PrimariaMea
Se curăță râul Bâc și va fi modernizată Piața Cărbunarilor Image
16 iul. 2020

Se curăță râul Bâc și va fi modernizată Piața Cărbunarilor

Doi kilometri din albia râului Bâc au început să fie curățați pentru a face față inundațiilor după ploi, iar Piața agricolă din strada Cărbunarilor va fi modernizată. S-au dat amenzi în ultima săptămână pentru ambrozia care a rămas necosită pe terenuri private, iar scandalul gheretelor continuă.

 

Ședința primăriei a avut loc în această săptămână în ziua de marți, 14 iulie 2020, pentru că luni dimineață primarul general a fost în vizită la câteva grădinițe pentru a verifica gradul de pregătire pentru redeschidere.

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 14 iulie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Gherete, totuși mai puține ori ba?

A început curățarea albiei râului Bâc

Piața Carbunarilor va fi modernizată

Raidul ambroziei soldat cu amenzi

Data când se va încheia reabilitarea stației de epurare

Decor nou pentru Podul de la Telecentru


COVID-19 în capitală

Săptămâna trecută (6 -13 iulie) a adus mai multe infectări cu Covid-19 în rândul locuitorilor din capitală față de săptămâna precedentă (29 iunie - 6 iulie). Astfel, încă 684 de îmbolnăviri au fost înregistrate, aducând numărul infectărilor în Chișinău la cifra de 6487 în ziua de luni, 13 iulie 2020.

Spitalele municipale din capitală aveau marți, 14 iulie 2020, 155 de locuri libere din cele 692 disponibile, a anunțat șefa Direcției Sănătate a primăriei.

Este surprinzătoare cifra lucrătorilor medicali infectați în ultima săptămână. Doar 3 cadre medicale din spitalele municipale s-ar fi infectat cu Covid-19, față de media de peste 30 de îmbolnăviri din săptămânile trecute. Șefa Direcției Sănătate a primăriei a anunțat că în total 357 de lucrători medicali sunt infectați la data de 14 iulie 2020. Pe 6 iulie 2020, la ședința precedentă, cifra cadrelor medicale infectate era de 355.


Gherete, totuși mai puține ori ba?

În această vară activează mai puține gherete decât în ceilalți ani, a precizat la ședința primăriei viceprimara responsabilă de comerțul stradal, Inga Ionesii, ca răspuns la acuzațiile din partea unor locuitori ai orașului precum că numărul acestora a crescut.

Totuși, funcționara a adăugat că municipalitatea a permis unor antreprenori să deschidă gherete în parcuri și pe străzi centrale, cu scopul de a-i susține după ce au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea din cauza pandemiei Covid-19. Dar toate gheretele deschise în prezent ar respecta schemele de amplasare aprobate la 26 iunie.

În același timp, consiliera municipală din partea fracțiunii PAS, Angela Munteanu-Pojoga, a declarat în cadrul ședinței Consiliului Municipal din aceeași zi că au fost eliberate 111 notificări pentru gherete și tonete în acest an, cu circa 70 mai multe decât anul trecut. Ion Ceban a negat acuzațiile și a menționat că nu toți antreprenorii care au primit notificări instalează gherete.


A început curățarea albiei râului Bâc

Au fost lansate lucrările de curățare a albiei râului Bâc, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban.

Intervenția are loc pe o porțiune de circa 2 km între str. Petru Rareș și str. Feredeului și va costa municipalitatea 3,5 milioane de lei, bani care ar fi prevăzuți în bugetul municipal, conform funcționarilor.

Lucrările de curățare vor dura cel mult 2 luni și se fac pentru a îmbunătăți capacitatea albiei în zona critică din prejma podului ce duce spre Circ pentru a capta apa care se adună pe str. Albișoara la fiecare ploaie puternică.

Sursa: Facebook/Iv Ceban


Piața Cărbunarilor va fi modernizată

Piața de pe strada Cărbunari 9, unde s-a permis vânzarea de material săditor și animale domestice începând cu luna aprilie în timpul stării de urgență, ar urma să fie modernizată.

Viceprimara Inga Ionesii a menționat că se vrea amenajarea teritoriului, iar camioanele din care se vând materiale de construcții, nisip, pietriș, etc. pe str. Calea Basarabiei să-și legalizeze comerțul, în mod organizat, în Piața din str. Cărbunarilor.

Termene pentru realizarea acestui obiectiv nu au fost oferite.

Sursa: agora.md


Raidul ambroziei soldat cu amenzi

Primăria informează că săptămâna trecută au fost făcute controale în toate sectoarele pentru a depista proprietarii de terenuri private care nu au eliminat ambrozia, așa cum prevede legea.

Pretorii au raportat că au întocmit peste 40 de procese verbale pentru amendare și au înmânat cca 60 de prescripții pentru soluționare cu termen de câteva zile atât agenților economici, cât și persoanelor fizice, pentru lipsă de măsuri pentru combaterea plantei alergene.

În Chișinău, autoritățile au identificat circa 200 de hectare de ambrozie în luna mai. Mai multe informații despre ce măsuri au fost luate și graficele răspândirii ambroziei în capitală, citiți aici în articolul publicat de Primăria Mea.


Data când se va încheia reabilitarea stației de epurare

Lucrările de reconstrucție la Stația de Epurare vor fi încheiate complet pe 24 septembrie 2021, a anunțat șeful interimar al Apă-Canal, Anatolii Lichii. Termenul a fost stabilit în cadrul unei ședințe de evaluare a progresului la lucrări cu companiile care le efectuează.

Reabilitarea Stației de Epurare a început în ianuarie 2018 cu finanțare din partea UE, BERD și BEI și presupune, pe lângă reparații pentru utilajul vechi, construcția unor instalații noi de tratare a nămolului - sursa principală a mirosului neplăcut.


Decor nou pentru Podul de la Telecentru

Zona de sub podul de la intersecția străzii Miorița cu șoseaua Hâncești va prinde culoare și va fi pictată cu elementele brandului de țară „Pomul Vieții". La ieșirea din oraș, ochii șoferilor vor întâlni inscripția „Ne-am Pornit”, care corespunde campaniei naționale de promovare a turismului local finanțată de Agenția pentru Investiții.

Pictura murală va fi realizată timp de 35 de zile de un artist moldovean, iar costul de 300 000 lei va fi sponsorizat de un hotel și o companie din domeniul finisajelor pentru construcții.

Sursa: Facebook/Neam Pornit

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

Această sinteză a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie