Strada Albișoara în reparație și peste 845 mii de euro pentru Parcul „Alunelul”

 

Autoritățile municipale au dat startul reparației străzii Albișoara. Între timp, unii cetățeni se întreabă de ce pistele pentru bicicliști de pe aleea Mircea cel Bătrân de la Ciocana vor fi amenajate din contul aleii pietonale. Doi pretori nu-și vor primi o parte din salariu, la indicația lui Ion Ceban, iar primăria încă nu are un răspuns de ce a luat foc gunoiștea de la Țânțăreni. 

 

Ședința primăriei din 3 august a durat doar 13 minute în loc de cel puțin o oră, cât ține de obicei. Rapoartele programate în ordinea de zi nu au fost prezentate, iar primarul general a fost singurul care a făcut câteva comentarii către funcționari, anunțând sancțiuni pentru doi pretori. Am contactat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu, și consiliera responsabilă de comunicare a primarului, Natalia Ixari, dar nu am obținut un răspuns clar de ce ședința nu a respectat ordinea de zi.  

 

Totuși, am adunat din comunicatele de presă ale primăriei și postările primarului general pe rețelele sociale cele mai importante subiecte ce țin de administrarea capitalei. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Str. Albișoara intră în reparație

Pasaj subteran de la Botanica reparat de agenți economici

Finanțare pentru Parcul „Alunelul” de la un primar PSD din București

Anchetă internă după incendiul de la gunoiștea Țânțăreni

Cum va fi amenajată aleea Mircea cel Bătrân? 

Sancțiuni pentru doi pretori 

Consultare publică pentru Regulamentul licitării spațiilor pentru gherete 


DECLARAȚII LA ȘEDINȚĂ


Sancțiuni pentru doi pretori 

Pretorul sectorului Botanica, Boris Prepeliță, ar putea fi lăsat fără salariu pentru o lună, drept sancțiune pentru faptul că ar fi admis mai multe nereguli în sector. Solicitarea a venit din partea primarului, după o inspecție în Parcul „Valea Trandafirilor”. Acolo, primarul general a constatat că unii agenți economici prestau activități recreative fără acte permisive. De asemenea, s-ar fi depistat nereguli la capitolul salubrizare și construcții ilegale.

 

S-a cerut sancționarea și a pretorului sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, cu reținerea a jumătate de salariu. Motivul este că nu ar fi asigurat deblocarea trotuarelor și a unor zone din parc de mașini.

 

Comisia de disciplină urmează să se întrunească pentru a lua deciziile cu privire la sancționări. 

 

Primarul general a solicitat consilierului său Tudor Gîrbu, responsabil de supravegherea domeniului locativ-comunal, să pregătească un orar pentru vizitele în teritoriu a funcționarilor, dar și să organizeze vizite inopinate pentru a monitoriza munca pretorilor de sector.   


ADUNATE DIN ALTE SURSE DE PRIMĂRIA MEA


COVID-19 în capitală

În ultima săptămână au fost confirmate, din nou, peste 1000 de cazuri noi de COVID-19 în Chișinău, conform datelor publicate zilnic de Ministerul Sănătății. Astfel, în perioada 27 iulie – 3 august, au fost înregistrate 1 144 îmbolnăviri noi în rândul locuitorilor capitalei. Săptămâna precedentă (20-27 iulie) autoritățile au anunțat 1030 de îmbolnăviri. 

 

Începând cu luni, 3 august, a fost activat blocul COVID-19 din cadrul Spitalului Municipal „Sfânta Treime” cu o capacitate de 200 de locuri.

 

Informațiile despre numărul de paturi disponibile în total în spitalele municipale din Chișinău și cifra personalului medical infectat în ultima săptămână nu sunt disponibile. 

 

Str. Albișoara intră în reparație

Marți, 4 august, a început reparația străzii Albișoara. Prima porțiune pe care se lucrează este între str. Ismail – bd. Iurie Gagarin. 

Printre lucrările ce vor fi efectuate sunt:

– asfaltarea carosabilului (nu este clar dacă integral sau doar porțiunile de asfalt uzat);

– amenajarea trotuarelor;

– modernizarea iluminatul stradal;

– curățarea rețeaua de canalizare a apelor pluviale. 

 

Înlăturarea bordurilor de pe str. Albișoara, sursa: chisinau.md

 

Pasaj subteran de la Botanica reparat de agenți economici

Pasajul subteran de pe bd. Dacia intersecție cu str, Teilor, din sectorul Botanica, a intrat în reparație. Pe lângă reabilitarea pereților, tavanului și a scărilor de acces, va fi renovat și sistemul de iluminat și rețeaua de canalizare pluvială. 

Cheltuielile vor fi finanțate integral de agenții economici care activează în preajmă, informează Primăria.

Sursa: chisinau.md

 

Finanțare pentru Parcul „Alunelul” de la un primar PSD din București

Primăria sectorului 6 din București, condusă de primarul PSD Gabriel Mutu, va finanța cu circa 850 000 euro reabilitarea parcului „Alunelul” din sectorul Buiucani din Chișinău. 

 

Sponsorizarea a fost aprobată de Consiliul local din București și de Consiliul Municipal Chișinău. Primăria capitalei va contribui la proiectul de reabilitare cu puțin peste 100 000 euro. 

 

Conform proiectului, urmează să fie construită o fântână arteziană, să fie instalat iluminatul nocturn decorativ și  un sistem de irigare a gazonului, să fie amenajat un teatru de vară, terenuri de joacă și sport, și instalat mobilier urban. Lucrările trebuie încheiate până pe 15 octombrie 2020.

Între timp, portalul de monitorizare a achizițiilor publice, revizia.md, a scris că există riscul ca o singură companie să fi fost favorizată în cadrul licitației pentru lucrările de reabilitare

Lucrări în Parcul Alunelul, sursa: Facebook/Iv Ceban 

 

Anchetă internă după incendiul de la gunoiștea Țânțăreni

Săptămâna trecută, pe 28 iulie, gunoiștea de la Țânțăreni – gestionată de Regia Autosalubritate – a luat foc. Două zile mai târziu, Primăria informa că incendiul a fost localizat, au intervenit pompierii și s-a acoperit cu pământ sursa focului. 

 

Autoritățile nu au oferit o versiune oficială pentru cauza incendiului, dar expertul Eugen Camenșcic a explicat pentru Primăria Mea că nu s-a respectat regulamentul de funcționare a gunoiștii, care prevede ca fiecare strat de un metru de gunoi să fie acoperit cu pământ. Astfel, gunoiul, în special cel biodegradabil, s-a supraîncălzit și a luat foc. Citiți mai multe detalii în articolul explicativ publicat de Primăria Mea.

 

Între timp, Ion Ceban a cerut Ministerului de Interne să ajute primăria să afle cauza și circumstanțele izbucnirii focului. În paralel, va fi desfășurată o anchetă la nivelul primăriei.

Sursa: chisinau.md

 

Cum va fi amenajată aleea Mircea cel Bătrân? 

Joi, 30 iulie 2020, autoritățile locale informează că proiectului de amenajare a aleii de pe bd. Mircea cel Bătrân a fost prezentat Preturii sectorului Ciocana, care îl va pune în aplicare. 

 

Pe lângă asfaltarea aleii, vor fi renovate intrările pentru pietoni, astfel încât să fie accesibile inclusiv pentru persoane cu mobilitate redusă, vor fi amenajate terenuri de joacă pentru copii, spații pentru practicarea sportului și piste pentru bicicliști. 

 

Câteva poze din proiectul de amenajare au fost publicate pe site-ul primăriei. Unii cetățeni s-au arătat nemulțumiți că, pe unele porțiuni, pistele de bicicliști au fost proiectate din contul aleii pietonale.. Astfel, rămâne mai puțin spațiu pentru pietoni, iar aceștia ar putea pune piedici circulației bicicletelor. 

 

Consultare publică pentru Regulamentul licitării spațiilor pentru gherete 

Direcția comerț a primăriei a elaborat un nou Regulament pentru licitarea spațiilor pentru practicarea comerțului ambulant, precum instalarea unei gherete. 

 

Cetățenii sunt invitați să să-și spună opinia până pe 13 august în privința proiectului de Regulament . Recomandările pot fi expediate la adresa electronică: dc@pmc.md, persoana de contact: Gr. Veverița, tel.: (022) 22-19-55, sau pe adresa: șos. Hâncești, 53A. Găsiți proiectul regulamentului aici.

 

Noul Regulament stabileşte modul de organizare şi de desfăşurare a licitaţiilor cu strigare pentru obţinerea dreptului de a încheia un contract privind amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul mun. Chișinău.

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md