PrimariaMea
Suburbiile vor transport public și renovarea Telefericului de la Buiucani cu investiții private  Image
12 mar. 2021

Suburbiile vor transport public și renovarea Telefericului de la Buiucani cu investiții private 

Sondajul online lansat de primărie pentru a determina problemele cu care se confruntă locuitorii din suburbiile capitalei s-a încheiat. Transportul spre Chișinău este prima prioritate pe care aceștia o vor pe agenda autorităților locale, urmată de asigurarea cu apă și canalizare. Între timp, primăria planifică să găsească investitori privați care să renoveze Telefericul de la Buiucani și să amenajeze parcări. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 9 martie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Top-ul problemelor în suburbii

Obiectivele primăriei pentru parteneriatele public-private

 

În afara ședinței: 

Mun. Chișinău - în top pentru „Capitala Europeană a Tineretului 2024”

 


COVID-19 în capitală

În ultima săptămână (1-7 martie 2021) au fost înregistrate 4903 cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19 în capitală, cu 342 mai multe decât săptămâna precedentă. 

 

Astfel, de la începutul pandemiei, 85 165 de persoane s-au infectat cu Covid-19 în municipiul Chișinău, dintre care 1308 au decedat. 

 

Criza de paturi în spitalele municipale se menține. Deși au fost amenajate câteva paturi suplimentare din contul spațiilor auxiliare, cabinetelor medicilor și a asistenților medicali, aducând numărul de locuri disponibile la 1666, doar 76 de paturi sunt libere, exclusiv în spitalele de copii. Paturi pentru adulți în spitalele municipale nu sunt. 


Top-ul problemelor în suburbii

 

Circa 22 300  de cetățeni au ales, timp de 2 săptămâni, problemele prioritare pe care le vor rezolvate în suburbiile în care locuiesc.

 

Astfel, rezultatului votului de pe site-ul www.suburbii.chisinau.md, lansat de primărie pe 20 februarie, arată că, din cele 5 probleme propuse de autorități, lipsa transportului public care să conecteze localitatea de oraș este cea prioritară. 

Topul este următorul:

- Transport spre Chișinău (tur-retur) - 36,74%

- Apeduct și canalizare - 23,64%

- Drum de acces spre suburbii - 19,85%

- Reparații în școli și grădinițe - 14,20%

- Reparația căminului cultural din localitate - 1,66% 

 


Obiectivele primăriei pentru parteneriatele publice-private

 

Primăria își propune să contracteze, până la finalul anului, cel puțin 7 studii de fezabilitate pentru parteneriate public-private, care sunt proiecte de interes public, finanțate din investiții private. De asemenea, un alt obiectiv este să fie derulate cel puțin 2 parteneriate public-private în acest an. Informațiile au fost anunțate de șeful Direcției Economie, Roman Vitiuc. 

 

Studiile de fezabilitate sunt documente care analizează care ar fi costurile și soluțiile de implementare ale unui proiect, informație care vine să ajute partenerii privați să ia decizia de a investi sau nu.

 

În bugetul municipal sunt prevăzuți bani pentru următoarele studii de fezabilitate (SF) în anul 2021: 

- 5 mln lei pentru o listă de domenii prioritare adoptate de CMC în 2020;

- 1,2 mln pentru renovarea Telefericului de la Buiucani; 

- 1 mln lei pentru amenajarea parcărilor auto. 

 

De asemenea, Direcția Economie își propune să dezvolte Subregistrul Parteneriatelor Public-Private, care să facă parte din Registrul electronic al patrimoniului municipal. 


În afara ședinței: 


Mun. Chișinău - candidat pentru „Capitala Europeană a Tineretului 2024”

 

Primăria informează că orașul Chișinăul a fost inclus în lista scurtă a celor 4 orașe candidate pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2024.

 

Consilierul municipal PAS, Dumitru Ivanov, a precizat într-o postare online că mun. Chișinău concurează cu orașele Ghent (Belgia), Lviv (Ucraina) și Veszprém (Ungaria). 

 

Selecția finală va avea loc în noiembrie 2021, dar până atunci orașul Chișinău trebuie să depună o aplicare mai detaliată în care să descrie activitățile și evenimentele culturale, sociale și politice planificate pentru sectorul de tineret.

 

Titlul „Capitala Europeană a Tineretului” este acordat de Forumul European al Tineretului unei municipalități europene pentru un an, timp în care îi este oferită șansa de a-și expune viața culturală, socială, politică și economică a tineretului.

 

 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie