Cinematograful Gaudeamus, 1 septembrie și mirosul de la Stația de Epurare

Consilierii s-au reunit într-o ședință de urgență pentru a examina situația creată la Gaudeamus și reluarea activității instituțiilor de învățământ. Aleșii locali au anulat decizia care permite construcția unui bloc de 15 etaje în locul fostului cinematograf Gaudeamus și au aprobat redeschiderea școlilor și grădinițelor (după 3 ore de discuții și amendamente). De asemenea, consilierii au audiat un raport privind sursa mirosului neplăcut din municipiu.

 

Ședința CMC a început cu prezența a 38 din 51 consilieri aleși. Președintele ședinței a fost ales Andrei Năstase cu 35 de voturi.

 

Ordinea de zi a fost completată cu subiectul nr. 6: „Raportul grupului de lucru privind elucidarea situației de la stația de epurare”.

 

Andrei Năstase a propus completarea agendei cu încă un subiect – „Raport privind executarea deciziei CMC din 6 august 2020: evacuarea azilului organizației AOVA”. Propunerea nu a acumulat suficiente voturi. Consilierul a declarat că va pune subiectul pe ordinea de zi a ședinței următoare.


DECLARAȚII

 

Nicolai Rusol (PCRM): Liceul teatral orășenesc din capitală a solicitat să fie numit în onoarea lui Iurie Harmelin, fondatorul acestui liceu și al teatrului dramatic „De pe strada Trandafirilor”. Iurie Harmelin a fost consilier municipal în actualul mandat. Acesta a decedat în august 2020. 

Subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a ședinței următoare. 

 

Vasile Grădinaru (PAS): Consilierul susține că conducerea țării, care nu respectă restricțiile impuse de carantină, pasează responsabilitatea pentru deschiderea sau închiderea școlilor pe consiliile municipale. Vasile Grădinaru a atras atenția locuitorilor că reînceperea activității instituțiilor de învățământ nu depinde de consilieri și că se va produce oricum, indiferent ce decid la ședință aleșii locali.

 

Ion Cebanu (PL): Consilierul și-a început discursul cu întrebarea către executiv: „unde este primarul?” Conform lui, deja de 2 săptămâni, primarul ar fi prezent doar online. De asemenea, acesta a atenționat colegii și executivul că încă nu s-a făcut concursul public pentru funcția de director la Autosalubritate. 

Alesul local a făcut declarații și cu privire la mirosul de la Stația de Epurare. Acesta presupune că autoritățile ar ascunde fărădelegile unor agenți economici.

Referitor la deschiderea școlilor, Ion Cebanu consideră că CMC nu este calificat pentru a decide.

Consilierul PL s-a declarat nemulțumit și de deschiderea stadionului din parcul „La Izvor”. Conform lui, deși consiliul a alocat bani pentru amenajarea acestuia, „panglica a fost tăiată” de către președintele Igor Dodon.

 

Dinari Cojocaru (PSRM) a declarat însă că prin decizia CMC de fapt se acordă instituțiilor de învățământ autonomia de a decide direct privind reluarea procesului de învățământ.


FĂRĂ COMENTARII

 

Andrei Năstase a propus sancționarea consilierelor PSRM Silvia Grigorieva și Eugenia Ceban cu „chemare la ordine”. Propunerile nu au acumulat suficiente voturi.

 

Durata: 4 h 59 min


Ordinea de zi


1. Atribuirea unui mandat de consilier în Consiliul municipal Chișinău    

 

Răposatul consilier Iurie Harmelin a fost înlocuit în Consiliul municipal Chișinău de către colega din PSRM Tatiana Corcimari.   

 

Decizia finală


                                2. Informație privind situația epidemiologică în municipiul Chișinău   

 

În luna august, au sporit numărul cazurilor de infectare de două ori. În prezent, în Chișinău s-au înregistrat 15 125 cazuri (60% din numărul total pe țară), dintre care apr. 14 000 locuitori se tratează la domiciliu, iar 600 sunt lucrători medicali. Se atestă creșterea cazurilor asimptomatice și în rândul copiilor. Aproape toate paturile din secțiile pentru copii sunt pline.

Cu ocazia reluării studiilor, cadrele didactice au fost instruite privind măsurile de protecție anti-Covid.

Spitalele au fost asigurate cu echipamente de protecție pentru 1,5 – 2 luni și suplinite cu 60 de paturi (total: 927 paturi) pentru pacienții Covid. Toate paturile pentru terapie intensivă sunt ocupate.

În suburbii, cele mai multe cazuri COVID au fost înregistrate în Durlești, Trușeni, Stăuceni, Codru, Cricova, Grătiești, Bubuieci, Sângera și Băcioi.  

De la începutul pandemiei, în municipiu s-au înregistrat 328 decese din cele 929 decese din toată republica.  


                                           3. Informație privind eventualele riscuri și posibilele soluții pentru asigurarea condiţiilor de activitate în cazul relansării procesului educațional în instituțiile de învățământ preșcolar, primar și secundar din municipiul Chișinău, precum și organizarea în siguranță a procesului de alimentație a copiilor    

 

Conducerea instituțiilor de învățământ și șefii blocurilor alimentare au fost instruiți online cu privire la măsurile de siguranță. Toate instituțiile sunt dotate cu soluții de dezinfectare, iar personalul – cu măști și mănuși. 

Până la 7 septembrie, copiii nu vor fi alimentați în instituții, iar după, aceștia vor primi mâncare la pachet. Timp de 2 săptămâni se dorește revenirea la alimentația în instituții, dar aceasta depinde de evoluția situației epidemiologice.

 

Apele din școli și grădinițe, în special cele 20 de instituții din suburbii, au fost testate. La 4 dintre instituțiile din suburbii acestea nu erau conforme. Până la soluționarea problemei, acestea vor utiliza apă îmbuteliată la pregătirea bucatelor.

 

Vasile Grădinaru (PAS) a atenționat executivul că, conform deciziei CMC, de la 1 septembrie grădinițele urmează să fie asigurate cu apă potabilă îmbuteliată pentru consumul copiilor.


                                                  4. Reluarea activității instituțiilor de învățământ

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie prevede reluarea activității instituțiilor de învățământ. În școli, orele pentru clasele I, II, V, IX, X și XII se vor desfășura offline, iar pentru restul claselor – online. Instituțiile sunt dotate cu dezinfectante și alte produse de igienă pentru 2 luni. Ulterior sau la necesitate, instituțiile vor primi resurse suplimentare.

Direcția generală educație, tineret și sport va verifica nivelul de pregătire a instituțiilor, conform instrucțiunii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Consilierii au adresat întrebări timp de peste 2 ore referitor la nivelul de pregătire a instituțiilor, programul de activitate, calitatea lecțiilor online, testarea cadrelor didactice și dacă este de competența lor să ia astfel de decizii. Conform consilierilor PAS, PL, Partidul Șor și Forța Nouă, această decizie nu trebuie votată în CMC. Aceștia consideră că, în așa mod, Guvernul și primăria pasează consilierilor responsabilitatea  privind educația și sănătatea copiilor.

 

Amendamente:

– Executarea prevederilor prezentei decizii se pune în sarcina viceprimarei de ramură, Angela Cutasevici, și Direcției generale educație, tineret și sport (p. 3) 

– Controlul prezentei decizii îi revine primarului general. (p. 4)

– Direcția va coordona programul de activitatea a instituțiilor de educație timpurie cu asigurarea măsurilor de precauție.

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA PAS PL* PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 19 10 8 2 1 1
Contra
Abțineri 2 1

Decizia finală

 

* Consilierii PL au refuzat să participe la vot.


5. Anularea deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 9/21-5 din 16.01.2019

Proiect de decizie

 

În seara de 23 august, pe șantierul fostului cinematograf „Gaudeamus” au reînceput lucrările de demolare a clădirii. 

Deși lucrările au fost stopate în aceeași seară, acestea au fost reluate a doua zi. Compania care deține clădirea și terenul aferent își propune să construiască o clădire de peste 15 etaje. Construcția clădirii este posibilă din cauza unei decizii CMC din 16 ianuarie 2019 prin care destinația terenului a fost modificată. Decizia a fost luată de Consiliul precedent cu votul unanim al consilierilor PL – 16, PPEM – 3, PLDM – 1, PD – 1 și consilierilor independenți – 5.

Actualul Consiliu a anulat decizia pentru a nu permite construcția clădirilor multietajate pe acest teren.

 

Amendament:

– Primarul general și Direcția arhitectură se însărcinează cu elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru modificarea codului zonei din C3 în S.

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 19 10 7 2 2 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală


6. Raportul grupului de lucru privind elucidarea situației de la stația de epurare

 

Conform viceprimarului, cauza mirosului sunt agenții economici care varsă în rețeaua de canalizare ape reziduale cu concentrații mari de substanțe nocive. Prin lege, agenții trebuie să pre-epureze apele înainte de vărsarea acestora în rețeaua publică. La rândul său, Apă-Canal nu a depistat în timp util devărsările și nu a întreprins măsuri. Raportul și recomandările grupului de lucru pot fi analizate aici.

 

Primăria a realizat controale inopinate la agenții economici în timpul nopții și dimineața. Se planifică crearea unor unități mobile care să realizeze astfel de inspecții în următoarele 60 de zile. Agenții, la care se vor depista nereguli, vor trebui să asigure preepurarea apelor sau vor fi deconectați de la rețea.

 

Veronica Herța (PL) a solicitat convocarea până pe 20 septembrie a Consiliului de administrare a S.A. „Apă-Canal” în care să se analizeze situația curentă.

 

Ședința de urgență a fost închisă.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md