Ședința serviciilor Primăriei Chișinău din 17 iulie 2017

În cadrul ședinței serviciilor primăriei din 17 iulie 2017, s-a discutat despre ultimele evenimente din Chișinău care afectează în mod direct viața chișinăuienilor și cum serviciile oferite de Primăria municipiului reușește să facă față solicitărilor evenimentelor din capitală. La ședință au fost prezente direcțiile din cadrul Primăriei, preturile și întreprinderile municipale.

 

DIRECȚIA POLIȚIE

S-au întreprins 38 de măsuri în masă, fără încălcarea ordinii publice. Au fost întocmite 1100 procese contravenționale de către angajații poliției capitale, au fost aplicate amenzi în sumă de 635 000 lei, dintre care au fost achitate amenzi în sumă de 154 000 lei, pe parcursul a 72 de ore.

În ultima săptămână au avut loc 22 de accidente rutiere în urma cărora 31 de persoane au fost traumatizate. Dintre aceste 22 de accidente rutiere, 10 persoane au fost lovite de unități de transport, dintre care 7 în afara trecerii pietonale și 3 – pe trecerea pietonală. Viața acestor persoane nu este în pericol.

Din aceste 22 cazuri de accidente rutiere, 3 au avut loc din cauza depășirii vitezei și 2 din cauza nerespectării distanței.

Au mai avut loc 235 de rutiere mici, unde au fost întocmite procese verbale și aplicate 1120 puncte de penalizare.

Direcția poliției municipiului Chișinău a avut grijă ca în această săptămână să prevină extinderea comerțului stradal neautorizat de pe străzile Bulgară, Columna și Alexandru cel Bun.


SERVICIUL PROTECȚIE CIVILĂ ȘI SITUAȚII EXCEPȚIONALE

Pe parcursul săptămânii precedente, echipele de salvatori și pompieri au efectuat 95 intervenții, dintre care 6 au fost incendii. Patru incendii au izbucnit în blocurile locative.

La gunoiștea din sectorul Buiucani de la Grătiești, s-a lucrat pe parcursul a 24 de ore pentru lichidarea focarului. Același lucru a fost efectuat și la mina Pruncul. Foc deschis deja nu mai este, însă sunt necesare buldozere pentru a diminua și înceta focarele închise.

 

DIRECȚIA GENERALĂ TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE

Au fost efectuate lucrări la conexiunea străzilor Ciuflea cu Ștefan cel Mare. Au fost pregătite pentru asfaltare parcările de lângă hotelul Național și Academia de Științe.

În această săptămână se va finisa lucrările de pavaj de pe strada Vlaicu Pârcălab și Puskin. Săptămâna viitoare se va instala pavajul pe străzile Bănulescu – Bodoni și Mihai Viteazul.

Pe strada Ștefan cel Mare urmează să fie montați stâlpi noi, iar ulterior vor fi demontați stâlpii vechi, astfel încât iluminarea să nu fie întreruptă.

 

DIRECȚIA CONSTRUCȚII CAPITALE

Pe strada Țarinei, lucrările de canalizare sunt în întârziere.  Locatarii au oprit toate mecanismele și lucrările din motiv că aceștia și-ar fi instalat canalizare proprie. Prin urmare, locatarii boicotează și stopează lucrările municipalității. Direcția încearcă să remedieze situația creată și a cerut ajutorul și altor instanțe pentru rezolvarea acestei probleme.

O situație de blocaj există și la Trușeni.  Primaria Trușeni nu a oferit datele hotarelor teritoriului Trușeni pentru instalarea unui apeduct. Între timp au fost instalați 5 km de țeavă care nicidecum nu pot fi conectate, pentru că aparent apeductul se află  pe un teritoriu privat. Proiectul apeductului a fost elaborat de către Primăria Trușeni. Acesta a fost aprobat de către toate instanțele, înafară de Primăria Durlești, ceea ce a și dus la situația existentă.

 

DIRECȚIA GENERALĂ EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT

În perioada 17- 24 iulie, vor avea loc examenele repetate de bacalaureat.

În mun. Chișinău au fost admiși 4406 de elevi,  dintre care 3343 elevi au susținut examenele, iar 1063 de elevi au fost respinși. Rata de promovabilitate a elevilor din mun. Chișinău este de 75,87%.

Săptămâna precedentă au fost efectuate verificări din partea secției educație, tineret și sport în taberele de odihnă „Cușmărica”, raionul Criuleni și în tabăra de odihnă „Prietenia” din satul  Coșnița, Dubăsari. Lacune nu au fost înregistrate. Au fost verificate condițiile de igienă, de păstrare a condițiilor alimentare și condițiile din camere.

 

DIRECȚIA SĂNĂTATE

Direcția a inspectat taberele de pe teritoriul Vadul-lui-Vodă și a constatat că starea igienică a cantinelor nu corespund standardelor, nu se face curățenie așa cum este necesar, lipsa accesului la apă potabilă și apă caldă. Numărul locurilor din camere este exgerat și acest lucru nu corespund normelor.

Copiii pleacă din tabere după 2-3 zile pentru că nu sunt satisfăcuți de condițiile din tabere.

 

Mihai Moldovanu: Propun ca în viitorul apropiat comisia să facă o evaluare și un clasament al taberelor, iar ulterior să prezinte acest clasament DGTS (Direcției generale educație, tineret și sport), iar controlorii si direcțiile de resort să facă inscrierele necesare in cărțile de vizită a taberelor.

 

Referitor la incendiul de la Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco”, în camera de boilere a fost un scurt circuit care a fost înlăturat rapid, iar departamentul Medicina de Urgență a funcționat în regim normal.

 

DIRECȚIA DE COLECTARE A IMPOZITELOR ȘI TAXELOR LOCALE

Perioada de achitare a impozitelor pentru bunurile imobiliare cu reducerea de 15% s-a finisat. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, persoanele care au efectuat plata, sunt cu 1,1% mai multe. Restanța impozitelor pentru bunurile imobiliare deja este mai mică.  Însă persoanele care au admis restanțe sistematic, continuă s-o facă și pentru anul curent. Plățile încasate din penalități sunt doar 305 000 lei. Cei care au restanțe au admis și la penalități restanțe de 4 500 000 lei.

 

ÎNTREPRINDEREA MUNICIPALĂ „REGIA AUTOSALUBRITATE”

50% din blocuri sunt pregătite pentru iarnă. La 42% din blocuri, au fost spălate sistemele de încălzire. Întreprinderea va aloca materiale pentru efectuarea reparației acoperișurilor blocurilor.

 

ÎNTREPRINDEREA MUNICIPALĂ „ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI”

spații

 

 

 

Întreprinderea continuă lucrările de lichidare a arborilor avariați. Săptămâna trecuta 87 de arbori au fost restabiliți, 415- curățați, defrișați – 159. La fel se lucrează la evacuarea resturilor vegetale, îngrijirea suprafețelor floristice și a gazoanelor. Spațiile acvatice sunt cu regularitate salubrizate.

Centrele de sănătate publică nu recomandă scăldatul în lacurile și râurile din Chișinău. Cu toate acestea, oamenii oricum se scaldă, chiar dacă sunt panouri informative.

 

ÎNTREPRINDEREA MUNICIPALĂ „COMBINATUL SERVICII FUNERARE”

În cimitirul central din mun. Chișinău s-a vandalizat o bucată de bronz din piatra funerară a monumentului lui Constantin Constantinov.  Cu ajutorul întreprinderile ce se ocupă cu topirea și prelucrarea bronzului, serviciile funerare vor încerca să identifice cine a furat acea porțiune din monument. În același timp, în acea regiune au fost instalate camere de luat vederi. Întreprinderea municipală va face tot posibilul pentru a găsi făptașul.

PRETURA BOTANICA

Prenura Botanica continuă să evacueze resturile  de pe urma intemperiei. Mai sunt de evacuat cel puțin 400 de rute, pentru a stoca crengile la locurile special amenajate. În lipsa tocatorului, lucrările au fost stopate. De îndată ce vor fi achitate plățile de arendă și motorina necesară, va fi adus Tocatorul de la Șoldănești pentru a continua lucrările pe str. Decebal,  de lângă școala internat nr. 2. Pentru a duce la bun sfârșit lucrările, sunt necesari două milioane de lei. 

 

PRETURA CENTRU

Se petrec lucrări de finisare a bulevardului Ștefan cel Mare. Tocatorul de lemne de la stadionul republican a fost defectat. 10% din tot ceea ce s-a acumulat, este deja tocat. Pretura depune eforturi pentru a elibera str. Ismail și str. Iurie Gagarin de comerțul neautorizat.

 

PRETURA RÂȘCANI

Pretorul Nicolae Balaur a raportat că în ultima săptămână a fost cosită iarba în ogrăzile a 70 de blocuri, cu suprafața de 62 700 m2. Au fost evacute 19 rute de iarbă cosită.

La fel au fost întreprinse măsuri de combatere a comerțului stradal pe str. Bulgară. Urmează să se întreprindă măsuri și pe bd. Moscovei și str. Alecu Russo, unde există aceeași problemă.

PRETURA BUIUCANI

În sectorul Buiucani, serviciile decurg conform planului. Pe parcursul săptămânii au fost utilizate 49 de unități și efectuate 99 de rute, dintre care 61 de rute cu crengi.

În perioada 24 aprilie – 7 iulie 2017, au fost salubrizate toate cele 803 curți de bloc din sector. La lichidarea consecințelor au participat 16495 persoane, au fost implicate 859 mijloace de transport și s-au efectuat 2700 rute de crengi, evacuate cu automobil model camaz și tractoare cu remorci mari.

Toate instituțiile de învățământ din sect. Buiucani (64), sunt salubrizate și curate. S-au evacuat de pe teritoriu peste 200 de rute.

Impreună cu Inspectoratul de poliție Buiucani și detașamentul salvatori și pompieri s- au evacuat 857 de rute.

Spațiile Verzi Buiucani au defrișat și evacuat 289 de arbori și curățați 1355 de arbori.

Parcul Dendrariu la fel a suportat prejudicii. Din cei 10 000 de arbori, 599 au fost doborâți. Rețelele electrice au fost restabilite în proporție de 85%.

PRETURA CIOCANA

Datorita colegilor de la situații excepționale a fost adus un generator, care a fost conectat la mecanismele agenților economici care avea nevoie de tensiune mai mare. Sâmbătă și duminică s-a lucrat la amplasamentul de stocare a crengilor.

 

Responsabil: Paulina Cernăuțanu


 

 

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md