Ședința serviciilor primăriei din 24 iulie 2017

Luni, 24 iulie 2017, s-a desfășurat ședința săptămânală a serviciilor primăriei cu participarea direcțiilor și preturilor municipale. Principalul subiect discutat de către funcționarii primăriei și preturilor municipale a fost incendiul de la Stadionul Republican. Subiectele discutate la ședință au fost: Alimentația din grădinițe; Raportul poliției rutiere; Lucrările de reabilitare a bulevardului Ștefan cel Mare; Transportul nocturn; Sesiunea repetată a examenelor de bacalaureat; Taberele de odihnă pentru copii, inclusiv oferirea foilor de odihnă pentru copiii din comuna Bubuieci; Intervențiile direcției sănătate pe vreme caniculară etc.

 

Înainte de a purcede la examinarea ordinei de zi, s-a oferit cuvântul unui grup de părinți care au solicitat de la autorități să asigure alimentație sănătoasă în grădinițe. Nistor Grozavu a afirmat că autoritățile vor examina această problemă și vor lua măsurile necesare.

 

DIRECȚIA MUNICIPALĂ SITUAȚII EXCEPȚIONALE

Liviu Merzenco a raportat cu privire la incendiul de pe Stadionul Republican. Pentru lichidarea incendiului de la stadionul republican au fost utilizate 17 autospeciale de intervenții și 80 de pompieri. Lucrările de lichidare a incendiului continuau la acel moment și din acest motiv funcționarul nu a putut preciza cauza incendiului.Sedintele primariei %2F Luni

 

Pavel Rusu, pretorul sectorului Centru, a raportat că pretura a oferit asistență pentru lichidarea incendiului sub formă de două excavatoare. Funcționarul a declarat că la necesitate unitățile de intervenție vor fi suplinite.

Eliferie Haruţa, şeful întreprinderii „Spaţii Verzi”, a declarat că incendiul a provocat și deteriorarea tocatorului de crengi, care trebuie înlocuit cât mai rapid. Funcționarul consideră că focarul incendiului îl constituie tocatorul.

 

DIRECȚIA GENERAL LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE

Petru Gontea, șeful direcției, a indicat că este necesar de urgentat alocarea surselor financiare pentru evacuarea crengilor din sectorul Botanica din motiv că depozitele din acest sector sunt amplasate lângă blocurile locative.

Oleg Rățoi, pretorul interimar al sectorului Botanica, a reiterat solicitarea lui Petru Gontea, confirmând că sectorul Botanica se confruntă cu problema depozitării crengilor. Motivul îl constituie refuzul cetățenilor de a stoca crengile în preajma blocurilor locative.

Viceprimarul Nistor Grozavu a indicat preturilor Botanica și Ciocana să convoace de urgență în ședință comisiile situațiilor excepționale pentru identificarea soluțiilor de prevenire a ulterioare incendii. De asemenea, vice-primarul a solicitat preturii Botanica să identifice un nou depozit pentru crengile acumulate deja în acest sector. Celelalte preturi au fost rugate să reia examinările și să intensifice măsurile de prevenire a incendiilor.

 

DIRECȚIA POLIȚIE RUTIERĂ

Săptămâna precedentă au fost înregistrate 25 de accidente rutiere și rănite 27 de persoane, dintre care 3 au decedat. Pe trecerea de pietoni au fost rănite 8 persoane, iar în afara acestora 2.

 

Petru Gontea, șeful direcției, a raportat privind salubrizarea și pregătirea pentru iarnă a fondului locativ. Funcționarul a declarat că:

1) Salubrizarea continuă, deși lipsesc brațe de muncă;

2) Pregătirea fondului locativ pentru perioada rece a fost realizată în volum de 61 la sută profilaxie și 50 la sută curățire;

3) Până pe 1-15 acoperișurile avariate vor fi reparate;

4) Lucrările termo-electrice se realizează conform graficului.

Sedintele primariei %2F Luni

 

ÎNTREPRINDEREA MUNICIPALĂ „EXDRUPO”

Ștefan Racu, directorul întreprinderii, a raportat privind lucrările de întreținere a rețelei rutiere:
Sedintele primariei %2F LuniNistor Grozavu a solicitat să înceapă pregătirea pasajelor pietonale din preajma instituțiilor de învățământ și ulterior a celorlalte pasaje.

 

DIRECȚIA TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE

Oleg Poiată, șeful direcţiei, a prezentat situația cu privire la reabilitarea bulevardului Ștefan cel Mare. Raportorul a declarat că la moment se realizează lucrări vizavi de primărie, în fața la McDonalds. Între străzile tricolorului și Maria Cebotari continuă lucrările de pavare a trotuarelor. De asemenea, săptămâna curentă se va efectua luminarea străzii pe partea dreaptă și va continua evacuare pilonilor vechi.

 

REGIA TRANSPORT ELECTRIC CHIȘINĂU

Ghenadie Zadeseneţ, directorul tehnic RTEC, a raportat cu privire la transportul public, inclusiv cel nocturn:

1) Transportul de noapte lucrează conform graficului. Săptămâna trecută au folosit transportul nocturn 4000 de pasageri, 3000 până la ora 24:00. Astfel, rentabilitatea transportului nocturn până la ora 24:00 este de 70 la sută, iar până la 01:00 20 la sută sau mai puțin. Funcționarul a precizat că transportul nocturn va circula pe parcurusl întregului an și că până la acest moment nu s-au înregistrat plângeri din partea cetățenilor.

2) Troleibuzul 30 circulă fără schimbări spre aeroport. Din partea locuitorilor municipiului sunt doar aprecieri pozitive privind activitatea troleibuzului fără fir.

 

DIRECȚIA EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT

Alexandru Fleaș a comentat declarațiile grupului de părinți de la începutul ședinței, precizând că va reveni cu o notă informativă detaliată după analiza situației. Funcționarul presupune că este vorba de unele cazuri singulare din sectorul Râșcani.

Cu privire la examenele de bacalaureat, raportorul a declarat că în perioada 17 – 21 iulie s-a organizat sesiunea repetată pentru elevii care din anumite motive nu s-au prezentat în sesiunea ordinară sau au luat note insuficiente la unele discipline. S-au înscris în total 2980 de candidați. În general, sesiunea repetată s-a desfășurat fără încălcări grave, fiind eliminați pentru tentativă de fraudare doi elevi de la examenul de profil și unul de la cel de engleză.

Raportorul a prezentat de asemenea situația privind taberele de odihnă. Funcționarii direcției au realizat 8 vizite de control la taberele de vară pentru copii. Dintre copii care se odihnesc la aceste tabere, 220 sunt din comuna Bubuieci. Alți 180 copii din comuna Bubuieci urmează să se alăture lor săptămâna viitoare. Foile de odihnă pentru copiii din comuna Bubuieci a fost una dintre deciziile CMC aprobate la 4 iulie 2017 pentru ameliorarea problemei deșeurilor.

 

DIRECȚIA SĂNĂTATE

Constantin Râmiș, vicedirectorul direcției, a declarat că instituțiile medico-sanitare din municipiu activează corespunzător. Referitor la caniculă, funcționarul a afirmat că activează mai multe puncte de triaj la care se pot adresa cetățenii. 2786 persoane s-au adresat doar săptămâna precedentă.

 

CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

Luminița Suveică, șefa centrului, a adăugat că:

1) S-au perfectat procese de contravenție pe taberele „Zonele nistrene”, „Zâmbetul” și „Energeticianul”. Săptămâna curentă se vor realiza vizite repetate la aceste tabere.

2) Privitor la situația epidemiologică, săptămâna trecută s-au înregistrat cazuri sporadice.

3) Va determina gradul de poluare din zona Stadionului Republican și sectorul Botanica în regiunea bulevardului Dacia ca urmare a incendiului din aceeași zi.

 

La finalul ședinței, s-a oferit cuvântul colonelului Alexandru Nica, comandantul centrul militar din Chișinău. Colonelul a invitat funcționarii și presa la a doua etapă de încorporare în armata națională planificată pentru ziua următoare.

După invitația colonelului, ședința a fost declarată închisă.

Responsabil: Cristina Voroneanu

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md