PrimariaMea
Ședința serviciilor Primăriei din 1 octombrie 2018 Image
03 oct. 2018

Ședința serviciilor Primăriei din 1 octombrie 2018

Deși este abia octombrie, în Chișinău deja se simte adierea alegerilor parlamentare din februarie. Consilierul municipal Ilian Cașu atenționează că deputații socialiști utilizează terenurile de joacă construite din bugetul municipal pentru a se promova în circumscripțiile din Chișinău, iar primarul de la Băcioi acuză autoritățile municipale în atitudine preferențială pe bază de “carnet de partid”. Între timp, în grădinițele din Buiucani încă sunt pavilioane periculoase, în Parcul “Valea Morilor” așa și nu au fost deschise veceuri, iar în sectorul Ciocana locuitorii se plâng de autobuze supraaglomerate. Noutățile bune sunt că numărul de copii ai străzii scade, automobilele abandonate vor fi evacuate din oraș, iar în sectorul Râșcani vor fi instalate 100 de bănci noi.


TAXE DE STUDII MAI MARI ÎN ȘCOLILE CU PROFIL ARTISTIC

În noul an școlar, taxa de studii în instituțiile municipale de învățământ artistic a fost mărită cu 10%. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței serviciilor Primăriei de către șefa interimară a Direcției cultură. Aceasta a vorbit și despre sumele alocate de municipalitate pentru activitățile culturale, dotarea bibliotecilor din capitală și ideile de noi evenimente pentru anul 2019.

 

Stela Mitriuc, Şefa interimară a Direcţiei cultură, a prezentat situația în domeniul cultural municipal și a raportat cheltuielile efectuate pe parcursul anului 2018 în:

- Școlile cu profil artistic. În anul 2018, municipalitatea a alocat pentru învățământul extrașcolar și învățământul artistic 44,66 milioane de lei. Până în octombrie 2018, din aceștia s-au cheltuit 30,5 milioane de lei, dintre care:

- 29,5 de milioane de lei pentru salarii și contribuții

- 890 de mii de lei pentru servicii comunale și

- 106,7 mii lei pentru procurarea de fonduri fixe și mărfuri de uz casnic.

Către începutul noului an școlar, au fost reparate și reconstruite cinci instituții municipale de învățământ artistic, în cadrul cărora își fac studiile 3000 de copii. În 2018, taxa de studii în cadrul acestora a fost mărită cu 10%. Aceasta se  stabilește conform Regulamentului privind modul de încasare a taxei pentru instruire în școlile de muzică, artă și artă plastică și constituie 20% din cheltuielile totale suportate de instituția în cauză în anul precedent.

- Bibliotecile, muzeele și activitățile artistice.  Stela Mitriuc a ținut să menționeze succesele Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu-Hașdeu", în cadrul căreia activează peste 350 de bibliotecari. Aceasta este un membru activ al rețelei Novateca, prin intermediul căreia bibliotecile din Chișinău au obținut 71 de calculatoare, 22 de tablete, 16 imprimante multifuncționale și trei roboți, care au fost dăruiți drept rezultat al implicării Direcției cultură într-un proiect de robotică. Mitriuc a scos în evidență activitatea Centrului Academic Internațional “Mihai Eminescu”, parte componentă a Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu-Hașdeu", unde, la sfârșitul lunii august, a avut loc Congresul Mondial al Eminescienilor. Tot aici, pe 14 octombrie, urmează să fie dezvelit bustul lui Mihai Eminescu și va avea loc un recital de poezie - “Odă Chișinăului”, cu participarea mai multor poeți, membri ai Uniunii Scriitorilor.

- Manifestările cultural-artistice. De la începutul anului, pentru cele 43 de manifestări cultural-artistice organizate de municipalitate s-au cheltuit 26,81 milioane de lei, dintre care:

- 16,26 milioane de lei pentru salarii și contribuții

- 4,1 milioane de lei pentru servicii comunale

- 2,27 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor culturale

- 2,5 milioane de lei pentru procurarea de fonduri fixe și mărfuri de uz casnic

- 811 mii lei pentru reparații, pază, deplasări și abonare.

În total, în 2018 au fost alocate 54,12 milioane de lei pentru manifestări cultural-artistice.

