Ședința serviciilor Primăriei din 28 august

La 28 august a avut loc ședința săptămânală a Primăriei. În cadrul ședinței s-a discutat despre activitatea structurilor primăriei, lucrările planificate, ultimele evenimente din Chișinău și cum Primăria municipiului reușește să facă față acestora. La ședință au fost prezenți reprezentanții direcțiilor, ai preturilor și întreprinderilor municipale.

 

Ședința a început cu solicitarea vice-primarului Nistor Grozavu adresată reprezentanților preturilor de a raporta privind: Pregătirea instituțiilor de învățământ pentru începerea noului an școlar, Curățirea curților de crengi; Platourile cu crengi; Salubrizarea; Pregătirea pentru sezonul rece.


DIRECȚIA POLIȚIE 

Săptămâna trecută au avut loc 37 de accidente, soldate cu un decedat.
În ultima perioadă, Poliția face un șir de măsuri de prevenție în legătură cu 1 septembrie.


DIRECȚIA EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT

Pe 23-24 august au fost efectuate evaluările instituțiilor de învățământ de către cinci comisii formate din reprezentanți ai organelor abilitate. Concluzia este că acestea sunt pregătite aproape 100% să înceapă anul școlar. Reparațiile au fost realizate în proporție de 97%. În unele cazuri, lucrările de reparație vor continua și după 1 septembrie.


DIRECȚIA SĂNĂTATE 

Au fost efectuate mai multe controale în taberele de odihnă. Raportul va fi prezentat în două săptămâni.

Au fost verificate combinatele școlare și este o situație dezastruoasă. Tot utilajul tehnologic este epuizat, iar majoritatea combinatelor nu dispun de depozite amenajate de stocare a produselor. Combinatele școlare nu sunt atât de bine dotate pentru a putea presta aceste servicii și trebuie de găsit o soluție în acest sens, în condițiile de autonomie financiară a instituțiilor de învățământ. 


CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

În urma unui control, de a vedea dacă se aplică Meniul Model, care ar include mai multe fructe și legume de sezon, s-a depistat că în alimentația din grădinițe predomină multă pâine, crupe, cașcaval și produse de patiserie. Din septembrie va începe și o campanie de verificare a alimentației și în școli.

Raportul comisiei poate fi consultat aici. 


DIRECȚIA GENERAL LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE

Pregătirea către sezonul rece:

Sedintele primariei _ Luni
Salubrizare. Salubrizare au fost evacuate 139 de rute de crengi. În toate sectoarele, crengile sunt evacuate aproape 100%, mai puțin la două întreprinderi din sectorul Botanica și Rîșcani.


DIRECȚIA CULTURĂ

La concursul de dictare au participat aproape 800 de persoane. Notele sunt mai bune decât în anii precedenți.

Pentru sărbătoarea „LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ”, Primăria va organiza o serie de evenimente. Programul poate fi accesat pe calendarul Primăria Mea. 


PRETURA CIOCANA

Instituțiile de învățământ sunt pregătite pentru 1 septembrie. Reparațiile sunt un pic în urmă, pentru că licitațiile au fost desfășurate mai târziu. La evacuarea crengilor se mai lucrează. În curți, mai cad crengi, se mai defrișează. Este o curățenie, nu generală, dar superficială. Se lucrează la reparația Aleii Mircea cel Bătrân. Până la hram, posibil să realizeze și aceste lucrări.


PRETURA CENTRU

Au fost evacuate și demontate 27 panouri pe bulevardul Ștefan cel Mare. Pe bulevardul Ștefan cel Mare și strada Negruzzi nu mai există asemenea publicitate și nu se va mai instala. Spații verzi a evacuat crengi 11 rute. Iar 165 din 256 blocuri conectate la apă caldă.  Au fost întocmite 13 procese verbale împotriva comerțului neautorizat pe bulevardul Ștefan cel Mare și strada Pușkin. Pentru anul școlar, aproape toate instituțiile sunt pregătite.


PRETURA BOTANICA

Evacuarea crengilor și tocarea  sunt pe ultima sută de metri. Crengile care se mai strâng, se evacuează pe platoul de la Băcioi.  Locuitorii au intervenit și aleg din această masă lemnoasă.  Într-o săptămână sau una jumătate nu vor mai fi crengi. În instituțiile de învățământ, salubrizarea și evacuarea crengilor a fost realizată 100%. 


PRETURA RÎȘCANI 

845 de persoane,  42 de unități de tehnică specială au lucrat pentru a evacua 67 de rute de crengi. S-a pus iarbă la 54 de blocuri și s-au evacuat 6 rute de iarbă.


PRETURA BUIUCANI

1820 de persoane, dintre care 750 de la agenți economici au evacuat 35 de rute de crengi. De asemenea, s-a redeschis biblioteca națională pentru copii, iar pe 31 august va fi prezentată placa comemorativă în memoria Leonidei Lari. 


ÎNTREPRINDEREA „EXDRUPO” SAU ÎNTREȚINEREA INFRASTRUCTURII RUTIERE

S-au defășurat o serie de pregătiri pentru sărbători: a fost salubrizată și spălată partea carosabil a străzii Negruzzi, iar pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost aplicat rutier. Au fost realizate lucrări în curțile blocurilor de pe strada Calea Ieșilor și se repară aleea din strada Mircea cel Bătrân. Se modernizează sensul giratoriu de pe Negruzzi. S-au reluat lucrările de amenajarea din preajma grădiniței din Țînțăreni. Primarul interimar, Nistor Grozavu a menționat că în ultimele săptămâni Exdrupo a lucrat dublu, reușind să livreze totul la timp.
Sedintele primariei _ Luni-3


REGIA TRANSPORT ELECTRIC CHIȘINĂU

În perioada 20 – 28 august funcționarii:

– au evacuat  toți pilonii și firele de pe bulevardul Ștefan cel Mare;

– au strămutat rețeaua de contact la bulevardul Gagarin;

– au montat drapelele cu ocazia sărbătorilor. 


La final, primarul interimar, Nistor Grozavu a apreciat activititatea RTEC, Exdrupo și Lumteh, care au lucrat peste programul obișnuit și au finalizat în timp toate lucrările necesare.

Responsabil: Vlada Ciobanu

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md