Ședința CMC din 7 septembrie 2017

După o lună de vacanță și două încercări eșuate, Consiliul Municipal s-a întrunit pe 7 septembrie. Pe agendă au fost mai multe puncte. După o întârziere de 35 de minute, ședința a început cu prezența a 40 de consilieri. Agenda însă nu a fost discutată, pentru că Ion Ceban (PSRM) a spus că sunt mai multe neclarități și lipsă de informație referitor la fondurile cerute pentru Apă-Canal și reparația bulevardului Ștefan cel Mare și cere o pauză până marți, 12 septembrie. După un schimb de replici acide, consilierii PSRM au părăsit sala de ședințe.

7-septembrie-2017


La ora 10:00,
chiar dacă nu sunt toți consilierii în sală, o locuitoare a orașului Chișinău de pe bulevardul Moscovei 17/1 vorbește despre o construcție ilegală la colț, care le îngrădește accesul spre stația de transport public.

 

Construcția a început fără ca rezidenții să fie înștiințați sau să fie organizată vreo consultație publică. Aceasta spune că în urma construcției va fi distrus trotuarul, iar agentul economic a spus că va construi poate o parcare. La final, s-a cerut o reacție din partea Consiliului.

 

Activistul Vitalie Voznoi a luat cuvântul spunând că astfel de situații sunt pe mai multe străzi din capitală și atrage atenția la faptul că aleșii locali nu ascultă cetățenii. Acesta mai amintește că în CMC încă  nu se folosește votul electronic.

 

Cu 35 de minute întârziere, consilierii PSRM eu venit în sala de ședințe.

 

Ion Ștefăniță este ales președintele ședinței.

 

Ion Ceban (PSRM) spune că există subiecte la care nu au răspunsuri referitor la cele 11 milioane pentru Apă Canal și trei milioane pentru Ștefan cel Mare. Acesta spune că nu au primit rapoartele pe care le-au solicitat și cere pauză până marți la ora 10:00. Consilierul propune ca, până atunci, să fie creat un grup de lucru care să clarifice subiectele ce țin de banii alocați Apă-Canal și pentru finalizarea reparației bd. Ștefan cel Mare.

 

Ion Cebanu (PL) cere să se continue lucrările ședinței, pentru că de o lună nu s-au întâlnit. Acesta spune că sunt multe subiecte pe ordinea de zi care trebuiau votate până pe 31 august, astfel este pusă în pericol transportarea deșeurilor la Țînțăreni, reparația drumurilor sau a stației de epurare.

 

Urmează un schimb de replici acide între Ion Ceban (PSRM) și Ion Cebanu (PL).

 

Nistor Grozavu enunță riscurile amânării ședinței:

– În loc de reabilitarea a trei străzi, vor fi doar două;

– La Apă-Canal se va opri proiectul de reabilitare a stației de epurare, pentru că partea de credit nu va fi posibilă.

Ilian Cașu (PN): Foarte greu noi ne adunăm, ne convocăm, iar oamenii așteaptă decizii. Asta este o prioritate. Subiectul despre stația de epurare și împrumutul pentru reparația străzilor sunt foarte importante și foarte sensibile, este potrivit să nu trecem la ședință de Birou Permanent. Să profităm de acest format, chiar în această sală, să vină toți responsabilii și deschis să examinăm aceste subiecte. Nu este garanție că vor fi votate. Important este pe subiectele cele mai importante să aibă loc discuții, pentru ca chișinăuienii să afle cât mai multe, iar noi să votăm conștient.”

 

Veronica Herța, directoarea Apă-Canal: Este vorba de proiect de 11 milioane de euro – reabilitarea și construcția stației de epurare. Punctul a fost pus pe agendă pe 26 iulie, iar fiecare zi de întârziere costă 1000 de euro.”

 

Ion Ceban cere să fie raportate până luni informații despre felul în care este folosit echipajul procurat de către Apă-Canal, prezentarea contractelor, prezentarea unui deviz planificat pentru valorificarea surselor împrumutate și studiu despre impactul investiției și în ce măsură va afecta tariful.

 

Fracțiunea PSRM părăsește sala de ședințe. Ședința este amânată din lipsă de cvorum. Următoarea ședință va avea loc marți, 12 septembrie.

 

Responsabil: Vlada Ciobanu

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md