Pentru anul 2019, Direcția își propune schimbarea mecanismului de finanțare și co-finanțare a manifestărilor cultural-artistice.  Proiectele urmează a fi selectate în urma unui concurs, care ar trebui desfășurat până în luna decembrie 2018. Va fi stabilită și o  sumă maximă care va putea fi alocată proiectelor culturale. Un proiect de decizie în acest sens este deja elaborat și urmează a fi consultat cu Direcțiile finanțe și asistență juridică și aprobat de CMC. Conform sugestiei Guvernului, noul mecanism ar putea prevedea finanțare post-factum sau finanțarea în rate a proiectelor (80% în avans și restul 20% alocate după depunerea rapoartelor de către organizatori).

Tot în 2019, Direcția cultură își propune re-întoarcerea tradiției de organizare a Festivalului Internațional de Muzică “Crizantema de Argint”, pe care îl consideră un brand. Alte idei enunțate în cadrul ședinței au fost:

-  Sărbătorirea Zilei Internaționale a Muzicii la Chișinău

- Crearea unei Asociații a Coregrafilor

- Deschiderea Scuarului Maria Bieșu

- Organizarea și promovarea a două concursuri internaționale a tinerilor interpreți de operă “Maria Bieșu” și

-  Organizarea unui Festival de Arte a Tineretului Studios.

Primarul interimar, Ruslan Codreanu, a propus reducerea numărului de evenimente culturale pe care le co-finanțează Primăria, pentru a mări suma contribuției municipalității la evenimentele care vor fi alese prealabil, în urma unui concurs.


COVOARE PERSIENE ȘI “CEA MAI URÂTĂ CURTE”: STAREA GRĂDINIȚELOR DIN BUIUCANI

În timp ce în unele grădinițe pavilioanele de joacă, acoperișurile și ferestrele sunt în stare deplorabilă, în altele se cumpără covoare persiene. Despre problemele, dar și banii alocați în 2018 pentru grădinițele din Buiucani a vorbit Șefa direcției educație, tineret și sport din sector.

Părinții ai căror copii frecventează instituțiile de învățământ timpuriu din sectorul Buiucani au raportat o serie de probleme în cadrul acestora. Primarul interimar a cerut explicații reprezentantei Direcției educație din sector cu privire la ele:

- Lipsa pâinii în grădinițe în ziua de luni. Veronica Solomţchi, Şefa Direcţiei educaţie, tineret şi sport a sectorului Buiucani, a declarat că problema a fost deja soluționată, iar copiii își primesc zilnic, conform meniului, porția de franzelă și pâine de secară.

- Suspendarea activității Grădiniței nr. 113. Solomţchi a precizat că grădinița va fi închisă timp de două săptămâni, pentru a efectua lucrări de reparație în blocul alimentar. La solicitarea unor părinți, copiii vor fi redirecționați la alte instituții de învățământ din apropiere. Primarul interimar a cerut, în acest context, ca toate lucrările de reparație în grădinițe să fie efectuate în perioada vacanței de vară, pentru a nu cauza incomodități suplimentare părinților.

- Concursul “Cea mai urâtă curte”, care a scos la iveală starea deplorabilă a unei grădinițe din Buiucani. Şefa Direcţiei a precizat că în urma mediatizării cazului pe rețelele de socializare, instituția respectivă a fost salubrizată. Codreanu s-a arătat nemulțumit de situație și a îndemnat-o să prevină astfel de cazuri în viitor, comunicând sistematic și mobilizând directorii de grădinițe.

“Am fost în unele grădinițe unde pavilioanele și teritoriul arătau ca Cernobâlul”, a adăugat edilul.

Acesta a cerut planificarea bugetului pentru demolarea pavilioanelor de joacă vechi și periculoase de pe teritoriul instituțiilor de învățământ timpuriu.

- Colectarea banilor pentru produse de igienă în unele grădinițe. Solomţchi nu a comentat direct cazul, însă a declarat că Direcția educaţie, tineret şi sport a sectorului Buiucani procură și livrează regulat produse igienice în grădinițe.

- Procurarea covoarelor persiene, în timp ce ferestrele și acoperișurile în unele instituții sunt în stare deplorabilă. Șefa Direcției educație din Buiucani a declarat că procurarea covoarelor a fost efectuată din banii economisiți în urma achizițiilor publice, la solicitarea directorilor instituțiilor. Codreanu a ținut să remarce că “sunt alte priorități înafară de covoare persiene”.

În sectorul Buiucani al capitalei activează 32 de instituții de educație timpurie, dintre care 24 de grădinițe și o școală primară-grădiniță sunt subordonate DGETS din sectorul Buiucani, iar altele șapte sunt amplasate în suburbii (Durlești, Trușeni, Vatra și Ghidighici). În 12 din acestea au fost făcute reparații capitale, iar altele trei sunt beneficiare ale grantul oferit de Guvernul României, în sumă totală de 3,8 milioane de lei. Una din acestea, Grădinița nr.145, urmează să fie inspectată pe 2 octombrie și va fi dată în exploatare curând.

În 2018 au fost alocate:

- 4,5 milioane de lei pentru reparația depozitelor alimentare, a blocurilor alimentare, blocurilor sanitare și a pavilioanelor. Lucrările sunt actualmente în proces de realizare. În șapte grădinițe lucrările sunt la etapa finală, iar în altele patru - Grădinițele nr. 20, 116, 143 și 158  - urmează să înceapă curând.

- 950 de mii de lei pentru redeschiderea a șase grupe noi până la sfârșitul anului 2018. Patru grupe urmează să fie reparate până la finele lunii martie 2019 din sursele alocate din Fondul pentru Investiții Sociale din Moldova.

- 1,4 milioane pentru reparația acoperișurilor a patru grădinițe - nr. 183, 75, 113 și 158.

Tot în acest an, în trei grădinițe din Buiucani vor fi deschise grupe noi:

- trei în Grădinița nr. 119,

- una în Grădinița nr. 157 și

- una în școala primară-grădiniță “Antonin Ursu”.


DESCHIDEREA TERENURILOR DE JOACĂ ÎN CHIȘINĂU: “ЭТО ОТ ДЯДИ ОЛЕГА И ОТ ИГОРЯ НИКОЛАЕВИЧА”

Consilierul municipal Ilian Cașu susține că terenurile de joacă, construite din resursele bugetului municipal, sunt utilizate de deputații socialiști în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

 

Ilian Cașu, consilier municipal din Fracțiunea “Partidul Nostru”, a adus în atenția executivului problema celor 12 milioane de lei alocate de CMC pentru terenurile de joacă și modul “partiinico-electoral în care acestea sunt puse la dispoziția chișinăuienilor de către Partidul Socialiștilor.” Vinovată se face clauza aprobată de CMC în 2017 în bugetul  municipal, care precizează că adresele unde vor fi deschise terenurile de joacă urmează să fie decise în Comisia locativ comunală, acolo unde, conform spuselor lui Cașu, socialiștii au majoritate. Astfel, adresele terenurilor de joacă au fost decise unilateral de către consilierii din fracțiunea PSRM, coordonatori fiind desemnați deputații socialiști din Parlament.

“Când au început a fi instalate aceste terenuri, pe Dacia 38/8, deputatul PSRM, Oleg Lipschii o întins o lentocică roșie, copilașii cu mămicile au tăiat-o și el a spus: “Это от дяди Олега и от Игоря Николаевича” [“Aceasta e de la nenea Oleg și de la Igori Nicolaevici”]. Vedem cum banul municipal este folosit de către socialiști în scopuri electorale”, a declarat Ilian Cașu. “Ca să accesezi în curte un teren municipal, trebuie să mergi la socialiști.”

O altă situație similară, scoasă în evidență de consilierul municipal, este promisiunea aceluiași deputat socialist Oleg Lipschii de a repara drumurile în mai multe curți din sectorul Botanica, unde acesta, conform spuselor lui Cașu, ar urma să candideze pe circumscripții.

La finalul discursului, consilierul a cerut Primăriei să soluționeze problema evacuării la timp a plasticului din tomberoanele specializate, numindu-se intermediar între locuitorii Chișinăului și compania care se ocupă se colectarea deșeurilor din plastic.

Drept replică, Codreanu a cerut evitarea discuțiilor și declarațiilor politice la ședințele serviciilor Primăriei, însă s-a arătat dispus să investigheze problema deșeurilor din plastic.


PRIMARUL DIN BĂCIOI: “INVESTIȚIILE ÎN SUBURBII SE FAC CONFORM CARNETULUI DE PARTID”

Vitalie Șalari, primarul comunei Băcioi, a acuzat Primăria municipiului Chișinău de o atitudine preferențială față de suburbii. Cauza acestei atitudini preferențiale ar fi “carnetul de partid” al primarilor.

