PrimariaMea
Împrumutul Apă-Canal cesionat către municipalitate, modificare de tarif amânată și acuzații politice de la tribuna CMC Image
07 nov. 2022

Împrumutul Apă-Canal cesionat către municipalitate, modificare de tarif amânată și acuzații politice de la tribuna CMC

 

Unii da, alții ba, cam acesta a fost ping-pongul de opinii dintre consilierii municipali, la propunerea S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” de modificare a tarifului pentru apă și canalizare. Deși au inclus subiectul pe ordinea de zi, aleșii locali s-au trezit într-un final că, în urma unei eventuale aprobări, aceasta s-ar considera nu tocmai legală. Asta pentru că nu erau satisfăcuți o serie de pași. După o ședință care a ținut aproape șapte ore, dintre care peste două ore de pauză, componența CMC a decis retragerea proiectului de pe ordinea de zi și includerea pentru ședința următoare. Totuși, consilierii au votat cesiunea către municipiu a împrumuturilor de la BERD și BEI. Ședința nu a trecut fără acuzații cu substrat politic din partea edilului Ion Ceban. 

 

Nici de această dată ședința CMC nu a început la ora fixată. Mai exact, în loc de ora 10:00, consilierii s-au apucat de treabă abia la 10:50. 

 

Aleșii locali au desemnat și votat mai întâi președintele ședinței – consilierul P.P. ,,Șor”, Serghei Burgudji.   

 

Ordinea de zi a fost aprobată ca bază. Totuși, executivul a retras două proiecte:

1. Preluarea datoriei conform Acordului de împrumut nr. 44027 din 19.12.2013, încheiat între S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și BERD;

2. Preluarea datoriei conform Contractului de finanțare FI No 81.436 Serapis No 2011 0235 din 19.12.2013, încheiat între S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și BEI.

 

Și a inclus ulterior altele două, cu nr. 3 și 4 în ordinea de zi. Secretarul CMC a explicat că este vorba de o modificare tehnică, adică înlocuirea formulării ,,preluarea datoriei” cu ,,cesionarea”.

 

Completarea ordinii de zi de către executiv:

3. Cesiunea acordului de împrumut nr. 44027 din 19.12.2013 încheiat între S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și BERD;

4. Cesiunea contractului de finanțare FI No 81.436 Serapis No 2011 0235 din 19.12.2013 încheiat între S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și  BEI.

 

Roman Cojuhari (PAS) a declarat că proiectele de decizie au fost din start pregătite prost și cu o serie de greșeli. Astfel, cu o zi înainte de ședința CMC, au fost întocmite noile proiecte de decizie. 

 

Corneliu Pîntea (PUN) a precizat că este necesar ca membrii CMC au nevoie de câteva minute pentru a face cunoștință cu textul noilor proiecte de decizie.

 

Veronica Herța (PL) a propus retragerea punctului nr. 3 din ordinea de zi stabilită inițial, care face referire la aprobarea tarifului pentru serviciile Apă-Canal. Liberala a explicat că potrivit legii nr. 303 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, art. 35, din moment ce operatorul are un acord de parteneriat cu BERD și BEI, sarcina de modificare a tarifului, din punct de vedere juridic, îi revine ANR-ului. Legea mai spune că în cazul lipsei unor acorduri de parteneriat, dreptul privind stabilirea tarifului este a CMC-ului, însă doar cu avizul de la ANRE. Herța a explicat că votarea unui tarif nou, în lipsa respectivului aviz, va constitui o ilegalitate și o depășire de atribuții. Propunerea de excludere a punctului din ordinea de zi nu a întrunit necesarul de voturi. 

 

Completarea ordinii de zi de către consilieri:

1.  Informații privind poziția ANRE pe marginea proiectelor de decizie incluse pe ordinea de zi a ședinței;

2. Informații privind opinia reprezentanților BERD și BEI pe marginea proiectelor incluse pe ordinea de zi a ședinței CMC din 03.11.2022. 

 

DECLARAȚII 

 

Serghei Burgudji (P.P. ,,Șor”) s-a referit la evenimentele din timpul protestului organizat în weekend de membrii partidului din care face parte. Acesta a declarat că atât el, cât și colegul său, Valerii Klimeco, ar fi fost agresați de oamenii legii. Consilierul a dat citire unei declarații în care condamnă așa-zisele abuzuri și acțiuni violente aplicate de poliție. Burgudji a cerut demararea unei anchete interne în privința forțelor de ordine care au dat indicația de a reține protestatarii, a solicitat demisia conducătorilor subdiviziunilor responsabile de abuzuri, dar și demisia ministrei MAI, Ana Revenco. Burgudji a mai cerut ca membrii CMC să-și exprime votul de susținere în legătură cu declarația în cauză. 

 

Corneliu Pântea (PUN) a întrebat care sunt motivele care au servit la reținerea lui Klimenco. Întrucât nu a primit răspuns, consilierul PUN a explicat că, potrivit surselor sale, acesta ar fi aruncat cu ouă în polițiști și ar fi instigat protestatarii să scrie literele Z și V pe clădirile din Chișinău, semne considerate simboluri ale invaziei ruse în Ucraina și interzise în Republica Moldova. 

 

Despre cele întâmplate la protestul din 30 octombrie a relatat și presa. 

 

Zinaida Popa (PAS) a precizat că susținerea prin vot a unei asemenea declarații, nu ține de competența CMC. Totuși, întrucât Burgudji conducea ședința, a supus votului propria propunere. În urma numărării, acesta a declarat că: ,,Declarația a fost aprobată cu majoritatea de voturi.” 

 

Alexandra Tolocico (PSRM) a declarat că apreciază decizia municipalității de a reinclude fără excepție, iluminatul stradal odată cu lăsare întunericului. Hotărârea vine deși suntem în plină criză energetică, iar Guvernul a îndemnat la o serie de măsuri menite să economisească energia electrică. 

 

DECLARAȚII DE LA CETĂȚENI

 

Locuitor din str. Pajurii 5, s-a plâns că unul dintre vecini a instalat ilegal o copertină pe teritoriul balconului apartamentului său. Deși s-a adresat anterior la responsabilii municipalității, problema nu a fost rezolvată. 

 

Elena Balan, locuitoarea capitalei, susține că de mai mulți ani nu poate obține un act de stabilire a hotarelor terenului și nici un document oficial pentru bunul imobil, ½ cotă parte a soțului decedat. 

 

Nina Luchian, locuitoare din str. Cetatea Albă,  susține că trotuarul din str. Minsk, sectorul Botanica, are trotuarul extrem de deteriorat. Femeia a menționat că locuiește de peste 70 de ani în zonă, însă nu-și amintește ca acesta să fi fost renovată. Starea proastă a porțiunii este un impediment atât în deplasarea copiilor la școală, cât și a celorlalți pietoni. 

 

Pavel Șchiopu, locuitor din str. Hanul Morii, sectorul Botanica, a menționat că str. Minsk are nevoie de reparație capitală. Segmentul respectiv ar avea nevoie și de o curățire a spațiului verde/copacilor. Șchiopu a mai spus că la ieșirea din str. Minsk, intersecție cu str. Muncești, ar fi necesar instalarea unui semafor. 

 

Locuitoare din str. Cetatea Albă a relatat despre problema plopilor care cresc pe strada unde locuiește, dar și a copacilor din străzile apropiate. Aceasta a precizat că în zonă sunt arbori care au peste 70 de ani. Înălțimea acestora este impunătoare, sunt înclinați spre locuințele oamenilor, iar în cazul unor gospodării rădăcinile au ajuns chiar în fundamentul caselor. 

 

Înainte de a trece la subiectele din ordinea de zi, a fost luată o pauză de 20 de minute, timp în care aleșii au făcut cunoștință cu noile proiecte de decizie incluse pe ordinea de zi. 

 

Durata ședinței:  6 ore 50 minute

Pauză: 2 ore 30 minute


Ordinea de zi 


1. Informații privind poziția ANRE pe marginea proiectelor de decizie incluse pe ordinea de zi a ședinței

 

Alexandru Mija, șeful Departamentului aprovizionare cu apă și canalizare al ANRE, s-a prezentat în cadrul ședinței pentru a expune poziția instituției în care activează. Responsabilul a declarat că: ,,Cesionarea împrumuturilor contractate nu contravine legislației și poate fi realizată. Cât privește aprobarea noilor tarife, este prematur examinarea subiectului în CMC. În ultimele zile am discutat intens cu Apă-Canal la această temă. Solicit să respectăm cadrul legal, să mergem etapă cu etapă. În cazul cesionării datoriei, trebuie ulterior să prezentăm avizul pentru ca CMC să modifice tarifele.”

 

Totodată, responsabilii din cadrul ANRE consideră nejustificată majorarea tarifului pentru apă și canalizare.

 

Corneliu Pântea (PUN) s-a întrebat de ce în cazul în care prețul la energia electrică a crescut, iar cota parte a energiei electrice, care este luată în considerare la calcularea tarifului la apă și canalizare, și care constituie deja 33,4%, nu este un argument suficient ca ANRE să considere justificate majorările propuse de Apă-Canal. 

 

Roman Cojuhari (PAS) a precizat că 2018-2020 nu a parvenit  nicio solicitare din partea S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” de revizuire a tarifului, deși în perioada respectivă prețul la energia electrică a fost în diminuare an de an. 

 

Dinari Cojocaru (PSRM) a cerut detalii despre lista serviciilor contractate de Apă-Canal, care influențează direct tariful pentru apă și canalizare. Alexandru Mija: ,,Sunt cheltuieli de bază care se calculează la fiecare cinci ani, care ulterior se indexează conform parametrilor de indexare. Cea mai recentă aprobare a cheltuielilor de bază a avut loc în 2020.”

 

Veronica Herța (PL) a susținut că unii dintre consilieri fac presiune asupra lui Mija. Mai mult, atunci când PSRM era în opoziție, iar PL era la conducerea capitalei, primii s-ar fi opus oricărei abordări corecte de modificare a tarifului, pe când acum au schimbat macazul. Herța a cerut precizări dacă cheltuielile de bază, aprobate în 2020, pot fi revizuite. Mija: ,,Metodologia prevede că pot fi actualizare dacă este solicitare de la operator.” 

 

La un moment dat, după o oră de discuții, la ședința CMC și-a făcut apariția edilul Ion Ceban. Primarul i-a făcut semn responsabilului de la ANRE să plece de la tribună (VIDEO). Mai mult, Ceban i-a tras și microfonul din față.

 

Ion Ceban, primarul mun. Chișinău: ,,Duceți-vă vă rog frumos de aici. Ascult de o oră și jumătate balivernele unui cetățean, care nu are absolut nimic de-a face cu activitatea de stat. (...) Ascultați un cetățean care vă povestește aici cai verzi pe pereți la indicația PAS-ului. PAS-ul a dat indicația ANRE-ului să nu miște un deget în acest sens, doar ca noi cu dvs. să fim de vină că mun. Chișinău nu va avea apă. (...) Vor să preia prin atac raider întreprinderea, vor să o falimenteze, vor să facă ca și cu Aeroportul. Da, Maia ta Sandu a ridicat mânuța la aeroport.” Ulterior, după cinci minute de discurs, Ceban s-a întors și a plecat fără să mai participe la discuțiile din CMC. 

 

Imediat după, consilierii au mers în pauza de prânz, timp de o oră și 20 de minute. 

 

Ședința a fost reluată cu discursul de la tribună a Zinaidei Popa (PAS). Consiliera a taxat comportamentul primarului Ion Ceban în raport cu responsabilul de la ANRE, care raporta la subiectul din ordinea de zi: ,,Suntem martori la cum revine pe scena politică Vanea Megafon și dispare acel proclamat primar apolitic.”

 


2. Informații privind opinia reprezentanților BERD și BEI pe marginea proiectelor incluse pe ordinea de zi a ședinței CMC din 03.11.2022

 

Reprezentanții BERD și BEI, solicitați cu doar câteva ore înainte să participe cu declarații în ședința CMC, nu s-au prezentat. 

 

Dinari Cojocaru (PSRM), cel care a și propus chemarea acestora, a venit cu o replică de la tribună: ,,Când s-a făcut contractul în 2013, s-a făcut în condiții defectuoase. Contractul a fost făcut de BERD și BEI, compania a fost selectată tot de ei. La ziua de  azi nicio companie selectată atunci nu activează, fac lucrări companii terțe.”

 

Ion Cebanu (PL): ,,Voi toți știți a critica (cu referire la PSRM). Voi de trei ani sunteți la putere, ce ați făcut cu BERD, BEI? Nimic. Când o să aduceți voi proiecte mari, atunci o să aveți nas să le criticați. Până atunci băgați nasul în florile Silviei Radu și lucrați.” Replica a fost dată în contextul în care împrumutul a fost contractat în perioada în care candidatul PL-ului, Dorin Chirtoacă, conducea capitala. 

 


3. Cesiunea acordului de împrumut nr. 44027 din 19.12.2013 încheiat între S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și BERD

Proiect de decizie 

 

Proiectul de decizie întocmit inițial (anexat mai sus) a fost ulterior modificat și prezentat consilierilor în ziua ședinței. Totuși, acesta constă în cesionarea acordului de împrumut/datorie rămase către municipiu.

 

Irina Gutnic, șefa ,,Apă-Canal Chișinău: ,,De la semnarea contractelor de finanțare și până în prezent, tariful pentru serviciu public de alimentare cu apă și canalizare a fost ajustat doar în 2017. În 2022, ținând cont de condițiile impuse la semnarea acordurilor, tariful mediu total pentru apă și canalizare urma să constituie 23,71 lei/m3.”

 

Gutnic a mai declarat că astfel de contracte ar trebui să fie asumate de Guvern sau municipalitate, întrucât condițiile impuse nu sunt pe măsura societății pe acțiuni.

 

În urma precizărilor solicitate de Veronica Herța (PL), Gutnic a explicat că suma finală restantă din contractul cu BEI, care rămâne a fi rambursată până în 2025, este de 12,1 mil. euro. În cazul împrumutului de la BEI, banii urmează a fi întorși până în 2035, iar restanța constituie 19,9 mil. euro. 

 

Dinari Cojocaru (PSRM) a cerut detalii despre suma penalităților. Gutnic: ,,Penalități, alte comisioane și pentru solicitarea derogărilor de la neîndeplinirea condițiilor contractuale constituie 2,8 milioane.” Gutnic a declarat că în momentul de față este demarat un audit în acest sens, rezultatul căruia ar putea fi gata până la sfârșitul anului. 

 

Vitalie Mucan (PSRM) a declarat că respectivul credit trebuie să aparțină municipalității, iar cele două proiecte de cesionare necesită a fi aprobate.

 

Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a cerut mai în glumă, mai în serios, debranșarea de la servicile de apă și canalizare a consilierilor care se arată împotriva modificării tarifului. 

 

Dumitru Ivanov (PAS): ,,Avem colegi debranșați de la soviste și bunul simț. Să apărem 

în presă doar pentru că ne numim și ne certăm, deși suntem din partide politice diferite, nu este un lucru tocmai bun.”

 

Veronica Herța (PL) a solicitat respectarea normelor legale. Mai exact, să se aștepte intrarea în vigoare a cesiunii creditelor, să fie obținut avizul ANRE, iar ulterior să se aprobare tariful. 

 

După lungi discuții, proiectul de decizie a fost susținut de 36 de consilieri. Opțiunea de vot a celor din PAS și PL nu este comunicată clar la microfon de către președintele ședinței. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Pro 21 6 1 1 1 1 1 - 1 1 -
Contra - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - 1

 

Decizia finală 


4. Cesiunea contractului de finanțare FI No 81.436 Serapis No 2011 0235 din 19.12.2013 încheiat între S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și  BEI

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie prezentat inițial (anexat mai sus), a fost modificat în ziua ședinței CMC. 

 

S-a votat fără prezentarea proiectului sau fără a avea loc discuții suplimentare. În urma votului, 37 de consilieri s-au arătat ,,pentru”. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Pro 21 6 - 3 1 1 1 1 1 - 1 1 -
Contra - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 3 - - - - - - - - - 1

 

Decizia finală 


5. Aprobarea noilor tarife pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat de S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”

Proiect de decizie 

 

În lipsa unui aviz din partea ANRE, care să permită aprobarea tarifelor de către CMC, Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a propus retragerea proiectului din ordinea de zi și transferarea acestuia pentru următoarea decizie. Propunerea a fost susținută de 40 de consilieri. 

 

Ordinea de zi a fost epuizată, astfel ședința a fost închisă la ora 16:50.

 

 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

 

VIDEO NR. 1 DE LA ȘEDINȚĂ

VIDEO NR. 2  DE LA ȘEDINȚĂ

 


Publicat de:

Distribuie