Ședința CMC din 24 octombrie 2017

24-octombrie-2017
La ședința Consiliului municipal Chișinău din 24 octombrie 2017 s-au prezentat doar 21 de consilieri. Din lipsă de cvorum, ședința a fost amânată.

Aleșii locali urmau să examineze 2 subiecte aferente desfășurării referendumului de demitere a primarului:

1. Desemnarea candidaturilor pentru funcțiile de membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare (BESV) din sectoarele municipiul Chișinău;
2. Alegerea președintelui Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău (CECE Chișinău).

Secretarul CMC Adrian Talmaci, a informat că, din motiv că ziua de 24 octombrie a fost data limită pentru ca CMC să adopte deciziile privind desemnarea candidaturilor pentru funcțiile de membri BESV și alegerea președintelui CECE Chișinău, aceste decizii vor fi adoptate de către CECE.

Ion Ceban (PSRM) a vorbit de la tribună și a solicitat viceprimarului explicațiii privind motivul pentru care angajații grădinițelor nu și-au primit adaosurile salariale pentru care a votat CMC. Consilierul a subliniat că a cerut explicații și anterior, dar nu a primit un răspuns. Potrivit consilierului, vinovat de această situație este Alexandru Fleaș, care de la reîntoarcerea din concediu nu s-a prezentat la lucru din motiv că a fost delegat la festivalul din Soci și într-o vizită în Marea Britanie. Ceban a comentat și situația compensațiilor pentru  sezonul rece. Consilierul a declarat că ÎMGFL-urile nu colectează cererile privind acordarea compensațiilor și solicită în jur de 11 documente pentru ca o persoană social-vulnerabilă (inclusiv pensionarii) să obțină compensații în timpul sezonului rece. El a sugerat ca de acest proces să fie responsabilă una dintre direcțiile primăriei.

Nistor Grozavu a precizat că deplasările lui Alexandru Fleaș au fost planificate din timp.

Petru Gontea, șeful Direcției locativ-comunale și amenajare, a afirmat că probleme cu recepțioanarea cererilor privind compensațiile pentru sezonul rece nu există, iar lista actele necesare pentru primirea compensației este stabilită prin decizia CMC. Totodată, el a declarat că va fi examinată posibilitatea ca cererile să fie colectate de către una din direcții, și nu de către administratorii ÎMGFL-urilor. Până va fi adoptată o decizie în acest sens, Direcția locativ-comunală va prezenta săptămânal consilierilor municipali informația privind cererile colectate de fiecare ÎMGFL.

Consilierii PSRM Nichita Țurcan și Eugenia Ceban au avut de-asemenea intervenții referitoare la activitatea direcției conduse de Petru Gontea, menționând pachetul mare de acte necesare pentru obținerea compensațiilor pentru sezonul rece, dar și lipsa lucrărilor de dezinsecție și deratizare în subsolurile blocurilor de locuit din capitală.

Responsabil: Natalia Slepuhin

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md