PrimariaMea
11 apr. 2019

Transport public modern, reparația instituțiilor de învățământ, parcuri și tehnică de salubrizare

Pentru anul 2019, municipalitatea a stabilit patru domenii prioritare de lucru: modernizarea transportului public, reparația instituțiilor de învățământ, amenajarea parcurilor și a scuarurilor și procurarea tehnicii de salubrizare. Acestea au fost făcute publice de către Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, în cadrul ședinței de luni. O atenție sporită a fost acordată platformelor egradinita.md și escoala.chisinau.md, prin intermediul cărora au fost depuse peste 21,000 de cereri pentru înscrierea copiilor în grădinițe și în clasa întâi. În același timp, au fost deschise 64 de grupe noi în grădinițele din capitală, care vor putea găzdui 1920 de copii.

 


CHIȘINĂUIENII SUNT INVITAȚI LA O CURĂȚENIE GENERALĂ ÎN PARCURI

 

Pe 13 aprilie, Primăria organizează o acțiune de salubrizare a parcurilor capitalei. Toți doritorii sunt invitați să se alăture acțiunii începând cu ora 10:00, în toate parcurile din orașul Chișinău. Întrucât pentru 13 aprilie sunt prognozate ploi, Primăria va reveni cu actualizări privind salubrizarea de sâmbătă.

La solicitarea primarului general interimar, șefii serviciilor municipale au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente pentru salubrizarea orașului.

Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, a declarat că pe parcursul săptămânii trecute la salubrizare au fost implicați zilnic:

- aproximativ 370 de lucrători;

- 17 de tractoare și șapte utilaje HACO.

În total, au fost evacuate 155 de rute de gunoi și salubrizate străzi centrale și secundare. Un accent sporit a fost pus pe evacuarea gunoiștilor neautorizate.

Serghei Carp, șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, a declarat că circa 170 de persoane au fost implicate zilnic în activități de salubrizare în toate sectoarele capitalei. Au fost antrenate 12-15 unități de transport, care au evacuat 122 de rute de deșeuri vegetale (crengi și frunze uscate). Carp a anunțat că sistemul promis de urmărire GPS a locației utilajelor de salubrizare va fi lansat complet peste două săptămâni. Între timp, chișinăuienii pot urmări locația autovehiculelor EXDRUPO accesând acest link.  Aplicații similare vor fi disponibile în scurt timp și pentru monitorizarea tehnicii de lucru din dotarea Î.M. Regia locativ-comunală și Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi".

Pe parcursul săptămânii trecute, din cadrul EXDRUPO au fost implicați zilnic circa 40 de muncitori și 25 de unități de transport. În total, pe parcursul săptămânii trecute au fost evacuate 178 de rute de gunoi, au fost curățate 328 de canalizări pluviale și au fost instalate 39 de indicatoare rutiere. În același timp, au fost curățate barele de protecția a podului din strada Mihai Viteazul și salubrizate pasajele subterane. Pe parcursul săptămânii curente, angajații EXDRUPO vor continua curățarea barelor de protecție pe podurile de pe Viaduct și șos. Hîncești. Codreanu i-a cerut șefului întreprinderii să înceapă cât mai curând lucrările de reparație a străzilor și a curților blocurilor.


PESTE 21 DE MII DE PĂRINȚI AU DEPUS CERERI PE E-GRĂDINIȚĂ ȘI E-ȘCOALĂ

 

Începând cu 1 aprilie 2019, în capitală a fost lansată platforma escoala.chisinau.md, prin intermediul căreia părinții își pot înscrie copiii în clasa întâi. În acest sens, Rodica Guțu a accentual condițiile de înscriere a copiilor:

- sunt înscriși în mod obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător;

- școlarizarea devine obligatorie după vârsta de șapte ani;

- administrația publică locală, împreună cu părinții, asigură școlarizarea obligatorie a copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani.

Chiar dacă a fost lansată abia o săptămână în urmă, au fost deja depistate primele probleme legate de funcționarea platformei escoala.chisinau.md. Rodica Guțu, șefa Direcţiei generale educație, cultură, tineret și sport a raportat un șir de nereguli, printre care:

- lipsa unui sistem municipal de evidență a blocurilor și caselor locative, care determină necesitatea completării continue a listei de adrese în districtele școlare. Deja au fost depistate 30 de adrese care nu se numără în niciun district. În acest sens, angajații direcției sunt nevoiți să contacteze părinții și să verifice fiecare adresă;

- nemulțumirea unor părinți privind obligativitatea respectării districtelor școlare pentru prima etapă de înscriere a copiilor în clasa întâi;

- stabilirea domiciliului pe adrese din districtul școlar al instituțiilor aspirate în perioada lunii martie, ceea ce determină impedimente pentru buna desfășurare a procesului;

- pentru unele instituții de învățământ primar și secundar, numărul de solicitări este mult mai mare decât planul de înmatriculare și capacitatea instituției.

