Soluțiile candidaților pentru problema gunoiului

În preajma alegerilor Primarului General al Chișinăului din 20 mai, PRIMĂRIAMEA s-a adresat tuturor candidaților înscriși în cursa electorală, pentru a afla ce soluții au aceștia pentru șapte probleme prioritare ale chișinăuienilor.

În 2017, 1665 de chișinăuieni ne-au spus că gunoiul este a doua cea mai importantă problemă din oraș. Vezi mai jos cum își propun candidații să o soluționeze.


Vasile Costiuc

 Partidul Politic „Democrația Acasă”

– Construirea unei fabrici de reciclare a deșeurilor solide;
– Conservarea gunoiștii de la Bubuieci.*
*Candidatul nu a trimis un răspuns exact la această întrebare, însă a transmis programul său electoral, pentru a extrage din acesta răspunsul.


Andrei Năstase

 Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”

Primul pas va fi eficientizarea activității întreprinderilor municipale responsabile și asigurarea că atât baza tehnico-materială, cât și condițiile de muncă, sunt aliniate standardelor europene.
Al doilea pas va fi lansarea de programe și soluții specifice.
Una dintre prioritățile noastre va fi asigurarea transferului tehnologic și de experiență calificată precum și atragerea capitalului privat în vederea dublării ratei de sortare a deșeurilor solide de la 40 la 80%, care ne va permite să valorificăm deșeurile municipiului transformându-le în curent electric și agent termic, compost organic. Fiecare om cumpărând produse, plătește o parte din cost pentru viitoarele deșeuri și o parte din aceste costuri le vom returna oamenilor sub diferite forme, subvenții și investiții în dezvoltarea confortului orașului.
În acest scop, vom promova o politică activă de informare a populației cu privire la mecanismele și beneficiile de sortare a deșeurilor menajere.
 


Alexandr Roșco

Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova”

Direcțiile și serviciile responsabile trebuie să procedeze mai calitativ și mai eficient în acest domeniu.


Valeriu Munteanu

 Partidul Liberal

Problema respectivă nu se regăsește în răspunsul candidatului.


Ion Ceban

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Nu este un secret că în ultimii ani Chişinăul s-a transformat în una din cele mai murdare capitale din Europa. De aceea, eu şi echipa mea, avem în vedere un control ecologic dur pe care intenţionăm să-l instituim în municipiu. Intenţionăm să introducem institutul de controlori municipali, care vor avea grijă de curăţenie în oraş şi vor aplica amenzi entităţilor ce vor încălca cerinţele în domeniu.
În cadrul acestei campanii electorale, am prezentat şi conceptul unui oraş sigur, care presupune şi un mediu ambiant corespunzător. Şi aici mă refer în special la calitatea aerului pe care îl respirăm. În acest sens, intenţionăm să lansăm un proiect municipal privind măsurarea nivelului de radiație și poluare a aerului. Vom avertiza de fiecare dată cetăţenii despre calitatea aerului şi vom veni cu măsuri concrete în vederea reducerii gradului de poluare a acestuia. Trebuie să înţelegem că nu există nici o scuză de ordin comercial, economic sau de oricare alt ordin atunci când e vorba de sănătatea publică, de sănătatea oamenilor.


Victor Strătilă

Partidul Verde Ecologist

– Pornim de la premiza: nu depozitare, ci reciclare!;
– Efectuarea şi implementarea măsurilor de conştientizare şi educare a tuturor cetăţenilor, de toate vârstele din municipiul Chişinău, pentru a pune acentul pe selectarea de la domiciliu a deşeurilor;
– Punerea în funcţiune a fabricilor de reciclare a deşeurilor;
– Instituirea unui serviciu specializat al primăriei pentru colectarea deşeurilor periculoase pentru mediu: lămpi luminiscente, baterii, acumulatori, anvelope, etc.;
– Interzicerea şi sancţionarea strictă pentru folosirea pungilor de plastic.
 


Alexandra Can

Partidul Naţional Liberal

– Managementul deşeurilor prin sisteme integrate;
– Aplicarea principiului «cine poluează – plăteşte» – compensarea daunei pricinuite mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei;
– Uzine de ultima generaţie (tehnologia de piroliză la prelucrarea termică a deșeurilor solide, fără poluare) și o uzină mobilă de colectare a biogazului la Țînțăreni, cu producerea energiei termoelectrice şi a unei sere industriale;
– Curăţarea, cu tehnologii noi, a lacurilor în zonele de agrement;
– Amenajarea albiei râului Bâc.


Maxim Braila

Partidul Popular din Republica Moldova

Gunoiștele existente au distrus câteva localități și sănătatea sutelor de oameni. În șase luni voi demara construcția uzinei de prelucrare a deșeurilor, în baza unui parteneriat public-privat.


Silvia Radu

Candidată independentă

E nevoie de un program sistematizat de curățare a Chișinăului, la care am început deja să lucrez cât am fost primar interimar. Am făcut și câteva acțiuni de curățenie generală, însă un oraș curat și frumos presupune inclusiv lucrări de amenajare, pornind de la infrastructură, până la spațiile verzi. Sistemul la care am început să lucrez este unul care va interconecta mai bine instituțiile responsabile de curățenia orașului și le va face să lucreze mai eficient iar curățenie să se facă eficient în fiecare zi, nu doar de sărbători.  
Am început să reamenajăm parcurile, să le iluminăm, să le curățăm.  Am semnat parteneriatul cu PNUD/ GEF care are ca scop înființarea Laboratorului dezvoltării urbane verzi (Green City Lab). Cu ajutorul specialștilor internaționali vom dezvolta orașul, dar respectând normele ecologice. Avem la dispoziție 2 .7 milioane de dolari datorită Facilității Globale de Mediu.


Alexandru Mîțu

Partidul Ruso-Slavean din Moldova

Nu am primit niciun răspuns.


Constantin Codreanu

 Partidul Unității Naționale

– Construcția Uzinei de gunoi;
– Lichidarea treptată a gunoiștilor existente;
– Implementarea unui sistem de selectare şi reciclare a deşeurilor menajere;
– Transformarea deșeurilor în sursă regenerabilă de energie;
– Reconstrucţia Staţiei de Epurare Biologică.


Campanie realizată în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, grație suportului poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
logo

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md