Ședința serviciilor primăriei din 5 martie 2018

La începutul şedinţei din 5 martie, Silvia Radu s-a adresat consilierilor municipali, încurajându-i să voteze proiecte de decizie care sunt în folosul locuitorilor oraşului. În cadrul ședinței au fost menționate costurile estimative ale lucrărilor de reconstrucție ale Spitalului Nr. 1 şi ale Liceului Teoretic Mihai Eminescu”. De asemenea, a fost prezentat planul de acțiuni al Î.M. Lumteh, care prevede iluminarea trecerilor de pietoni, parcurilor din capitală, curților blocurilor de locuit şi a instituţiilor publice. Ca de obicei, au fost prezentate rapoartele pe menţinerea ordinii publice şi situația epidemiologică, şi au fost analizate plângerile parvenite de la cetăţeni.

 

APEL CĂTRE CONSILIERII MUNICIPALI

Silvia Radu s-a adresat consilierilor municipali, cu solicitarea ca aceştia să aprobe procurarea celor 50 de autobuze şi proiectul de decizie privind posibilitatea de asamblarea a unităților de transport la Chișinău.

Interesul locuitorilor trebuie să fie mai presus decât interesele politice, iar bugetul municipalității aparține locuitorilor capitalei și ei au dreptul să aibă parte de transport decent, a afirmat Silvia Radu.

ARHITECTURA ORAŞULUI

Primarul interimar s-a referit la un raport ce vizează arhitectura mun. Chișinău, care denotă abuzurile realizate asupra spaţiului public şi faptul că există case construite în parcuri. Silvia Radu a menţionat că raportul va fi transmis organelor de drept, pentru ca persoanele care au deposedat municipalitatea de terenuri şi cei din primărie care au admis asemenea încălcări, să fie traşi la răspundere.

 

AMENZI APLICATE ÎNTREPRINDERILOR MUNICIPALE

Silvia Radu s-a arătat deranjată de faptul că pretorii raportează un număr mare de amenzi aplicate, care însă sunt emise în adresa întreprinderilor din Chişinău şi care ulterior tot din bugetul municipal sunt achitate.

 

DEVIZELE DE CHELTUIELI PENTRU REPARAȚIA SPITALULUI NR.1 ŞI A LICEULUI TEORETIC MIHAI EMINESCU”

În contextul vizitei primarului mun. București la Chişinău și a semnării Protocolului de colaborare dintre cele două orașe, vice-primarii au prezentat devizele de cheltuieli pentru două edificii care sunt prioritare în acest acord. Conform estimărilor, pentru reparația blocului pediatric al Spitalului Nr. 1, pentru lucrările pe interior sunt necesare 15 milioane de lei, iar pentru lucrări pe exterior şi la acoperiș – 20 de milioane de lei.

La Liceul Teoretic Mihai Eminescu” pentru efectuarea lucrărilor pe interior şi reabilitarea blocului pentru clasele primare sunt necesare 25 de milioane de lei.

 

SOLUȚII PENTRU SESIZĂRILE DE LA CETĂȚENI

1. Mașini vechi, utilizate ca unități comerciale, amplasate la intrarea în Chișinău din Sângera

Evacuarea mașinilor vechi, amplasate pe strada Calea Ieşilor va avea loc pe parcursul săptămânii curente. Șeful Comisariatului general de poliție al municipiului Chișinău a declarat că au fost identificați agenții economici și li s-au eliberat prescripții.

2. Gardul Grădiniței nr. 177 din sectorul Ciocana este într-o stare deplorabilă și prezintă pericol pentru copii

Ruslan Codreanu a mers la fața locului și a constatat că gardul este din metal, fixat în beton şi nu prezintă pericol pentru copii. Conducerea grădiniței a stabilit drept prioritate pentru 2018 reparația grupurilor sanitare.  

3. Măștile lui Glebus Sainciuc nu sunt păstrate în condiții corespunzătoare

Ruslan Codreanu a discutat cu membrii familiei lui Glebus Sainciuc și aceștia își doresc ca un muzeu să fie construit chiar în curtea casei lor, fapt care este la moment imposibil, din cauza existenței unui litigiu, cu unul dintre vecini. O soluție ar fi ca Muzeul Naţional de Artă sau Muzeul de Istorie al Chişinăului să găzduiască temporar măștile.

 

SOLUȚII PENTRU CADRELE DIDACTICE CARE NU DISPUN DE SPAŢIU LOCATIV

Viorica Cernei, șefă adjunct a Direcției generale educație, tineret și sport a mun. Chișinău,  a declarat că 82 de cadre didactice şi 87 de cadre non-didactice fac naveta din afara mun. Chișinău, iar 158 de persoane locuiesc în suburbii.

O soluție pentru acest personal este alocarea de resurse suplimentare la salariu pentru acoperirea cheltuielilor de transport, suma totală anuală ar constitui 930 mii lei. De asemenea, la moment se fac estimările bugetare pentru reparația  căminelor, unde ar putea fi găzduite cadrele didactice.

 

MENȚINEREA ORDINII PUBLICE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 250 de infracțiuni, dintre care 195 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 1200 de procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 966 mii de lei, dintre care 218 mii de lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore. Dispeceratul 902, a recepționat în total 1012 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 724 informații. În flagrant au fost reținute 12 persoane, pentru infracțiuni anterioare au fost reținute 5 persoane, iar 85 de persoane au fost documentate contravențional.

Au avut loc 28 de accidente rutiere, în urma cărora 34 persoane au rămas traumatizate, iar 1 persoană a decedat. Pe trecerea de pietoni au avut loc 8 accidente.

Pe parcursul primelor 2 luni din anul 2018, au fost înregistrate 171 de accidente rutiere, dintre care 11 persoane au decedat, iar 200 persoane au rămas traumatizate.

 

SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ

În ultima săptămână au fost înregistrate aproximativ 4349 cazuri noi de infecții respiratorii virale acute. S-au atestat 2961 de cazuri de îmbolnăvire la copii (1659 de cazuri la copii sub 6 ani). Au fost internate în spitale 86 de persoane, 43 din ei fiind copii. Au fost înregistrate 114 de cazuri de gripă sezonieră, dintre care 94 de cazuri la copii.

 

PLANUL DE INVESTIȚII AL Î.M. REŢELE ELECTRICE DE ILUMINAT „LUMTEH”

Pentru serviciul de întreținere şi iluminat public, pentru anul 2018, în bugetul municipal, au fost alocați 21 milioane de lei. Prioritate pentru anul curent sunt lucrărilor de iluminat a trecerilor de pietoni.

Pentru confortul locuitorilor mun. Chişinău, parcurile La Izvor, Râşcani, Valea Morilor și Valea Trandafirilor, au fost deja incluse în planul de acțiuni a întreprinderii și noi piloni de iluminat vor fi instalați.  

De asemenea, se planifică înlocuirea corpurilor de iluminat existente, cu corpuri de iluminat LED pe străzile Ciuflea, Kiev, Alba Iulia, Calea Ieşilor, bulevardele Moscova, Dacia, Mircea cel Bătrân şi Piața Marii Adunări Naționale.

3 milione de lei au fost alocate pentru iluminarea curților blocurilor de locuit, iar 3 milioane 500 mii lei vor fi cheltuiți pentru iluminarea curților instituțiilor publice.

022-22-37-70 şi 022-43-14-42 sunt numerele de telefon de la dispeceratul Î.M. „Lumteh”. Directorul interimar al întreprinderii încurajează oamenii să apeleze anume la aceste numere, pentru ca problemele cu care se confruntă să fie soluționate în cel mai scurt timp.

 

GHERETE NEFUNCŢIONALE

Ruslan Codreanu s-a adresat pretorilor cu solicitarea să evacueze toate gheretele care nu mai sunt funcționale sau nu au autorizații de activitate.

 

SESIZĂRI DE LA CETĂȚENI

Silvia Radu a citit și a comentat câteva sesizări recepționate de la chișinăuieni:

1. Întreprinderea Municipală MCFL nr. 11 solicită reamplasarea platoului din Drumul Schinoasei 1/1 destinat colectării deșeurilor  pentru că este un impediment atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru întreprindere

Problema va fi soluționată.

2. În fiecare an se adaugă câte un butic pe str. Testemiţeanu, nr. 22

Există un plan special pentru acestă problemă şi se va interveni curând, a declarat Silvia Radu.

3. Locatarii din str. Calea Ieşilor, nr. 16/3 se plâng că un agent economic care activează pe aceeași adresă, dar la nr. 14/3 aruncă gunoiul în tomberonul lor

Pretorul sectorului Buiucani va inspecta problema raportată.

4. În fața școlii primare a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, din strada Columna, s-au format gropi foarte adânci

Vitalie Butucel, șeful adjunct al Direcției generale transport public şi căi de comunicaţie va investiga problema.

5. În diferite sectoare ale oraşului Chișinău, există gospodării care duc lipsă de canalizare

Silvia Radu a solicitat S.A. Apă Canal Chișinău” şi  Î.M. Direcția construcții capitale” să elaboreze lista străzilor unde este necesar de intervenit şi caietul de sarcini pentru a soluționa această problemă.  

6. În zona porților oraşului buticurile din apropierea unui centru comercial îşi dezvoltă activitatea

Pretorul sectorului Botanica va inspecta problema raportată.

 

Puteți urmări video de la ședință aici:

Responsabilă: Alina Vodă

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md