 

Vitalie Șalari s-a referit în cadrul ședinței la trei probleme ale localității pe care o administrează:

- Starea dezastruoasă a drumurilor din localitate. Acesta a declarat că deși s-a alocat un milion de lei suplimentar pentru reparații, starea drumurilor rămâne a fi rea, mai ales după ploi. Șalari a specificat că motivul neintervenției autorităților municipale în soluționarea problemei este afilierea politică a sa și faptul că acesta “are o altă viziune decât guvernarea”.

“Dacă face primarul din Băcioi o solicitare - reacție zero, dacă se face o sesizare din cadrul Parlamentului din partea unui deputat, atunci a doua zi sunt reprezentanții “Lumteh”-ului și nu numai, și fac la indicație unele lucrări.[...] Înțeleg că vin alegerile, fiecare se pregătește pentru circumscripții ca să candideze...”, a declarat Vitalie Șalari.

El a solicitat să fie convocată o ședință a primarilor suburbiilor la Băcioi, pentru a inspecta situația la fața locului.

Vitalie Butucel, Șeful Direcției generale transport și căi de comunicație, a negat existența unei atitudini preferențiale. Acesta a declarat că fiecărei din cele 18 suburbii i-au fost alocate câte 1 milion de lei pentru reparația drumurilor. Mai mult decât atât, banii rămași în rezervă din suma alocată ar urma să fie redistribuiți pentru reparația căilor de acces, inclusiv în comuna Băcioi. În discuțiile ulterioare, însă, a ieșit la iveală faptul că doar la Bubuieci și Grătieși au fost reparate căile de acces. Codreanu a cerut ca în lista adreselor de intervenție să fie inclusă și comuna Băcioi, astfel ca până la sfârșitul sezonului de lucrări să fie reparată calea de acces din localitate.

Referitor la cazul menționat despre “Lumteh”, Butucel a asigurat că sunt destule resurse financiare pentru a soluționa problema iluminării publice în toate suburbiile.

 

- Refuzul autorităților municipale de a instala camere de luat vederi la intersecția bulevardului Dacia cu Băcioii noi, unde au loc un număr mare de accidente rutiere. Vitalie Butucel a confirmat existența problemei și a precizat că va fi modificat regimul de activitate al semafoarelor și vor fi instalate camere de luat vederi în această intersecție. Problema urmează a fi soluționată timp de două-trei luni.

 

- Problema câinilor maidanezi. Șalari a solicitat intervenția Primăriei municipiului Chișinău în soluționarea acesteia, odată ce Primăria localității nu dispune de suficienți bani.

 

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a infirmat acuzațiile aduse de Vitalie Șalari, spunând că întreprinderile municipale nu țin cont de afilierea politică a primarilor suburbiilor, dar intervin în soluționarea problemelor conform capacităților de care dispun. Pentru a clarifica situația, acesta a cerut ca la următoarea ședință a serviciilor Primăriei să fie prezentat un raport cu privire la banii alocați fiecărei suburbii și rata de valorificare a acestora.


PARCUL “VALEA MORILOR” VA FI CURĂȚAT PÂNĂ PE 12 OCTOMBRIE

Pretorul sectorului Buiucani a prezentat un raport privind problemele din Parcul “Valea Morilor” și măsurile întreprinse de serviciile municipale pentru soluționarea acestora.

În urma inspectării Parcului “Valea Morilor” de către serviciile municipale, au fost scoase în evidență mai multe probleme ale acestuia, dar și măsurile care urmează a fi întreprinse:

- Din cauza lucrărilor de construcție adiacente, în zona barajului lacului se adunau deșeuri. În urma mai multor discuții și restricții impuse agentului economic care efectua lucrările, problema a fost soluționată.

- Veceul din parc, pentru care s-au cheltuit 830 de mii de lei așa și nu a fost deschis, ceea ce cauzează incomodități vizitatorilor. Primarul interimar l-a însărcinat pe Nistor Grozavu să controleze soluționarea acestei probleme. Codreanu a făcut trimitere și la veceurile publice din parcurile “Ștefan cel Mare și Sfânt” și Parcul din scuarul Catedralei. Acesta vrea să rezilieze contractele de arendă cu agenții economici care închiriază spațiile în care sunt amplasate veceurile și să propună includerea în bugetul municipal pentru anul 2019 a unei sume pentru amenajarea veceurilor în parcuri.

- Deja o perioadă îndelungată, în parc nu se defrișează copacii. În decursul următoarelor 5-6 zile, în urma obținerii autorizației necesare, în parc for fi defrișați, curățiți și restaurați peste 70 de arbori.

- Lucrările de reconstrucție a scărilor și a cascadei încă nu au fost trecute la balanță. Acest subiect, însă, este deja inclus pe ordinea de zi a CMC.

- Rețeaua electrică care alimentează iluminarea scărilor din parc este învechită și avariată. În calitate de soluție provizorie, au fost instalate becuri temporare pe perimetrul scărilor.

- Nu sunt suficiente resurse umane pentru întreținerea parcului (doar 22 de angajați, comparativ cu un număr de 100 de angajați în anii precedenți)

- Nu sunt suficiente mașini care să participe la salubrizarea parcului

- Lucrările de reconstrucție în parc i-au fost delegate Preturii sectorului Centru, deși hotarele zonei vizate se încadrau în sectorul Buiucani.

- A fost vandalizată rotonda din parc.

Pentru soluționarea acestor probleme, pe 28 septembrie a fost organizată o zi sanitară, la care au participat  servicii ale Primăriei, agenții economici din apropiere și Armata Națională. Până pe 12 octombrie, se planifică a fi restabilite în totalitate ordinea și curățenia din parc.


NUMĂRUL DE COPII AI STRĂZII SCADE

 

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost efectuate 10 razii, în cadrul cărora nu a fost identificat niciun copil care cerșește sau vagabondează pe străzile orașului. Lucia Caciuc, șefa interimară a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor, a precizat drept cauze a acestui fapt răcirea timpului și începerea anului de studii.

În perioada 24-30 septembrie:

- au fost raportate nouă cazuri de neglijare a copiilor (lăsarea copiilor fără supraveghere părintească, neglijență față de igiena copilului ș.a.), iar șase dintre acestea au fost confirmate. Toate cazurile sunt la evidența Direcției municipale.

- au fost plasați în instituții de plasament de urgență 4 copii din municipiul Chișinău și un copil din altă localitate.

- a fost plasat sub tutelă un copil, al cărui părinți au plecat peste hotare.

În ceea ce urmează, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copiilor va organiza o ședință comună cu Direcția generală educație, tineret și sport, pentru a discuta situația copiilor din municipiul Chișinău.


CADOU PENTRU CHIȘINĂUIENI

Primarul interimar, Ruslan Codreanu, i-a cerul Şefului adjunct al Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău să evacueze automobilele abandonate pe străzile orașului, în calitate  de cadou pentru chișinăuieni de Hramul Orașului.

 

Tradițional, în cadrul ședinței s-au prezentat și statisticile privind menținerea ordinii publice în capitală.

Astfel, pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 23 accidente rutiere, în urma cărora 23 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați opt pietoni, dintre care șase – pe trecerile pentru pietoni.

Săptămâna trecută, cinci din cele 23 de accidente rutiere au avut loc din cauza a fost depășirea vitezei. Amintim că pe 21 septembrie, PRIMĂRIAMEA a  adresat o scrisoare primarului interimar Ruslan Codreanu pentru a afla care sunt politicile primăriei referitoare la această problemă. Încă nu am primit un răspuns.

În perioada 24-30 septembrie, au fost înregistrate 204 de infracțiuni, dintre care 137 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 845 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 640 mii lei, dintre care 140 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1364 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 991 informații. În flagrant au fost reținute 29 persoane, iar 63 de persoane au fost documentate contravențional.

30 de manifestări în masă au avut loc săptămâna trecută, toate s-au desfășurat fără încălcări.

Primarul interimar i-a cerul Şefului adjunct al Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău să soluționeze problema automobilelor care staționează un timp îndelungat în același loc, lăsate în paragină de către deținătorii acestora, în calitate de cadou pentru chișinăuieni de Hramul Orașului.


NUMĂRUL DE CAZURI DE DIZENTERIE ACUTĂ ESTE ALARMANT

De la începutul lunii septembrie, în Chișinău au fost înregistrate 111 de cazuri de dizenterie acută. Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate  se arată îngrijorată se situația epidemiologică în domeniu.

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 361  de cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse, dintre care 268 de cazuri de boli diareice acute. Dintre acestea, 80,22% au fost atestate la copii (cu 64 cazuri mai puține decât în perioada similară a anului precedent). Au fost înregistrate 2431 de adresări către departamentele de urgență ale spitalelor municipale, dintre care 1005 de persoane au fost internate.

Ca și în săptămâna precedentă, a fost înregistrat un caz de suspectare de rujeolă, la un copil cu vârsta de șase luni. Acesta, însă, nu a fost confirmat.


100 DE BĂNCI NOI ÎN SECTORUL RÂȘCANI

 

Pretura sectorului Râșcani a lansat un proiect nou - “100 de bănci pentru sectorul Râșcani”, care prevede schimbarea băncilor uzate și deteriorate cu altele noi. Astfel, pretorul a îndemnat locuitorii sectorului să ajute autoritățile prin sesizarea și indicarea băncilor care trebuiesc schimbate.


ÎNCĂ UN AUTOBUZ PE RUTA NR. 23

 

Locatarii din strada Măria Drăgan (sectorul Ciocana) și cei din străzile adiacente cer adăugarea mijloacelor suplimentare de transport pe ruta de autobuz nr.23, din cauza supraaglomerării acestora în orele de vârf. Vitalie Copaci, directorul Parcului Urban de Autobuze a confirmat existența problemei și a declarat că în următoarele două zile, administratorul rutei va mai adăuga un vehicul pe rută în orele de vârf.

În același timp, din cauza datoriilor mari către furnizorii de combustibil, agentul economic intenționează să scoată două autobuze de pe rută. Ruslan Codreanu s-a arătat nemulțumit de această decizie și a cerut găsirea soluțiilor alternative pentru agentul economic, care nu ar presupune scoaterea autobuzelor de pe rută.


ȘOFERII VOR PUTEA CIRCULA ÎN AMBELE SENSURI PE STRADA BUCUREȘTI

 

Din cauza lucrărilor de reparație a utilităților pe strada 31 august 1989, circulația va fi deschisă pe ambele sensuri pentru toți conducătorii de vehicule pe strada București. Vitalie Butucel, șeful Direcției generale transport și căi de comunicație, a îndemnat șoferii să se adapteze la noile indicatoare instalate, pentru a fluidiza traficul din centrul orașului.


FRUNZIȘUL - O PROBLEMĂ PENTRU CHIȘINĂUL DE TOAMNĂ

 

La o săptămână de la ședința precedentă a serviciilor Primăriei, pretorul sectorului Botanica încă nu a găsit un loc facil pentru depozitarea frunzișului, iar platforma pusă la dispoziție de către Primărie este prea departe și impune cheltuieli sporite de transportare. În anii precedenți, pretura dispunea de un teritoriu pentru depozitare în vecinătate, însă, actualmente, acesta a devenit un șantier de construcții.

Problema frunzișului le dă bătăi de cap și directorilor mai multor grădinițe. Aceștia sunt nevoiți să colecteze și să transporte frunzișul din curți, însă nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a achita serviciile Direcției locativ-comunale, care, între timp, vinde tichete pentru evacuarea frunzișului de la Penitenciarul “Pruncul”. Codreanu a cerut clarificarea situației și găsirea resurselor financiare în bugetul municipal pentru soluționarea problemei frunzișului.


PRETURILE VOR CONCURA PENTRU CEA MAI FRUMOASĂ INSCRIPȚIE ARHITECTURALĂ CU DENUMIREA MUNICIPIULUI

 

Ruslan Codreanu a îndemnat pretorii de sector să salubrizeze și să restaureze intrările în municipiul Chișinău, în care sunt amplasate inscripțiile arhitecturale cu denumirea municipiului. Acesta a propus și un potențial concurs între preturi, pentru a stabili cea mai frumoasă inscripție arhitecturală la intrarea în Chișinău. Rezultatele vor fi evaluate peste două săptămâni.


CODREANU SE ADRESEAZĂ CONSILIULUI MUNICIPAL

 

Primarul interimar a anunțat că va pleda pentru discutarea prioritară în cadrul ședinței de joi a CMC a mai multor subiecte de interes municipal:

- contractul cu privire la licitațiile funciare în cadrul ședinței de joi a CMC. Această decizie ar împuternici viceprimarul de ramură să semneze contractul respectiv

- contractul cu privire la licitațiile funciare, darea în arendă și locațiune.

- inițierea reorganizării întreprinderilor municipale de salubrizare, cărora li s-a propus o nouă structură

- abrogarea deciziei care a aprobat concepția privind parcările.


AU FOST ALEȘI CEI MAI BUNI ELEVI DIN CHIȘINĂU

 

Pe 28 septembrie, au fost examinate dosarele și stabiliți câștigătorii concursului Cei mai buni elevi din Chișinău. Data decernării premiului va fi stabilită mai târziu.


Urmărește ședința integrală aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie