Ședința CMC: transport public, împrumuturi și colaborări

 

Consilierii vor examina contractarea unui împrumut pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide” și împuternicirea primarului de a semna contractul de împrumut pentru procurarea a 100 de autobuze. De asemenea, consilierii vor audia informație privind activitatea Grupului de lucru responsabil de identificarea soluției tehnice și financiare pentru modernizarea transportului public.


Ordinea de zi


1. Aprobarea contractului de împrumut între Î.M. „Regia Autosalubritate” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în scopul implementării proiectului „Deșeuri solide Chișinău”

Proiectul de decizie prevede contractarea unui împrumut de 9 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Creditul va fi rambursat de municipalitate timp de 12 ani. Plățile vor începe după primii 3 ani (perioada de grație) din momentul semnării contractului.

 

2. Informație privind activitatea Grupului de lucru pentru identificarea soluției tehnice și opțiunii financiare optime în vederea renovării parcului rulant al sistemului de transport public din municipiul Chișinău creat în baza deciziei CMC nr. 5/1 din 10.03.2020

 

3. Aprobarea contractului de credit dintre B.C. „Moldova-Agroindbank” S.A. și Primăria municipiului Chișinău în scopul implementării planului de procurare a autobuzelor

Pentru procurarea a 100 de autobuze, municipalitatea va contracta un împrumut de 261 mln. lei de la Moldova Agroindbank. Creditul urmează a fi rambursat din bugetul municipal în 7 ani și are o perioadă de grație de 12 luni.

Rata dobânzii flotante a fost „secretizată” de către administrația publică locală, la solicitarea băncii, deşi împrumutul va fi întors din bugetul municipal local.

 

4. Delegarea de împuterniciri Primarului General al municipiului Chișinău

Prin acest proiect de decizie, primarul Ion Ceban va fi împuternicit să negocieze și să semneze contractul de împrumut bancar (proiectul de decizie nr. 3) pentru procurarea celor 100 de autobuze.

 

5. Aprobarea Acordului de colaborare între Municipiul Chișinău și Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM)

Acordul urmărește promovarea imaginii municipiului Chișinău ca destinație turistică. Conform acordului, în perioada 2020 – 2021 vor fi realizate următoarele acțiuni și proiecte:

– Dezvoltarea identității turistice a orașului Chișinău și a Strategiei municipale de dezvoltare a turismului pentru perioada 2020 – 2025;

– Demararea campaniei de informare pentru locuitorii capitalei despre atracțiile turistice din oraș #AskMeAboutChișinău;

– Elaborarea materialelor promoționale cu atracții turistice  din oraș în limbile de circulație internațională (un ghid oficial al orașului Chișinău, harta, agenda de evenimente, etc.);

– Crearea unei platforme online, care va conține informație despre atracțiile turistice și de agrement, activități și o agendă a evenimentelor din orașul Chișinău, de interes pentru turiști;

– Crearea și promovarea traseelor turistice tematice, inclusiv Troleibuzul Turistic ș.a.

Acordul este atașat proiectului de decizie.

 

6. Operarea de modificări în decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 13/5 din 04.08.2020

 

7. Aprobarea Acordului de cooperare trilateral Mannheim – Chișinău – Cernăuți

Prin acest proiect de decizie se aprobă participarea Chișinăului, alături de Cernăuți, cu suportul orașului german Mannheim, în cadrul unui program de consolidare a capacităților administrației publice locale de a gestiona situația epidemiologică cauzată de răspândirea virusului Covid-19. Proiectul prevede:

– Ateliere de lucru online;

Achiziționarea de echipamente medicale;

– Campanie de informare pentru sensibilizarea opiniei publice.

În acest sens, orașului Chișinău i se va aloca un grant nerambursabil de 18 800 euro.

 

 8. Inițierea procedurii de lichidare a Instituției Publice „Teatrul Municipal de Marionete”

Activitatea instituției a fost sistată, iar aceasta a acumulat datorii de 1 428,3 mii lei în perioada 2012 – 2020.

 

Primăria Mea va monitoriza în regim LIVE ședința și va elabora o sinteză a discuțiilor și voturilor consilierilor. Până atunci, vă invităm să analizați ce vor examina consilierii în ședință și deciziile adoptate la ședințele precedente.

 

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md