PrimariaMea
19 sept. 2017

Ședința CMC din 19 septembrie 2017

Ședința CMC

Dacă la ședința precedentă consilierii au avut un randament mare de lucru și au reușit să examineze 24 de subiecte din agendă, de această dată aleșii locali au examinat doar 3 subiecte și nu au aprobat niciunul din proiectele de decizie propuse. Toate subiectele au stârnit discuții aprinse și nici de acestă dată ședința nu a trecut fără expresii deocheate, cum ar fi „impotenți”, „în afară că tu urli”, „nu veniți să țâcâiți”,„caca”, „cine ești tu?”, „galbenă gutuie” etc. În cele din urmă, proiectul inițiat de fostul fotbalist Radu Rebeja privind reconstrucția stadionului unui liceu internat din municipiu  nu a fost aprobat, iar funcționarilor din cadrul primăriei le-a fost refuzată acordarea premiilor anuale.

 

Ședința din 19 septembrie 2017 a început cu o întârziere de 50 minute față de ora stabilită, cu 39 consilieri prezenți în sală și cu felicitările aduse consilierului Veaceslav Bulat (PPEM) cu ocazia zilei de naștere.

 

Secretarul CMC, Adrian Talmaci, a dat citire cererii prealabile depuse de PL prin care cer anularea deciziei privind desfășurarea referendumului de demitere a lui Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinăului. Aceștia susțin că decizia dată este ilegală, deoarece a fost adoptată cu încălcarea prevederilor legale, încălcarea competenței și a procedurii stabilite. Consilierii liberali spun că nu ține de competența Consiliului municipal de a aproba o decizie privind desfășurarea referendumului, deoarece acesta a fost inițiat de cetățeni. Respectiv, instanța de judecată trebuie să de pronunțe asupra acestui subiect.

 

La solicitarea grupului de lucru care a coordonat desfășurarea Bugetării Civile, Vadim Brînzaniuc, șeful direcției relații publice, a prezentat informația privind activitatea grupului de lucru și rezultatele proiectului:

Buget civil

„La început unele proiecte acumulau sute sau mii de voturi peste noapte, însă acestea vor fi descalificate”, a spus Vadim Brînzaniuc.

 

Șeful direcției relații publice a Primăriei capitalei a menționat că pentru a-i încuraja pe cetățeni și pentru a susține efortul acestora, s-a luat decizia ca în anul curent, pe lângă milionul de lei pentru Bugetarea Civilă, să fie realizate marea parte a proiectelor înaintate, or aceste proiecte țin de atribuțiile subdiviziunilor municipale - amenajarea curților de bloc, instalarea terenurilor de joacă, reparația unor porțiuni de drum etc.

 

După mai mute intervenții acide din partea consilierului PSRM, Ion Ceban, despre gestionarea ineficientă a municipiului Chișinău, în care a utilizat cuvintele „măgari” și „caca”, consilierii, la îndemnul lui Veaceslav Bulat (PPEM), au purces la examinarea subiectelor rămase din ordinea de zi.

19-septembrie-2017 (1)

Ordinea de zi


Contractul de parteneriat public-privat „Reconstrucţia terenurilor sportive ale Liceului internat municipal cu profil sportiv din str. Alba -Iulia, 200/2, mun. Chişinău”

 

Proiectul de decizie nu era plasat pe site-ul primăriei la momentul examinării în CMC

 

Statut: Respins

 

Proiectul de decizie a fost prezentat de consilierul PL, Mihai Cebanu, care ulterior a invitat inițiatorul proiectului, Radu Rebeja, fost fotbalist și, în prezent, om de afaceri, pentru a răspunde la solicitările consilierilor.

 

După mai multe întrebări referitoare la accesul elevilor din liceul internat la terenul sportiv care urmează a fi construit și modalitatea în care va fi administrată proprietatea, fracțiunea PL a cerut o pauză de 15 minute pentru a decide în privința votării proiectului. Solicitarea l-a nemulțumit pe președintele fracțiunii PSRM din CMC, Ion Ceban. Consilierul a cerut ca proiectul să treacă mai întâi o expertiză anticorupție și apoi să fie reintrodus pe ordinea de zi a CMC. Ion Ceban a continuat cu învinuiri la adresa liberalilor, precum că aceștia ar avea interesul de a înstrăina acest teren.

 

La rândul său, membrii PL i-au sugerat lui Ceban să-și întrebe colega de partid, deputata Elena Hrenova „cui a vândut stadioanele de la Ciocana?”.

 

Eugenia Ciumac, șefa Direcției management financiar a Primăriei capitalei, susține că acest contract nu prezintă riscul de înstrăinare a terenului.

 

Într-un final, a fost stabilită o pauză.

 

După revenirea în sală, Ion Ceban (PSRM) a soliciat de la tribună garanții privind faptul că terenul nu va fi înstrăinat, expertiza aniticorupție, audieri publice și a spus că, atunci când acestea vor exista, fracțiunea socialiștilor va vota pentru proiect.

 

Mihai Ceban (PL) susține că toate aceste informații și garanții se regăsesc în contractul de parteneriat public-privat și a propus o completare a proiectului de decizie care urma a fi votat, cu specificarea că contractul de parteneriat public privat va fi semnat doar după eliberarea expertizei anticorupție a CNA.

 

PSRM a solicitat pauză de o oră. Majoritatea a votat împotrivă. Socialiștii au părăsit sala. Ion Ștefăniță a anunțat pauză.

După pauză, au fost propuse noi amendamente de către fracțiunea PCRM pentru a elimina temerile expuse de PSRM. Acestea, însă, nu au fost suficient de convingătoare pentru consilierii socialiști. Astfel, în urma exprimării voturilor, proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi.

 

Voturi PRO: PL - 15, PPEM - 1, PCRM - 3, PN - 1, IȘ - 1;

Abțineri: PSRM -16.


Stabilirea premiului anual pentru persoanele cu funcții de demnitate publică și funcţionarilor publici din aparatul Primăriei municipiului Chişinău, preturilor de sector, direcţiilor generale şi direcţiilor CMC

 

Proiectul de decizie nu era plasat pe site-ul primăriei la momentul examinării în CMC

 

Statut: Respins

 

Președinta asociației funcționarilor publici din municipiul Chișinău a prezentat proiectul de decizie prin care se solicită să li se acorde funcționarilor publici premiu anual.

 

Consilierii au discutat aprins pe marginea acestui subiect, unii subliniind că funcționarii din cadrul Primăriei nu-și fac onest munca.

 

Mai mulți consilieri au cerut să fie prezentate listele nominale a tuturor angajaților pentru care se solicită acest premiu. Consilierul PN Ilian Cașu a spus că acest lucru este necesar pentru a putea face delimitarea „motănașilor grăsuni” de „furnicuțele de rând”. Funcționarii primăriei au spus ca acest lucru nu este posibil din cauza interdicțiilor prevăzute de Legea privind datele cu caracter personal.

 

La rândul său, Eugenia Ciumac, șefa Direcției management financiar a spus că, din cauza salariilor mici, calitatea funcționarilor scade de la an la an, iar oferirea acestor premii este necesară și, mai mult, prevăzută de legislația națională, consilierii fiind obligați să adopte o astfel de decizie.

 

Unii consilierii s-au arătat nemulțumiți de calitatea serviciilor pe care le prestează funcționarii din cadrul primăriei, spunând că deseori solicitările lor sunt ignorate, iar uneori funcționarii nu pot fi găsiți în orele de serviciu în cabinetele lor.

 

Totuși, au fost voci care au fost de partea funcționarilor, afirmând că nu poți cere calitate fără să dai nimic în schimb.

 

În cele din urmă, deși majoritatea consilierilor au afirmat că mulți dintre funcționari totuși merită acest premiu, proiectul nu a acumulat numărul suficient de voturi.

 

Voturi PRO: PL - 15, PPEM - 1, PN - 1, PLDM -1, IȘ - 1;

Voturi CONTRA: PSRM -16;

Abțineri: PCRM - 3.


Informația cu privire la implementarea Contractului de împrumut dintre Banca Europeană de investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Primăria municipiului Chişinău în scopul implementării proiectului de eficienţă energetică şi izolarea termică a clădirilor publice din min. Chişinău

 

Șeful adjunct al direcției construcției capitale a prezentat situația de până acum privind implementarea deciziei 2/2 din 9 martie 2017 care prevedea contractarea unui împrumut în valoare de 20 mln euro de la BERD și BEI pentru izolarea termică a clădirilor. După adoptarea decizie, s-a reușit semnarea doar a contractului cu BERD. Contractul cu BEI nu a fost semnat deoarece, pe lângă alte cauze, Ministerul Finanțelor nu a prezentat o scrisoare de confirmare.

 

După mai multe acuzații din partea consilierilor PSRM, fracțiunea PL a părăsit sala de ședințe, afirmând că ședința nu este eficientă și se boicotează toate proiectele bune.

 

Consilierul PCRM, Vasili Chirtoca, a menționat că acest proiect nu este unul prioritar pentru municipiu.

 

Veaceslav Bulat (PPEM) a spus că, deși fracțiunea care o reprezintă a votat pentru acest proiect, constată că proiectul de eficiență energetică este în impas. Ținând cont de faptul că direcției construcții capitale i-au fost necesare 126 zile pentru a scrie o pagină pentru Ministerul Finanțelor și 165 de zile pentru a crea unitatea de implementare a proiectului, consilierul a afirmat că direcția nu este capabilă să implementeze un astfel de proiect.

 

Din cauza lipsei de cvorum, ședința a fost amânată pentru ziua următoare.

 

Responsabil: Natalia Slepuhin

Video de la ședință


P.S. Echipa Primăria MEA îndeamnă consilierii să utilizeze un limbaj respectuos în timpul ședințelor.


Publicat de:

Distribuie