PrimariaMea
Ședința serviciilor primăriei din 30 octombrie 2017 Image
01 nov. 2017

Ședința serviciilor primăriei din 30 octombrie 2017

Reprezentanții serviciilor primăriei au discutat în cadrul ședinței săptămânale despre numărul mare de accidente în capitală; acțiunile întreprinse pentru combaterea comerțului neautorizat; problemele privind conectarea unor blocuri la agentul termic; cererile privind compensarea cheltuielilor pentru agentul termic; înlăturarea neconformităților de pe străzile recent reparate Negruzzi și Alecsandri; aparatele și serviciile de care vor beneficia gratuit persoanele cu deficiențe de auz și vedere din Chișinău etc. Un subiect important a fost inițiativa Guvernului de a organiza Târgul de Crăciun din acest an la o nouă locație - str. 31 August și acțiunile pe care urmează să le întreprindă Primăria pentru a face posibilă realizarea acesteia.


DIRECȚIA POLIȚIE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 23 de măsuri în masă, care s-au petrecut fără  încălcări a ordinii publice.

Au fost înregistrate 22 de accidente rutiere majore, în urma cărora 30 persoane au fost traumatizate și o persoană a decedat. Au fost lovite 10 persoane, dintre care 6 pe trecerile pietonale și 4 în afara acestora. În toate locurile unde au fost lovite persoane nu au fost instalate limitatoare de viteză.

De la începutul acestui an au fost înregistrate 1086 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 52 persoane, iar 1250 au fost traumatizate. Comparativ cu anul precedent, se înregistrează o creștere la toate capitolele.

La dispeceratul 902 au parvenit 1732 de apeluri, dintre care s-a recționat la 1002 apeluri. Au fost reținute 15 persoane în flagrant, dintre care 4 erau aflate în căutare penală și 68 de contravenienți.

De la începutul acestui an, s-a recționat la 38970 apeluri, au fost descoperite 581 infracțiuni în flagrant, au fost reținuți 833 de infractori, dintre care 105 se aflau în căutare, și 3016 contravenienți. Cele mai multe apeluri primite au fost din sectorul Botanica - 9304.

Săptămâna precedentă angajații poliției capitalei au asigurat ordinea publică în aproprierea instituțiilor de învățământ și trecerile de pietoni. Se planifică continuarea activităților privind combaterea comerțului neautorizat, împreună cu carabinerii, care se desfășoară deja de 6 luni.

musuc

 

 „Cu părere de bine, în preajma Pieții Centrale, nu avem persoane care comercializează neautorizat”, a declarat Silviu Mușuc.

 

Nistor Grozavu a mulțumit colonelului și l-a îndemnat să continue activitățile conform planului și, dacă apar propuneri pentru îmbunătățire, să le prezinte.


DIRECȚIA GENERALĂ LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE

Toate blocurile gestionate de întreprinderile municipale au fost conectate la agentul termic, cu excepția a 51 blocuri la care fie locatarii încă nu au solicitat conectarea, fie s-au depistat careva probleme, precum scurgerile. Pe parcursul zilei se vor clarifica problemele cu aceste blocuri.

gontea

Referitor la evacuarea frunzișului, Petru Gontea a rugat locatarii să depoziteze gunoiul menajer la lăzile de gunoi și nu la grămezile de frunze care urmează să fie evacuate.

La ÎMGFL-uri sunt colectate mai mult de 8000 de cereri privind compensarea cheltuielilor pentru agentul termic, lipsește informația privind cererile din sectorul Ciocana. Direcția urmează să prezinte Consiliului municipal un proiect de decizie conform căruia, începând din 1 ianuarie 2018, cererile să fie colectare de un alt serviciu decât ÎMGFL.


SA „TERMOELECTRICA”

Până în prezent la agentul termic au fost conectate 2782 obiective, au mai rămas în jur de 1300 obiective. Există câteva blocuri locative care au avut probleme interne cu scurgerile. Urmează gestionarii blocurilor să clarifice.


ÎM „ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI”

Au fost evacuate 179 rute de crengi și frunze. S-a acumulat material săditor aproximativ 9000 de arbori și arbuști. Sâmbătă s-au plantat în jur de 1400 de arbori și arbuști de către colaboratorii întreprinderii și ministerilor. Pe 4 noiembrie vor continua lucrările de plantare.

În urma vântului puternic de duminică, în sectorul Râșcani un arbore a căzut peste o mașină. Anterior, în așa condiții de vânt puternic, numărul de arbori rupți era de 300 - 400.

Inspectoratul Ecologic de Stat a eliberat autorizație pentru efectuarea lucrărilor de curățare și defrișare pe strada 31 august, în perimetrul dintre străzile Pușkin și Bodoni. Strada urmează să fie închisă în ziua de miercuri sau joi, pentru a curăța 58 de arbori și a defrișa 2.

Nistor Grozavu a precizat că aceste lucrări vor fi efectuate în legătură cu organizarea, la inițiativa Guvernului, a Târgului de Crăciun, în perioada 15 decembrie – 14 ianuarie. Strada 31 august va fi închisă și transformată în pietonală.


PRETURA BUIUCANI

nemerenco

Potrivit pretorului sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, toate cele 61 de gherete, frigidere, tonete au fost evacuate din Gradina publică Ștefan cel Mare și Scuarul Catedralei.

Referitor la str. 31 August, se pregătesc o serie de lucrări de reparație a trotuarelor, strămutare a gheretelor, iluminare etc.


SA „APĂ-CANAL CHIȘINĂU”

Toate instituțiile publice au conectare la agentul termic. Câteva blocuri locative conectate la centralele termice Aeroport și Costiujeni nu sunt conectate fie din motiv că nu au prezentat pașapoartele tehnice, fie că au datorii.

Referitor la reamplasarea garajului de pe teritoriul de la Petricani 23/4 la cel de pe str. Varnița 28, aceasta se efectuează din motiv că SA Apă Canal este în plină reorganizare, iar departamentul Autotransport urmează să fie comasat cu departamentul Mentenanță, care se află pe str. Varnița. În scurt timp urmează să fie prezentată Consiliului municipal o informație mai complexă la acest capitol. Terenul de la Petricani nu poate fi vândut, deoarece aparține CMC și doar acesta poate decide soarta lui.

Veronica Herța a menționat câteva iregularități depistate la departamentul Autotransport: alimentarea cu petrol în vase, cererile nejustificate din partea șoferilor privind majorarea normei de consum, cereri de concediere din motiv că nu este permisă reparația și a altor unități de transport pe teriotriul garajului, nu doar a celor care aparțin Apă - Canal.

Nistor Grozavu a solicitat ca pagina oficială a întreprinderii să fie înnoită cu informații actualizate.


DIRECȚIA TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE

poiata

Săptămâna precedentă au avut loc lucrări de înlăturare a neconformităților pe străzile Negruzzi și Alecsandri. Șeful interimar al direcției, Oleg Poiată, a declarat că finisarea acestora se preconizează  în termen de 15 zile, după care vor începe lucrările de lichidare a neconformităților pe bd. Ștefan cel Mare.


DIRECȚIA GENERALĂ EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT

Peste 85 mii de elevi sunt în vacanță în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie;

Suplimentul pentru unele categorii de angajați din grădinițe pentru luna septembrie a fost achitat. În unele sectoare s-au făcut calcule și pentru luna octombrie;

Toate grădinițele din oraș sunt conectate la agentul termic. În cazul suburbiilor, adresările trebuie făcute către primăriile din suburbie.

Referitor la conectarea instituțiilor de învățământ gimnazial și liceal, șefa adjunct DGETS, Viorica Negrei, a declarat că nu există nicio problemă tehnică de transmitere a agentului termic către acestea. „Conducerea acestor instituții a cerut să fie conectat agentul termic după data de 5 noiembrie, în scopul de a se face economii”, a declarat funcționara.


DIRECȚIA SĂNĂTĂȚII

Din bugetul municipal au fost achiziționate 378 aparate auditive, audiometre, 624 termometre, tonometre sonorizate, servicii de protezare oculară, de care vor beneficia gratuit persoanele cu deficiențe de auz și de vedere conform listelor de așteptare în colaborare cu organizațiile teritoriale Chișinău a Asociației nevăzătorilor din Moldova, Asociația Surzilor.

Pentru procurarea echipamentelor s-au cheltuit 2 milioane de lei din bugetul municipal.

moldovanu

Potrivit șefului Direcției, Mihai Moldovanu, primii care vor beneficia de aceste dispozitive medicale vor fi persoanele cu handicap grav.

“Este prima oară când am lansat acest program, este un program antisărăcie.” 


DIRECȚIA SOCIAL UMANITARĂ ȘI RELAȚII INTERETNICE

La 7 noiembrie vor avea loc dezbateri privind evenimentele din PMAN, în sala de ședințe a primăriei, la orele 15.00.


ALTELE

Prezent la ședință, consilierul municipal Ilian Cașu a solicitat să fie discutate 2 subiecte asupra cărora a fost atenționat de către cetățeni:

1. Actele de vandalism a coșurilor de gunoi și a scaunelor din parcuri;

2. Comercializarea materialului săditor din preajma Pieței Centrale. Potrivit lui, există un cetățean, Mihail Sîrbu, care are „drept de proprietate asupra trotuarului de lângă Piața Centrală”. Consilierul a declarat că oamenii de acolo sunt terorizați deoarece acest cetățean percepe o taxă de 400 de dolari lunar, fără niciun act, de la cei care doresc să vândă material săditor acolo.

În replică, primarul interimar, Nistor Grozavu, a declarat că acțiunile de vandalizare sunt o tradiție, iar poliția se ocupă de această problemă.

Referitor la problema de la Piața Centrală, acesta a afirmat că problema persistă încă din anii 90.

grozavu

„Este o persoană cunoscută pentru noi. La momentul actual pe ordinea de zi există un proiect de decizie privind prelungirea contractului de arendă a acelui spațiu, pe care noi la fel îl tratăm ca trotuar. Săptămânal suntem vizitați de executori judecătorești pentru a înainta acest proiect de decizie.”, a declarat Grozavu.

Reprezentanta preturii sectorului Centru, Eugenia Graur, a afirmat că, atunci când au încercat să soluționeze problema, s-au trezit cu dosare penale.

Responsabil: Natalia Slepuhin

sursă poze: privesc.eu

 

Video:


Publicat de:

Distribuie