Ruslan Codreanu a cerut înaintarea unui demers către Ministerul Educației, care să permită înscrierea în clasa întâi copiilor care vor împlini vârsta de șapte ani până pe 31 noiembrie.

În perioada 1-5 aprilie, pe platformă au fost înregistrate 3516 cereri pentru înscrierea copiilor în clasa I, iar 1095 de dosare au fost deja acceptate. Actele necesare pentru înscrierea copiilor, dar și mai multe detalii privind procedura respectivă pot fi accesate aici. Rodica Guțu a făcut public calendarul înscrierilor în clasa întâi:

- 1 aprilie - 13 iunie: prima etapă de înscriere a copiilor în clasa întâi;

- 21 - 25 mai: probe de aptitudini specifice profilului pentru copiii din instituțiile cu clase de profil;

- 14 iunie: publicarea numărului de locuri rămase libere și a rezultatelor înscrierii copiilor în clasa întâi;

- 17-28 iunie și 1-30 august: a doua etapă de înscriere. Părinții își vor putea înscrie copiii în școlile din alte districte, în dependență de locurile rămase libere;

- 30 august: afișarea listei finale de înscriere a copiilor în clasa întâi.

În august 2017, Primăria a lansat platforma egradinita.md. De la lansarea acesteia,  au fost înregistrate 17557 de cereri de înscriere a copiilor la grădiniță. Din acestea, 10855 de solicitanți au fost acceptați în rând. În același timp, operatorii call-centrului au recepționat 9973 de apeluri. Rodica Guțu a raportat un șir de probleme depistate în funcționarea platformei și a call-centrului:

- solicitarea persoanelor de a înregistra copiii la grădiniță nemijlocit de către operatorul call-centrului;

- necunoașterea sau ignorarea de către părinți a prevederilor privind vârsta de la care începe înscrierea copilului la grădiniță;

- neactualizarea datelor privind locurile disponibile în grădinițe de către directorii instituțiilor de învățământ;

- nerespectarea consecutivității procesării cererirol;

- dublarea înscrierii copiilor pe bon de hârtie și prin intermediul platformei.

În urma recomandărilor primite de la părinți, platforma egradinita.md urmeaz să fie actualizată.


ÎN CAPITALĂ VOR FI DESCHISE 64 GRUPE NOI DE GRĂDINIȚĂ, PENTRU 1920 DE COPII

 

În 2019, Direcția educație și-a propus să deschidă în grădinițele care activează 14 grupe noi, cu o capacitate de 420 de locuri. Acestea vor fi distribuite pe sectoare în felul următor:

- În sectorul Botanica: cinci grupe în grădinițele nr. 168, 181, 123 și 49;

- În sectorul Centru: trei grupe în grădinițele nr. 7 și 174;

- În sectorul Rîșcani: șase grupe în grădinițele nr. 13, 108, 137 și Centrul “Orfeu”.  

Suplimentar, vor fi redeschise grădinițe utilizate anterior cu altă destinație. Acestea vor oferi 50 de grupe noi, cu o capacitate de 1500 de locuri:

- În sectorul Botanica: 11 grupe în grădinițele nr. 79 și 112;

- În sectorul Buiucani: 21 de grupe în grădinițele nr. 3 și 166;

- În sectorul Ciocana: 14 grupe în grădinițela nr. 198;

- În sectorul Rîșcani: patru grupe în Complexul Educațional “Kiril și Metodiu”.  

Pentru redeschiderea grupelor noi de grădiniță, din bugetul municipal au fost alocate 43 de milioane de lei. Alte 8 milioane au fost alocate pentru redeschiderea Grădiniței nr. 79 din sectorul Botanica. Pentru școli, gimnazii și licee au fost alocate 25 de milioane de lei. Pentru anul curent, direcția educație își propune să efectueze reparații în 23 de instituții de învățământ din Chișinău.

Până în septembrie 2019, municipalitatea își propune deschiderea a șapte grădinițe noi.


DIRECȚIA MUNICIPALĂ PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR COPIILOR CAUTĂ JURIȘTI

 

În perioada 1-7 aprilie, în capitală au fost înregistrate șapte cazuri de abuz fizic al copiilor, un caz de abuz emoțional și opt cazuri de neglijare. Pe străzile orașului a fost depistată o mamă cu copil care cerșea. S-a stabilit că femeia este originară din Nisporeni și refuză a fi încadrată în câmpul muncii. În aceeași perioadă, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copiilor a primit 62 de petiții. Pentru a face față volumului de lucru, vor fi angajați mai mulți juriști în direcțiile de sector.


SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ ÎN CHIȘINĂU ESTE FAVORABILĂ

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 363 de cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse și 2551 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în descreștere cu 11,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani (825 de cazuri). Totodată, au fost înregistrate 18 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă.


POLIȚIA CAPITALEI PROPUNE CONECTAREA SEMAFOARELOR PE TIMP DE NOAPTE PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR

 

De la începutul anului, în capitală au avut loc 240 accidente rutiere, în urma cărora 281 persoane au rămas traumatizate, iar 10 persoane au decedat. Au fost accidentați 120 pietoni, dintre care 73 – pe trecerile pentru pietoni. Acest număr este aproape dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 73 de accidente.  Șase pietoni au decedat, iar alți 120 au rămas traumatizați. În 33 din cele 240 de accidente rutiere au fost implicați minori. 46 de accidente rutiere s-au produs cu implicarea vehiculelor de rută: 20 de troleibuze, 10 maxi-taxi și 14 taxi.

Cele mai multe accidente rutiere au fost înregistrate în sectorul Botanica  - 60. Tot aici au decedat cei mai mulți pietoni - trei. La Buiucani au avut loc 44 de accidente rutiere, în Centru - 52, la Ciocana - 31 și la Rîșcani - 53. Cele mai multe accidente rutiere cu implicarea pietonilor au avut loc în sectorul Rîșcani - 30. Cea mai periculoasă lună a fost martie (79 de accidente), iar cea mai periculoasă zi a săptămânii a fost joi, în care s-au produs 48 de accidente. Cea mei periculoasă stradă a fost bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au avut loc 14 accidente rutiere.

În aceeași perioadă, au avut loc 2757 de accidente mici. În 835 de cazuri, cauza a fost depășirea vitezei. La adresa dispeceratului 112 au parvenit 15751 de apeluri.

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 28 accidente rutiere, în urma cărora 35 de persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați 13 pietoni, dintre care șapte - pe trecerile pentru pietoni.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 285 de infracțiuni, dintre care 225 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 22 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1487 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1109 informații. În flagrant au fost reținute 13 persoane, iar 42 de persoane au fost documentate contravențional.


ALTE NOUTĂȚI

 

- Primarul general interimar a anunțat prioritățile pentru anul 2019: modernizarea transportului public, reparația instituțiilor de învățământ, amenajarea parcurilor și a scuarurilor și procurarea tehnicii de salubrizare.

- Pretorii de sector au început salubrizarea și amenajarea parcurilor Mezon, Alunelul, La Izvor, Valea Morilor și scuarul de pe str. Maria Drăgan.

- Ruslan Codreanu a cerut inspectarea spălătoriilor auto situate de-a lungul râului Bâc, pentru a vedea câte din ele sunt conectate la rețeaua de canalizare.

- UNICEF va evalua Direcția generală educație, tineret și sport și Direcția generală asistență socială și sănătate.

- Ruslan Codreanu propune deschiderea unui centru pentru copiii cu autism.

- 281 de chișinăuieni care locuiesc în sectorul particular au încheiat contracte cu Regia Autosalubritate în ultimele două săptămâni.

- În capitală va fi identificat un teren pentru stocarea anvelopelor evacuate din oraș. Până atunci, pretorii vor inspecta vulcanizările din Chișinău. Agenții economici vor trebui să achite doar transportarea deșeurilor din cauciuc, iar stocarea lor pe terenul alocat va fi gratuită.

- De la instalarea QR-codului în troleibuze, la RTEC au fost recepționate 60 de sesizări. Cele mai multe se referă la prezența oamenilor străzii și a cerșetorilor în unitățile de transport, dar și la nerespectarea orarului de circulație.

- La următoarea ședință a CMC va fi propusă comasarea RTEC și a Parcului Urban de Autobuze.

- Codreanu a cerut serviciilor municipale să ofere presei informațiile solicitate în regim cât mai operativ.

- În Parcul Valea Trandafirilor au început a fi evacuate foișoarele.


Ședința integrală poate fi urmărită aici: 


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie