şi Tomasz Horbowski, reprezentant al Solidarity Fund PL în Republica Moldova.  Susţinătorii ideii au făcut o prezentare generală a proiectului de decizie care urmează să fie supus consultărilor publice şi votării în Consiliul Municipal.

Vitalie Sprînceană, reprezentant al Reţelei Civice Urbane, organizaţia care a iniţiat discuţiile despre bugetarea participativă, a explicat că prin acest proiect cetăţenii capătă mai multe pârghii şi influenţă asupra alocării fondurilor. Cetăţenii propun şi selectează proiecte care urmează să fie implementate de către administraţia publică locală. Prin bugetarea participativă, „se oferă noi moduri de a participa la actul de guvernare în oraş, iar cetăţenii pot înainta proiecte care cred că sunt relevante pentru regiunea lor”, a declarat activistul. Şi autorităţile au avantaje prin implementarea acesteia, pentru că le permite să crească transparenţa, să câştige încrederea cetăţenilor şi să ofere o guvernarea mai bună care răspunde nevoilor cetăţenilor.

Tomasz Horbowski, de la Solidarity Fund PL, a menţionat că există deja două proiecte-pilot de bugetare participativă în oraşele Ungheni şi Orhei. Astfel, cetăţenii se învaţă să participe la procesul de dezvoltare de politici publice la nivel local.

Consilierul PPEM, Victor Lutenco, a venit cu precizări tehnice despre proiect. Astfel, suma care urmează a fi alocată în cadrul bugetării participative este de 3 milioane de lei. Acum, aceasta constituie 0,1% din bugetul municipiului Chişinău, ulterior, acest procent poate fi crescut la 1-3%. O să existe două tipuri de proiecte: cele mici, în sumă de la 30 de mii de lei la 100 de mii de lei, care trebuie susţinute de 50 de semnături şi mai mari, de la 100 de mii de lei la 500 de mii de lei, care trebuie susţinute iniţial de 100 de semnături.

Vârsta minimă a persoanelor care vor să participe e de 16 ani.

Calendarul de activitate propus e ca de la 15 februarie să fie iniţiată scrierea proiectelor; pe 15 martie să fie depuse; pe 30 aprilie să înceapă procesul de evaluare; între 1-10 iunie să se voteze proiectele; ulterior, acestea vor fi introduse în proiectul bugetului mun. Chişinău, iar de la începutul anului următor va începe implementarea lor.

În faza iniţială, proiectele vor fi evaluate de o Comisie formată din reprezentanţi ai fracţiunilor, ai direcţiilor şi ai societăţii civile. Votarea propriu-zisă va fi făcută de cetăţeni.

Votarea urmează să fie atât electronic, cât şi offline prin intermediul urnelor de vot.

Proiectul de decizie va fi plasat pe site şi supus dezbaterilor publice.

Prima rundă de consultaţii publice este programată pentru 18 ianuarie, la ora 17:30.


Publicat de:

Distribuie