PrimariaMea
Ședința CMC din 8 iunie 2017 Image
08 iun. 2017

Ședința CMC din 8 iunie 2017

A treia încercare a fracțiunii PSRM de a convoca ședința CMC a eșuat. La ședință, pe lângă consilierii socialiști, s-au prezentat doar Ghenadie Botnaru, reprezentant al fracțiunii PCRM și consilierul neafiliat Ion Ștefăniță. Din lipsă de cvorum, ședința nu a avut loc. Consilierii prezenți în sală au profitat de prezența presei și au vorbit de la tribună despre situația creată.

8_iunie_2017

Consilierul PSRM Gaik Vartanean a declarat că la ședința Biroului permanent al CMC toate fracțiunile au fost de acord ca marți-miercuri să se convoace ședința CMC, dar cu toate acestea, majoritatea consilierilor nu s-au prezentat.

„Înțeleg de ce nu se prezintă liberalii, le este frică ca CNA să nu-i rețină în cadrul ședinței sau negociază asupra pozițiilor sau au primit ordin de mai sus. Dar eu nu înțeleg de ce celelalte fracțiuni nu vin. Există o serie de probleme care trebuie soluționate: (1) salariul bugetarilor: profesori, angajați ai primăriei etc; (2) lipsa conducerii orașului și întreprinderilor municipale, precum și incapacitatea de a rezolva problemele locuitorilor orașului; (3) problema cu gunoiul, pentru care deși s-a găsit o soluție, aceasta este temporară – timp de 30 de zile, iar după aceea situația poate fi repetată. Timp de 30 de zile nu va fi posibil de construit o nouă întreprindere de reciclare a gunoiului”, a menționat Vartanean.

Consilierul a spus că fracțiunea PSRM consideră că Consiliul municipal trebuie să fie dizolvat și ar trebui să aibă loc alegeri locale anticipate, pentru că o astfel de administrare a orașului este inacceptabilă. Vartanean i-a îndemnat pe toți locuitorii Chișinăului să semneze pentru demisia primarului general.

„Am colectat deja numărul necesar de semnături și, cel mai probabil, în decurs de 1-2 săptămâni vom finaliza colectarea acestora, apoi ne vom adresa la CEC și vom anunța ziua referendumului. Noi credem că un astfel de primar trebuie să demisioneze”, a menționat Gaik Vartanean.

Acesta a declarat că fracțiunea PSRM va aduna cel puțin 17 semnături și le vor trimite spre semnare viceprimarului Nistor Grozavu, pentru a convoca luni o ședință extraordinară.


Alexandr Comarov, consilier PSRM, a vorbit despre problema neevacuării gunoiului din capitală. Potrivit lui,  gunoiștea de la Țânțăreni, deși a fost construită în perioada sovietică, corespunde standardelor europene până în prezent. Capacitatea gunoiștii este de 44 mln metri cubi, iar la moment acolo sunt depozitați doar 20 mln metri cubi. Astfel, gunoiștea poate fi exploatată încă 10-12 ani.  Fracțiunea PSRM consideră că gunoiul trebuie să ajungă la gunoiște doar după prelucrare, și anume - transformarea în brichete. În așa fel, gunoiștea ar mai putea fi utilizată încă 50 de ani. Suplimentar,  în comuna Țânțăreni ar trebui construită o stație de epurare care ar transforma lichidul provenit de la deșeuri în apă tehnică și o stație de pompare. Aceste lucrări ar costa aproximativ 15 mln lei, bani pe care Consiliul ar putea să-i aloce pentru soluționarea acestei probleme.

Referitor la transportarea gunoiului către gunoiștea de la Bubuieci, Comarov consideră că  a fost o decizie greșită, deoarece gunoiștea nu a fost pregătită corespunzător. Consilierul consideră că aceasta trebuie închisă și unica soluție este găsirea compromisului cu locuitorii din comuna Țânțăreni și redeschiderea gunoiștii.


Activitatea consilierilor a fost criticată de președintele AO „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, care a spus că  aceștia nu se prezintă la ședințe și nu soluționează problemele orașului. El a adus în atenția consilierilor prezenți în sală situația Ansamblului municipal de muzică și dans „Comoara". Potrivit lui, membrii ansamblului au fost evacuați din sala în care făceau repetiții. Declarațiile lui au fost confirmate de către unul din membrii ansamblului. Acesta a spus că la o solicitare a ansamblului adresată primăriei de a evolua pe scena din PMAN de Ziua Familiei, li s-a solicitat o taxă pe care ansamblul nu a putut să o achite. Dat fiind faptul că la acel moment în PMAN era instalată scena Platformei Dreptate și Adevăr, ei au evoluat pe acea scenă, iar reprezentanții Platformei le-au oferit muzica. Ulterior, au fost învinuiți că au participat la proteste. Ansamblul a primit o scrisoare prin care au fost anunțați că urmează să fie efectuat un control din partea Direcției cultură, în frunte cu Lucia Culev. În urma controlui, ansamblul a fost înștiințat că nu a fost admis și nu își poate continua activitatea. Consiliera PSRM, Silvia Griorieva, a declarat că acest lucru s-a întâmplat deoarece Lucia Culev ar avea un interes de afaceri în acea sală. Ea a menționat că problema adusă în discuții va fi soluționată, odată ce va fi cvorum.


Consilierul neafiliat Ion Ștefăniță și-a îndemnat colegii să vină la lucru, calificând situația din CMC drept un teatru al absurdului.

„La 6 iunie, m-am adresat către colegi să continuăm ședința din 11 mai. La 25 mai s-a luat o pauză, după acea pauză noi nu am mai reușit să ne convocăm. Constat cu regret că, în cei 2 ani de activitate a CMC, aici totuși domină o fabulă adevărată, un teatru al absurdului, pentru care mie îmi este rușine că fac parte din această componență. Spuneam că ar trebui să ne depunem mandatele, dacă ar fi o soluție pentru deblocarea situației din oraș”, a declarat Ion Ștefăniță de la tribună.

Ștefăniță a spus că sunt peste 700 de proiecte ce necesită aprobarea Consiliului, iar oamenii s-au săturat să aștepte. Acesta a menționat că la 15 iunie se împlinesc doi ani de activitate a CMC. Potrivit lui,  viceprimarul Nistor Grozavu ar trebui să semneze o dispoziție de convocare a ședinței extraordinare.


Ghenadie Botnaru, consilier PCRM, a spus că întrebările puse în discuție sunt stringente și actuale și consideră necesară convocarea cât mai urgentă a Consiliului municipal.

Responsabil: Natalia Slepuhin

Video de la ședință:


Publicat de:

Distribuie