Ședința CMC: bugetul 2022 și ajutor material pentru bucătarii din grădinițe

Miercuri, 15 decembrie, de la 11.00, consilierii vor examina bugetul municipal și taxele locale pentru anul 2022. Aleșii vor putea interveni cu propuneri și modificări la proiectul bugetului. 

De asemenea, aleșii vor decide încheierea unui acord de colaborare între pretura Buiucani și municipiul Reșița din România, oferirea unui ajutor material bucătarilor din grădinițe și aprobarea Planului de acțiuni 2022 pentru implementarea Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului.

 

Ordinea de zi a ședinței

 

Ședința va începe cu aprobarea bugetului municipal și taxelor locale pentru anul 2022. Conform legii finanțelor publice, bugetul trebuia însă examinat și aprobat de Consiliul municipal până pe 10 decembrie. Aprobarea întârziată a bugetului este, cu părere de rău, o practică des întâlnită printre primăriile din Moldova.

 

Aprobarea bugetului municipal pentru anul 2022 în prima lectură

Bugetul stabilește prioritățile și proiectele ce vor fi implementate de autorități în următorul an. Primăria propune consilierilor spre vot un buget de cc 6,60 miliarde de lei (cheltuieli) și venituri de cc 5,42 miliarde. Respectiv, dacă va fi aprobat, bugetul de anul viitor va avea un deficit de peste 1,17 miliarde de lei. 

 

Proiectul bugetului a fost publicat pe 19 decembrie și supus consultărilor publice. Primăria Mea a analizat proiectul inițial propus spre consultări de către primărie în articolul „Propunere de Buget 2022: mai mulți bani pentru mediu, renovarea Bibliotecii Hașdeu și străzi închise pentru reparație”.

Buget municipal 2021-2022

Categorii 2021 (buget aprobat) 2022 (proiect)
Cheltuieli 6,28 miliarde 6,60 miliarde de lei
Venituri 4,74 miliarde 5,42 miliarde
Deficit 1,53 miliarde 1,17 miliarde

Consilierii vor înainta propuneri la buget, după care acesta va fi examinat în lectura a doua.

 

Aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2022

Proiectul prevede următoarele taxe (pag. 3-8 din proiectul de decizie):

Taxe Suma/cota
Amenajarea teritoriului 165 lei anual pentru fiecare salariat, fondator sau membru al întreprinderii
Organizarea licitațiilor și loteriilor 0,3%
Plasarea publicității 5,2%
Aplicarea simbolicii locale 0,26%
Taxa de piață
de la 15 la 870 lei anual, per metru pătrat
Cazare 3%
Parcare  31 lei anual, per metru pătrat
Taxă pentru posesorii de câini
120 lei anual per câine
Taxă pentru dispozitivele publicitare
775 lei anual, per metru pătrat (suprafața feței dispozitivului)
Salubrizare
10 lei anual per persoană înscrisă în apartament/casă

Proiectul include și cotele pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători (pag. 9) și unitățile comerciale și/sau de prestări servicii (pag. 12).

Taxele urmează a fi achitate la fiecare trei luni, până la data de 25 a lunii imediat următoare după expirarea trimestrului. Taxa de salubrizare pentru anul 2022 rămâne de 10 lei pe lună (120 lei anual) per persoană înscrisă în apartament sau casă. Aceasta va fi achitată însă peste un an, până la data de 31 iulie 2023. În 2021, primăria a fost nevoită să amâne plata taxei, din motiv că autoritățile centrale responsabile (Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor și Agenția de Guvernare Electronică) nu ar fi dezvoltat funcționalul tehnic pentru administrarea taxei.

Consilierii vor examina și corelarea bugetului municipal Chișinău pentru anul 2021.

 

La ședință, de asemenea, se va examina:

 

Încheierea Acordului de cooperare între Pretura sectorului Buiucani din municipiul Chișinău și Primăria municipiului Reșița, județul Caraș-Severin, România

Conform acordului, municipiul Reșița și pretura Buiucani își propun să coopereze în următoarele domenii:

  • Administrația publică locală;
  • Economie;
  • Învățământ și cercetare;
  • Mediu;
  • Medicină;
  • Cultură și sport;
  • Alte domenii de interes reciproc.

Cooperarea se va realiza prin vizite de studiu și schimb de experiență, proiecte și activități comune. În fiecare an va fi realizat un plan de activități comun și se va stabili modalitatea de evaluare a acestora.

 

Pentru finanțarea activităților, cele două părți vor aloca resurse financiare din bugetele locale și vor încerca să atragă finanțare de la Uniunea Europeană și agenții economici, prin susținerea cooperării și realizării unor proiecte comune dintre oamenii de afaceri și companiile din cele două regiuni.

 

 Acordarea unui ajutor material bucătarilor din grădinițe

486 de persoane care activează în bucătăriile din grădinițe vor primi, dacă se aprobă proiectul, un ajutor material din partea primăriei. În total, pentru ajutor se vor aloca 1,852 mil de lei. În proiect nu este indicat mecanismul de calculare a sumei ajutorului per angajat.

 

Aprobarea Planului de acțiuni pentru anii 2022-2025 privind implementarea Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului pe anii 2020-2025 

Planul de acțiuni a fost realizat cu asistența UNICEF Moldova și consultat public în perioada 27 iulie – 30 septembrie 2021. Propunerile organizațiilor și instituțiilor consultate sunt prezentate în tabelul de divergențe (pag. 47) atașat proiectului de decizie, alături de planul de acțiuni (pag. 3 – 38) și o notă informativă (pag. 40) care prezintă obiectivele și rezultatele scontate pe fiecare obiectiv general. 

Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, responsabilă de implementarea Planului de acțiuni, trebuie să prezinte rapoarte trimestriale privind implementarea planului.

 

Transmiterea unui radiograf și a unui vertigraf în gestiunea IMSP SCM „Gheorghe Paladi”

Spitalul „Gheorghe Paladi” are nevoie de aparatul de radiografie și vertigraful pentru diagnosticarea și tratarea pacienților infectați cu virusul Covid-19. Procurarea unui echipament nou ar dura între două și cinci luni. Astfel, se propune ca acesta să fie împrumutat de la Asociația Medicală Teritorială Râșcani.

 

Primăria Mea va monitoriza LIVE ședința pe pagina Facebook a organizației și va reveni cu o sinteză a discuțiilor. Sintezele ședințelor precedente pot fi consultate pe primarimea.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md