PrimariaMea
Şedinţa serviciilor primăriei din 26 martie 2018 Image
27 mar. 2018

Şedinţa serviciilor primăriei din 26 martie 2018

La ședința de luni, Silvia Radu  a anunţat că pe 31 martie, municipalitatea organizează Ziua Marii Curăţenii şi locuitorii oraşului sunt încurajaţi să participe. A fost prezentat programul de reparaţie a drumurilor şi modernizare a sistemului de iluminat. În mod tradițional, s-a raportat privind menţinerea ordinii publice şi situația epidemiologică şi au fost analizate plângerile parvenite de la cetăţeni.

 

PREGĂTIRI PENTRU SEZONUL DE IARNĂ VIITOR

Silvia Radu a solicitat colegilor din direcțiile şi întreprinderile implicate în procesul de deszăpezire să îşi revizuiască situaţia la zi şi să facă o analiză a tehnicii din dotare. În următoarele 2 săptămâni se vor prezenta lista echipamentelor necesare şi analiza bugetelor disponibile.

 

31 MARTIE - ZIUA MARII CURĂŢENIEI

Silvia Radu a făcut un apel către chişinăuieni şi i-a îndemnat să susţină municipalitatea pe data de 31 martie, când se organizează marea curăţenie. Prioitatea pentru următoarea perioadă sunt reparaţia drumurilor şi curăţenia. Locuitorii sunt încurajaţi să facă curăţenie acolo unde locuiesc.

 

PROGRAMUL MUNICIPAL CHIŞINĂU DE REPARAŢIE ŞI ÎNTREŢINERE A INFRASTRUCTURII RUTIERE PE ANUL 2018

Vitalie Butucel, Şeful interimar al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, a declarat că a fost format un grup de lucru, care a realizat o inspecție a cartierelor şi sectoarelor mun. Chișinău şi în baza acestei activități a fost dezvoltat programul de reparație şi întreținere a infrastructurii rutiere.

Planul prevede 4 domenii prioritare - întreținerea străzilor, construcția și reparația drumurilor, gospodăria comunală, iluminatul public. În total vor fi restabilite 900 de mii de m2 de drum şi efectuate lucrări de reparație a căilor de acces în curţile de blocuri pe 550 de adrese.

În plan se regăsesc şi investiții în modernizarea sistemului de iluminat pe str. Kiev, bd. Dacia, Viaduct, str. Ciuflea, str. Alba Iulia, Calea Ieşilor, bd. Moscovei, bd. Mircea cel Bătrân, Piața Marii Adunări Naționale, str. Bulgară, Calea Moşilor, Budeşti, inclusiv a iluminatului decorativ și a iluminării trecerilor pietonale.

Pentru lucrările planificate, din bugetul municipal, au fost alocate circa 380 de milioane lei, care ar putea acoperi cheltuielile pentru jumătate din lucrările prevăzute.

„Dacă o să eficientizați costurile, iar licitațiile o să fie corecte şi nu vor exista delapidări de fonduri, sunt sigură că bugetul va fi suficient pentru ⅔ din lucrări. Însă, dacă nu vor ajunge bani, vom revedea bugetele”, a punctat Silvia Radu.

De asemenea, Silvia Radu a solicitat Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie să facă un plan de acţiuni, unde să fie indicate expres străzile care vor fi reparate şi perioada în care se va lucra.

 

PRETURILE DE SECTOR RAPORTEAZĂ CU PRIVIRE LA PROCESUL DE DESZĂPEZIRE

Pretorii au raportat că s-a intervenit în fiecare sector cu toate utilajele disponibile, inclusiv au fost contractaţi agenţi economici care dispun de echipamente de deszăpezire. De asemenea, unii agenţi economici au fost avertizați, iar alții sancționați, pentru neimplicare în procesul de curățare.

 

SOLUŢII PENTRU SESIZĂRILE DE LA CETĂŢENI

1. Pe teritoriului școlii din str. Petru Ungureanu intersecție cu str. Tudor Strişcă s-a format o gunoişte improvizată.

Pe teritoriul şcolii erau depozitate crengi de la copacii defrişaţi, dar s-a intervenit şi crengile au fost evaucate, a declarat pretorul sectorului Botanica.

2. Stadionul din strada Burebista 66/2 este utilizat în calitate de gunoişte.

În urma intemperiilor din aprilie 2017, pe stadion s-a format un platou de depozitare a crengilor defrişate, iar de atunci oamenii din regiune au început a arunca şi alte deşeuri. Pe parcursul săptămânii acesteia se va interveni.

3. Reparația clădirii de lângă Liceului Teoretic Dante Aligheri, în care sunt amplasate punctele de gestiune ale S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Î.C.S. „RED UNION FENOSA” şi „Termoelectrica”.

Până la 1 aprilie va fi montată  o carcasă metalică care să sprijine pereţii clădirii, iar ulterior aceasta va fi demolată.

4. Acces imposibil din str. Ceucari la blocul din str. Calea Orheiului 113/1

Conform autorităţilor, proiectul de bază prevede accesul doar din strada Calea Orheiului. Va avea loc o întrevedere cu proprietarii clădirii, pentru a fi identificate soluţii.

5. Pe str. Sadoveanu 6/3, în preajma grădiniţei, nu există trotuar şi pietoni sunt în pericol.

Urmează a fi amenajate trotuarul, o trecere de pietoni şi marcaje rutiere, a declarat Vitalie Butucel.

6. În faţa blocurilor locative din stradela Petricani nr. 4, 4/1 şi 6 există o gaură de adâncimea de 1 m şi diametru de 1,5 m.

Gaura urmează a fi acoperită, iar măsuri ulterioare vor fi întreprinse.

 

MENȚINEREA ORDINII PUBLICE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 189 de infracțiuni, dintre care 135 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 20 de infracțiuni săvârșite anterior. Au fost întocmite 899 procese contravenționale .

Dispeceratul 902, a recepționat în total 1352 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 798 informații. În flagrant au fost reținute 18 persoane, iar 56 persoane au fost documentate contravențional.

22 de manifestări în masă au avut loc săptămâna trecută, toate s-au desfășurat fără încălcări.

Au avut loc 21 accidente rutiere, în urma cărora 22 persoane au rămas traumatizate şi o persoană a decedat.

 

SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ

În perioada 12 – 18 martie au fost înregistrate aproximativ 4368 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. S-au atestat 2650 de cazuri de îmbolnăvire la copii (1594 de cazuri la copii sub 6 ani). Au fost internate în spitale 91 de persoane, 64 dintre ei fiind copii. Pe parcursul perioadei de raportare, s-au înregistrat 89 de cazuri de gripă sezonieră şi  160 de persoane s-au adresat cu  traumatisme stradale.

 

SESIZĂRI DE LA CETĂȚENI

Silvia Radu a citit și a comentat câteva sesizări recepționate direct de la chișinăuieni:

1. Amenajarea zonei din faţa blocului din str. Albişoara 8, pentru că lipseşte iluminatul stadal şi terenul de joacă e distrus.

Autorităţile vor verifica această sesizare

2. Amenajarea unei treceri de pietoni pe str. Milano 1 intersecţie cu str. Eugen Coca.

Vitalie Butucel va examina plângerea.

3. Un pilon de electritate stă să cadă pe str. Vasile Lupu 85A.

Î. M. „Lumteh” va interveni.

4. Solicitare ca autobuzul 23 să se oprească la staţia din str. Petru Zadnipru şi să existe un autobuz care să facă conexiunea dintre sectorul Ciocana şi Cimitirul Sfântul Lazăr.

Vitalie Butucel a fost desemant pentru a analiza aceste solicitări.

5. Pentru anumite lucrări la reţelele de canalizare, o parte din asfaltul din str. Andrei Izbaş a fost distrus, dar nu s-a mai reparat.

S.A. „Apă-Canal Chişinău” va interveni.

6. În curtea blocului din str. Valea Crucii 20 este un topogan vechi, care este un adevărat pericol pentru copii .

Autorităţile vor interveni.

7. Un copac stă să cadă pe str. Nicolae Iorga intersecţie cu str. Şciusev.

Î.M. Spaţii Verzi va interveni.

 

Puteți urmări video de la ședință aici:

 Responsabilă: Alina Vodă


Publicat de:

Distribuie