PrimariaMea
Testarea tichetării electronice în martie și primul site pentru suburbii  Image
19 feb. 2021

Testarea tichetării electronice în martie și primul site pentru suburbii 

Proiectul pilot pentru testarea tichetării electronice în transportul public va începe de la mijlocul lunii martie. Aparatele de plată electronică cu cardul bancar vor fi instalate în 90 de troleibuze și 46 de autobuze. Până atunci, vești bune pentru locuitorii din suburbiile Chișinăului. Aceștia vor putea vota proiectele de infrastructură pe care le cred necesare pe un site dedicat, care va fi lansat până la finalul acestei săptămâni. Primăria și-a propus să rezolve și problema maidanezilor, după ce doi copii au fost atacați de câinii străzii. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 15 februarie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Testarea tichetării electronice va începe peste o lună 

Primul site pentru suburbii

Maidanezii - în vizorul primăriei

Informații despre construcțiile problematice

Panouri informative cu sumele investite de primărie  în suburbii

Angajații primăriei vor fi evaluați

 

În afara ședinței:

Cum reacționează primăria la investigațiile despre propria activitate? 

Se prelungește concursul de proiecte pentru scuarurile Kentford și Gogol

 


 

COVID-19 în capitală

 

După o scădere în primele săptămâni ale lunii ianuarie, infectările cu Covid-19 sunt în continuă creștere la mijlocul lunii februarie. 2829 de cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost depistate în ultima săptămână (8-14 februarie 2021), cu 659 mai mult decât săptămâna precedentă. Îmbolnăvirile înregistrate în rândul locuitorilor din capitală în această săptămână reprezintă mai mult de jumătate din infectările din toată țara. 

 

Numărul de paturi de spital disponibile este la limită, deși au fost reactivate cele 130 de paturi la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie și alte 100 de paturi la Centrul COVID de la MoldExpo, dintre care 12 de terapie intensivă. Astfel, doar 96 de paturi de spital erau libere luni, 15 februarie 2021, din cele 1163 disponibile. 


 

Testarea tichetării electronice va începe peste o lună 

 

Proiectul pilot pentru testarea sistemului de tichetare electronică în transportul public va fi lansat la mijlocul lunii martie. Companiile MasterCard și Visa au prezentat aparatele electronice care urmează să fie instalate în 90 de troleibuze și 46 de autobuze din capitală, care circulă pe următoarele rute, a precizat primăria într-un comunicat

- troleibuze: pe rutele nr. 10, nr. 22, nr, 30, nr. 32;

- autobuze: pe rutele nr. 2, nr. 5, nr. 9, nr. 26, nr. 33; 

 

Testarea sistemului electronic de plată cu carduri bancare va dura 6 luni, după care va fi lansat un parteneriat public-privat. Companiile MasterCard și Visa nu vor fi favorizate la selectarea companiei care să implementeze parteneriatul public-privat, declară autoritățile.

Sursa: chisinau.md


 

Primul site pentru suburbii 

 

În această săptămână va fi lansat site-ul suburbii.chisinau.md. Acesta ar urma să funcționeze ca o platformă pentru consultarea opiniei locuitorilor din suburbiile Chișinăului despre proiectele pe care le consideră necesare în localitățile lor. 

 

Alte funcționalități ale site-ului nu au fost deocamdată anunțate.


 

Maidanezii - în vizorul primăriei 

 

După ce săptămâna trecută doi copii au fost atacați de câini maidanezi, primarul general a cerut propuneri de soluții pentru problema câinilor vagabonzi de la autoritățile municipale. Un raport urma să-i fie prezentat până miercuri, 17 februarie 2021. 

 

Edilul a specificat că vor fi căutate modalități umane, dar, în același timp, este de părere că sunt prea mulți iubitori de abordări supra-democratice” față de maidanezi, iar securitatea oamenilor are prioritate. 

 

Comentariile primarului au fost întâmpinate cu un protest organizat în fața primăriei de un grup de activiști pentru drepturile animalelor. Aceștia au cerut sterilizarea în masă a câinilor fără adăpost și eliberarea acestora. Activiștii s-au împotrivit exterminării animalelor, dar și ținerii maidanezilor la necropolă în cuști supraaglomerate. 

 

De partea cealaltă, șeful Serviciului de sterilizare a câinilor, Roman Trahtman, a declarat jurnaliștilor că tocmai maidanezii care au atacat copiii au fost sterilizați și vaccinați la necropolă, după care eliberați. 

 

Anul trecut au fost sterilizați 2500 de câini, dar procesul este stopat din lipsă de medici veterinari la necropolă, a precizat Ion Ceban în cadrul unui interviu săptămâna aceasta. Potrivit edilului, sterilizarea unui câine costă între 500 și 900 de lei, iar alți 25 de lei se cheltuie zilnic pentru mâncare. 


Informații despre construcțiile problematice

 

Primăria a făcut publice câteva note informative în care sunt explicate acțiunile autorităților municipale în privința mai multor obiective reclamate de cetățeni că ar încălca normele în construcții. Consultați aici notele informative pentru următoarele obiective:

- str. Alba Iulia 128-130;

- str. București 62/Vlaicu Pârcălab 37 (beneficiar Întreprinderea cu Capital Străin „UNIVERSAL PROIECT” SRL);

- bd. Mircea cel Bătrân 13/2 (beneficiar „Braus Imobiliare” SRL);

- str. Ion Luca Caragiale 24 (beneficiar Vasigur Grup SRL);


Panouri informative cu sumele investite de primărie în suburbii

 

Până la finalul lunii februarie, proiectele de infrastructură din suburbii realizate cu o contribuție integrală sau parțială din partea Primăriei, vor fi însoțite de un panou informativ care să menționeze suma alocată din bugetul municipal. 

 

Solicitarea a venit din partea primarului general, pentru a face vizibile investițiile făcute din bugetul municipal în suburbii. În 2020, au fost alocate 100 de milioane de lei pentru proiecte de infrastructură în suburbiile mun. Chișinău.


 

Angajații primăriei vor fi evaluați 

 

Viceprimarii au primit sarcina de a face cât de curând posibil o evaluare de performanță pentru toți angajații din subordine. Procedurile de evaluare ar urma să fie încheiate până la 1 martie. Primarul general a menționat că nu este sigur de performanța bună a tuturor funcționarilor din primărie. 


În afara ședinței: 


 

Cum reacționează primăria la investigații despre activitatea ei?

 

Mai multe anchete jurnalistice publicate în ultima jumătate de an despre probleme admise în administrarea Chișinăului au fost lăsate fără reacție de către primărie până acum. Colega noastră, Vlada Ciobanu, l-a întrebat pe primarul general, Ion Ceban, într-o emisiune televizată, care sunt acțiunile întreprinse de primărie ca urmare a anchetelor făcute de jurnaliști. 

 

Nici în această confruntare directă edilul nu a menționat că se derulează anchete interne sau alte măsuri din partea primăriei când jurnaliștii scot la iveală nereguli. Primarul nu le consideră necesare nici în cazul investigației recente publicate de Ziarul de Gardă care arată că firme care se află în litigiu cu primăria fac sponsorizări pentru lucrări de infrastructură. „Nu văd o legătură directă spre un conflict de interese. Faptul că agenții economici contribuie la dezvoltarea orașului - nu este o problemă”, a declarat Ceban. 

 

Mai mult, primarul nu vede o problemă nici în faptul că mai multe terenuri de joacă pentru copii au fost amenajate cu echipamente pentru care Direcția Locativ-Comunală a plătit de două ori mai mult decât prețul pe piață. Informația a fost făcută public de Asociația „Părinți Solidari” la începutul lunii ianuarie, iar miercuri, 17 februarie, în cadrul aceleiași emisiuni televizate, Ion Ceban a acuzat-o pe co-fondatoare asociației, Ala Revenco, de minciună pentru afirmația activistei că achiziția a fost trucată. Primarul și-a menținut poziția și a respins argumentele activistei și la o discuție ulterioară dintre cei doi


 

Se prelungește concursul de proiecte pentru scuarurile Kentford și Gogol

 

Primăria informează că prelungește concursul pentru concepte de reabilitare a scuarului „Kentford” și a scuarului „Nicolae Gogol”. Propunerile pot fi depuse până la 1 martie 2021, de la 09:00 – 17:00, în sala festivă a Preturii sectorului Buiucani. 

 

Societatea civilă a atenționat că termenul inițial de 2 săptămâni pentru transmiterea propunerilor de amenajare este mult prea scurt și duce cu gândul la un concurs mimat. Colega noastră, Constanța Dohotaru, a explicat în ce constă problema în acest episod de vlog

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie