Ședința serviciilor primăriei din 9 octombrie 2017

Luni, 9 octombrie 2017, s-a desfășurat ședința săptămânală a serviciilor primăriei. Reprezentanții primăriei au raportat privind salubrizarea orașului, pregătirea de sezonul rece, lucrările de infrastructură, sărbătoarea hramul orașului ș.a. Principalele aspecte discutate au fost: 

 Ciocana este cel mai sigur sector din municipiul Chișinău.
– Blocurile locative sunt gata pentru a fi conectate la agentul termic.
– 1407 dispozitive stradale de amplasare a publicității au fost înlăturate în anii 2012 – 2017. Direcția arhitectură, urbanism și relații funciare lucrează asupra unui regulament care să asigure plasarea organizată a publicității stradale.
– Primăria se pregătește pentru sărbătoarea de hramul orașului.


DIRECȚIA POLIȚIE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 38 de măsuri în masă, care s-au petrecut fără mari încălcări a ordinii publice.  Au fost întocmite 800 de procese contravenționale, aplicate amenzi în mărime de 653 mii lei,  dintre care 135 mii lei au fost achitați în primele 72 de ore.

Au fost înregistrate 30 de accidente rutiere, în urma cărora 34 persoane au fost traumatizate, iar un pieton a decedat la fața locului. La 1 din 3 cazuri motivul accidentului rutier este depășirea vitezei.

7 dintre accidentele înregistrate s-au petrecut cu implicarea pietonilor, dintre care 4 pe trecerea de pietoni.

Tot în această perioadă au avut loc 156 accidente rutiere mici, cu aplicarea a 800 de puncte de penalizare.

Silviu Mușuc: În luna septembrie, de când a apărut tulburelul, a fost înregistrată o creștere semnificativă a nr. de accidente.

De la începutul acestui an, au fost înregistrate 952 de accidente, în urma cărora au decedat 48 de persoane, iar 1100 – traumatizate.

Cele mai multe accidente au fost înregistrate în sectorul Botanica – 233 accidente, 14 decese, 268 persoane traumatizate.

accidente KIV aug-sept


DIRECȚIA GENERALĂ LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE

Blocurile locative municipale sunt gata pentru sezonul rece. S-au emis permise pentru 84 % dintre acestea și 40 % dintre asociațiile de locatari (ACC). Profilaxia blocurilor municipale a fost realizată în proporție de peste 98 % și 80 % în cazul asociațiilor de locatari.

Până în prezent, 36 de obiective deja au fost conectate la agentul termic, printre care o școală, o instituție superioară de învățământ, patru grădinițe, patru spitale și 14 agenți economici.

Petru Gontea: În orice moment putem conecta blocurile locative la agentul termic.


ÎM „ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI”

Pe parcursul săptămânii precedente au fost evacuate 164 rute de crengi, s-a pregătit centrul orașului pentru Ziua Vinului, s-a evacuat 100 metri cubi de gunoi (la fiecare 2 ore urnele de gunoi erau evacuate) din parcuri și piață.

Întreprinderea se pregătește pentru hramul orașului.


ÎM „EXDRUPO”

Săptămâna trecută s-au finalizat lucrările de reparație pe strada Coca. Se lucrează în prezent asupra trotuarelor.

Au fost reparate rosturile de dilatare din podul Mihai Viteazul și lunca Bâcului, o porțiune din strada Grenoble, iar la aleea Mircea cel Bătrân au fost finalizate lucrările de ridicare a bordurii, asfaltare și ridicare a barierei de protecție. În total, în oraș au fost asfaltați cc 4000 mp, 2900 mp de asfalt fiind aplicați pentru lichidarea situațiilor de avariere. S-au evacuat 50 de curți de deșeuri de construcție, au fost ridicate 4 guri de captare a apei pluviale și au fost curățite 6 bucăți.Copy of Sedintele primariei %2F Luni

S-a prelungit aplicarea marcajului rutier pe bd. Ștefan cel Mare până la rondul de pe str. Ion Creangă, fiind instalate 38 de indicatoare rutiere.

Săptămâna viitoare vor continua lucrările pe strada Petricani și cele din comuna Țânțăreni.


DIRECȚIA TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE

Pe bd. Ștefan cel Mare au fost finalizate tronsoanele planificate anterior, cu excepția teritoriului din fața CNA.

Săptămâna curentă se planifică aplicarea marcajului pe str. Vasile Alecsandri.


DIRECȚIA RELAȚII PUBLICE

Hramul orașului va începe cu depunerea de flori, după care va avea loc liturghia, iar la ora 11 se va da starul sarbătorii. Începând cu ora 12.00 vor avea loc manifestări cultural artistice pe platourile preturilor de sector. În PMAN va avea loc un program cultural artistic pregătit de Artico, iar după 14.00 – cel pregăătit de instituliile de învățământ din municipiu. La ora 18.00 este programat concertul, cu participarea lui Ștefan Bănică Jr, orchestra fraților Advahov, Alex Calancea Band ș.a.

La sărbătoare vor fi prezente 14 delegații din Pitești, Suceava, Târgu-Mureș, Alba Iulia, Odesa, Cernăuți etc.


DIRECȚIA GENERALĂ ARHITECTURĂ, URBANISM ȘI RELAȚII FUNCIARE

Pe parcursul anilor 2012 – 2017 au fost demontate 1407 dispozitive stradale de amplasare a publicității, iar mai multor agenți economici li s-a refuzat eliberarea autorizațiilor pentru amplasarea dispozitivelor de publicitate stradală. În consecință, mulți agenți economici au atacat primăria în judecată.

 

Direcția propune plasarea organizată a publicității stradale și expunerii la licitație a fiecărui loc desemnat pentru plasarea publicității. În acest sens, se lucrează la un nou regulament și concept a publicității stradale. În Parlament, de asemenea, urmează să se discute un proiect de lege privind amplasarea publicității stradale. Până la aprobarea acestora, arhitectorul-șef solicită interzicerea plasării oricărui dispozitiv publicitar nou.


Responsabil: Cristina Voroneanu

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md