PrimariaMea
Ședința primăriei din 18 septembrie 2017 Image
18 sept. 2017

Ședința primăriei din 18 septembrie 2017

Luni, 18 septembrie 2017, s-a desfășurat ședința săptămânală a serviciilor primăriei. Reprezentanții primăriei au raportat privind salubrizarea orașului, pregătirea de sezonul rece, lucrările de infrastructură, bugetarea civilă, au anunțat despre punerea în circulație a cinci troleibuze noi și etapa la care se află achiziționarea unor autobuze noi, cu aer condiționat, pentru care în bugetul municipal au fost prevăzuți 20 mln lei. Un subiect important a fost rezultatele evaluării asistenței medicale din instituțiile de învățământ de nivel preșcolar și preuniversitar, realizată de Direcția Sănătății. Principalele probleme care s-au atestat țin de insuficiența de cadre medicale, nerespectarea regulamentului sanitar și pericolul la care sunt expuși copiii. În acest sens, a fost solicitată crearea unei comisii complexe, care să clarifice această situație.


DIRECȚIA POLIȚIE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 27 de măsuri în masă, care s-au petrecut fără mari încălcări a ordinii publice.  Au fost întocmite 1022 de procese contravenționale, aplicate amenzi în mărime de 866 mii lei,  dintre care 200 mii lei au fost achitați în primele 72 de ore.

Au fost înregistrate 26 de accidente rutiere, în urma cărora 28 de persoane au fost traumatizate, iar o persoană a decedat. Cinci persoane au fost lovite în afara trecerii pietonale, trei - pe trecerea de pietoni. Cauzele principale ale accidentelor: depășirea vitezei și nerespectarea distanței.

Tot în această perioadă au avut loc 246 accidente mici, cu aplicarea a 1240 de puncte de penalizare.

De la începutul acestui an, au fost înregistrate 894 de accidente, în urma cărora au decedat 44 de persoane, iar 1041 - traumatizate. 86 de persoane au fost private de dreptul de a conduce.


DIRECȚIA GENERALĂ LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE

Profilaxia blocurilor locative municipale a fost efectuată în proporție de 99%, spălatul sistemelor de încălzire - 95%. Asociațiile de locatari pregătesc blocurile mai slab (în mediu 50%). Anul trecut la această dată fondul locativ era pregătit în totalitate.

În acest an, comparativ cu anul precedent, lucrările de reparație a acoperișurilor, de asemenea, sunt în întârziere.


APĂ-CANAL CHIȘINĂU

Pe parcursul săptămânii precedente au avut loc 318 intervenții la rețelele de apă și canalizare.


PRETURA CIOCANA

Se muncește asupra menținerii sectorului în stare salubră. La sfârșitul lunii septembrie, fondul locativ va fi gata pentru conectare la agentul termic.


PRETURA CENTRU

Săptămâna trecută au fost emise de 5 dispoziții de demolare și a fost demolată o șură pe str. Pușkin 28.

La apă caldă sunt conectate 165 din 256 de blocuri. Blocurile gestionate de întreprinderile municipale sunt pregătite de sezonul de iarnă în proporție de 90%. Per total (IMGFL, ACC, CCL, APLP, insituții de învățământ, sectorul privat), pregătirea obiectelor din sector pentru sezonul rece este de 47%. Evacuarea crengilor a avut loc în proporție de 100%.


PRETURA BOTANICA

La fel ca în celelalte sectoare, blocurile gestionate de ÎMGFL sunt pregătite în proporție de 90%, iar cele de asociațiile de proprietari - în proporție mai mică 52%. În urma discuțiilor cu gestionarii blocurilor, pretorul susține că se va reuși pregătirea acestora în termen.

Astăzi expiră termenul pentru evacuarea a câtorva gherete din sector. Nistor Grozavu a menționat că personal va verifica dacă acestea au fost evacuate.


PRETURA RÂȘCANI

Blocurile gestionate de întreprinderile municipale sunt pregătite în proporție de 99% pentru sezonul rece, cele gestionate de ACC, CCL, APLP - 60%.

Pe strada Petricani a rămas doar să fie aplicat marcajul rutier, pentru ca strada să fie complet reparată.


PRETURA BUIUCANI

Deratizarea este făcută la 100%. Blocurile gestionate de ÎMGFL sunt pregătite pentru sezonul rece aproape la 100%, se lucrează cu CCL.


ÎM „ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI”

La moment se lucrează în parcurile-păduri din oraș și în școli și grădinițe. Sunt întârzieri la lucrări în sectorul centru. Se concentrează eforturile la sensul giratoriu de pe bd. Negruzzi.


ÎM „EXDRUPO”

În weekend s-a aplicat stratul de uzură la sensul giratoriu de pe bd. Negruzzi. Au fost aduse scuze participanților la trafic pentru incomoditățile create în legătură cu suspendarea circulației, însă s-a planificat executarea lucrărilor în termen de 24 ore. Săptămâna viitoare se planifică finalizarea tuturor lucrărilor la rond.


ÎM „LUMTEH”

Săptămâna curentă va fi restabilit iluminatul în baza solicitărilor locuitorilor orașului. Se pregătesc lucrări pentru Festivalul Etniilor, care va avea loc duminică, 24 septembrie.


ÎM „PARCUL URBAN DE AUTOBUZE”

Vineri,15 septembrie,  a avut loc prima ședință a grupului de lucru pentru examinarea ofertelor pentru procurarea autobuzelor. Au fost depuse 4 oferte.


DIRECȚIA TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE

În această săptămână se planifică amenajarea intersecțiilor străzilor Mihai Viteazul și Toma Ciorbă cu bd.Ștefan cel Mare.


DIRECȚIA EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT

Luna aceasta se vor finaliza lucrările de reparație. La moment acestea sunt realizate în proporție de 93%. La sfârșitul lunii septembrie urmează să fie evaluat gradul de pregătitre a instituțiilor de educație timpurie și celor extrașcolare.

În prezent sunt 8 grădinițe la care este sitată activitatea din cauza lucrărilor de reabilitare a clădirilor care au loc.


DIRECȚIA SĂNĂTĂȚII

În perioada 29 august - 15 septembrie a avut loc evaluarea asistenței medicale din instituțiile de învățământ de nivel preșcolar și preuniversitar. Au fost depistate mai multe probleme, printre care:

- Niciun sector nu este completat sută la sută cu cadre medicale;

- Nu se efectuează trierea dimineața în clasele de studii;

- Nu are cine să monitorizeze calitatea produselor alimentare;

- Nu se monitorizează starea de sănătate a copiilor;

- Pe de o parte sunt licee supraaglomerate, care depășesc capacitățile, iar pe de altă parte, licee cu 100 de elevi;

- În unele grădinițe sunt organizate școli, iar școli sunt pe jumătate goale;

- Se încalcă regulamentul sanitar;

- Îmbolnăvirile sunt în creștere.

4

Mihai Moldovanu a solicitat primarului general interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, să dispună crearea unei comisii complexe, care să clarifice această situație, cu informarea primăriei și consiliului municipal.


CENTRUL MUNICIPAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

Săptămâna trecută au fost instruite mai multe persoane care perfecționează meniurile în grădinițe. Până în prezent există meniul-model coordonat doar în sectorul centru. Se așteaptă meniurile-model din toate sectoarele pentru a le putea coordona și plasa pe pagina Centrului.


DIRECȚIA SOCIAL UMANITARĂ ȘI RELAȚII INTERETNICE

 Duminică, 24 septembrie, va avea loc Festivalul Etniilor în grădina publică Ștefan cel Mare.

Există un flux exagerat de evenimente în PMAN. În fiecare sfârșit de săptămână, până la sfârșitul anului, piața va fi închisă. Se necesită organizarea unor discuții publice la acest subiect.


DIRECȚIA RELAȚII CU PUBLICUL

Vineri s-a încheiat procedura de vot pentru proiectele depuse în cadrul bugetării civile. Au fost foarte multe voturi - peste 33 000 de voturi pentru proiectele mari și peste 3700 pentru proiectele mici. Urnele de vot încă nu au fost deschise. Sistemul de vot a fost gândit astfel ca să nu se permită votul dublu sau de pe un IP din afara RM. La început unele proiecte acumulau sute sau mii de voturi peste noapte, însă acestea vor fi descalificate. Săptămâna asta va avea loc o ședință pentru a întocmi raportul final, astfel ca din octombrie proiectele să fie implementate.


DECLARAȚII DE PRESĂ DUPĂ ȘEDINȚĂ

Gheorghe Morgoci (RTEC) a declarat că pe parcursul ultimilor cinci ani, RTEC produce troleibuze împreună cu colegii de la Minsk. În urma colaborării, pe străzile Chișinăului vor apărea primele cinci troleibuze, care sunt planificate să iasă pe linie până la sfârșitul acestei luni. Sunt niște troleibuze diferite, cu un exterior mai modern. Troleibuzele au podeaua joasă și corespund caietului de sarcini prevăzut la început. Troleibuzele vechi prezintă un pericol pentru călători și treptat vor fi retrase. Primele cinci troleibuze vor fi expediate în parcul nr.3 la rutele 24, 21. La etapa actuală, aproximativ 80 de troleibuze necesită să fie retrase din circulație, iar această problemă ar putea fi rezolvată până la sfârșitul anului viitor.

Iacob Capcelea (Parcul Urban de Autobuze): Suma prevăzută pentru procurarea autobuzelor este de 20 mln lei, nu e stabilit numărul de autobuze. Ofertele se încadrează în această sumă. Sunt propuse 6 autobuze din Romania, 9 - China și 2 oferte a câte 8 autobuze din Belarus. Toate unitățile de transport care circulă în Chișinău au termen de exploatare depășit. Unitățile vechi nu prezintă pericol pentru călători, ele trec teste de două ori pe an, deci siguranța călătorilor nu are de suferit.

Alexandru Fleaș (Direcția Educație, Tineret și Sport): Principala cauză pentru care asistenții medicali pleacă din școli și grădinițe este salariul mic. O soluție ar fi ca aceste asistente medicale să fie preluate de actualele AMT-uri, să treacă în gestiunea Asociației Medicilor Teritoriali. Să fie echivalate salariile pe care le au asistenții medicali de acolo și, având în vedere că au studii medicale, trebuie, în mod normal, să răspundă centrul respectiv de acest personal.

Mihai Moldovanu (Direcția Sănătății): Norma exactă ar fi 25 – 30 de elevi în clasă. Sala de clasă trebuie să aibă nu mai puțin de 60 de metri, deci reiese 2 metri pentru copil, în special pentru clasele primare. Dar noi am depistat și clase cu peste 45 de elevi. Cel mai des aceste nereguli se înregistrează la clasele mici unde copii cel mai des se îmbolnăvesc. Acest lucru a fost constatat de către cinci comisii care au activat în teritoriu. Problema este din cauza că astăzi de înmatricularea în școală se ocupă directorii, iar aceștia sunt interesați având în vedere principiul nou de salarizare sau de finanțare. Mai mulți copii, mai mulți bani. Avem licee supraaglomerate: Mihai Viteazu, Berezovschi, Spiru Haret, etc. Directorii spun că părinții insistă și ei nu au de ales.

Responsabil: Natalia Slepuhin


Publicat de:

Distribuie