PrimariaMea
Ambrozia revine. Ce facem să scăpăm de ea? Image
22 mai 2020

Ambrozia revine. Ce facem să scăpăm de ea?

Începutul verii ne duce pe majoritatea cu gândul la plimbări în aer liber, mult soare și, ocazional, câteva ploi torențiale acompaniate de un curcubeu frumos. Însă, pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, luna iunie se asociază cu nas înfundat, ochi roșii și strănuturi incontrolabile. Mai pe scurt, cu alergia cauzată de planta Ambrosia Artemisiifolia, numită Ambrozia. În ultimii doi ani, autoritățile au întreprins măsuri pentru limitarea răspândirii acesteia, iar Primăria mun. Chișinău a făcut recent și o hartă, astfel cetățenii să evite zonele cu ambrozie. Locuitorii însă s-au mobilizat de ceva timp pe grupuri de Facebook de informare și au făcut propria lor hartă. 

Ambrozia - o plantă rezistentă și invazivă

Ambrozia, cunoscută și după numele de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea puștei, este o plantă perenă, adică cu o durată de viață de mai mult de doi ani. Are tulpină ramificată, care la maturitate poate să ajungă până la doi metri de înălțime, iar rădăcina acesteia este puternic dezvoltată, pătrunzând în sol până la patru metri adâncime și fiind rezistentă la condiții extreme. Mai mult ca atât, planta de ambrozie poate produce până la 30 de mii de semințe și elibera până la 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen, cu un diametru de 20 de microni fiecare. Anume aceste grăuncioare de polen cauzează alergia la om. Această plantă este extrem de invazivă, adaptându-se ușor la condițiile climatice și chiar preferând solurile mai puțin fertile și mai nisipoase. Aceste calități îi oferă avantaje față de culturile agricole și alte tipuri de buruiene. Mai mult, planta are capacitatea mare de a se multiplica prin intermediul semințelor, care păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. 

Alergia de la ambrozie poate apărea și după câțiva ani de expunere la polenul acestei plante. Este suficient pentru o persoană să respire o cantitate de sub 30 de grăuncioare de polen/m3 pentru a avea o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de la 1-2 grăuncioare de polen/m3. Primele simptome ale alergiei apar, de obicei, după o expunere la polenul acestei plante timp de 3-4 ani. Aceasta înseamnă că poate afecta atât copiii care s-au născut și au crescut într-o zonă afectată particular de polenul ambroziei, cât și adulții care la un moment dat dezvoltă o reacție alergică față de acesta.

Simptomele ambroziei pot fi de o gravitate diferită, de obicei manifestându-se prin strănut continuu, congestie nazală (nas înfundat), rinoree (secreții nazale apoase), dureri de cap, ochi iritați și/sau umflați, senzație de mâncărime în gât. În unele cazuri, polenul de ambrozie poate agrava condiții preexistente, precum astmul, sau provoca condiții grave și posibil șoc anafilactic. Diagnosticarea oficială a alergiei la ambrozie poate fi făcută la medicul alergolog, cu un test cutanat, sau prin efectuarea unei analize alergologice serologice – antigenul IgE, specific plantei. Tratamentul pentru alergie poate fi atât de scurtă durată, în particular prin menținerea sub control a simptomelor, sau de lungă durată, prin imunoterapie alergen-specifică (AIT). Toate detaliile despre metodele de ținere sub control a alergiei trebuie discutate în prealabil cu medicul alergolog.

Ce fac autoritățile: hartă și tăiere 

Planta de ambrozie este extrem de rezistentă, însă există metode recomandate pentru limitarea răspândirii acesteia. În acest context, în anul 2018 Guvernul Republicii Moldova a adoptat un regulament privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienei respective. Regulamentul, printre altele, menționează că lucrările de salubrizare trebuie efectuate în fiecare an, până în data de 30 mai. Astfel, săptămâna trecută, autoritățile locale au prezentat o hartă cu identificarea locațiilor în mun. Chișinău unde se regăsesc cantități mari ale acestei plante. Harta, dezvoltată de ÎM „Asociația de gospodărie Spații Verzi”, va fi utilizată de angajații instituției pentru a informa cetățenii alergici despre zonele ce trebuie evitate, dar și pentru ghidarea activităților de salubrizare ce vor fi implementate. În cadrul ședinței serviciilor primăriei, reprezentantul Asociației Spații Verzi a menționat că au început deja lucrările de tăiere a plantei, care acum se află în fază incipientă și este mai puțin nocivă pentru chișinăuieni. Pentru moment, nu este clar dacă vor fi aplicate alte măsuri, mai definitive, de nimicire a acesteia, precum ar fi tratarea chimică sau extirparea acesteia de la rădăcină. În acest sens, noi am expediat o solicitare reprezentanților Asociației Spații Verzi și vom continua să monitorizăm acest subiect.

Fiecare locuitor are obligația de a tăia ambrozia 

Conform hartei disponibile, în municipiul Chișinău există 122 arii în care este prezentă planta ambrozia, cu o suprafață totală de 208 hectare. Cel mai des, planta este întâlnită în parcuri, păduri și câmpuri de culturi sau în paragină. Cel mai afectat sector este Ciocana, cu 43.26% din hectare afectate regăsindu-se pe teritoriul sectorului, iar cel mai puțin afectat este sectorul Centru, cu doar 5.02% din totalul de hectare afectate. Totuși, trebuie menționat că această statistică nu reflectă nivelul de afectare al sectorului, care poate fi determinat prin raportul dimensiunii sectorului cu numărul de hectare afectate. Totodată, la publicarea hărții în grupuri dedicate celor afectați de ambrozia, mai multe persoane menționează prezența unor terenuri invadate, care însă nu se regăsesc pe hartă. Mai mult, membrii grupului au sugerat că ar fi fost mai eficientă utilizarea unei hărți deja existente, completată de către orășeni, care include și suburbiile orașului.

Conform regulamentului aprobat prin HG967/2018, fiecare locuitor al orașului are obligația de a tăia planta de ambrozie prezentă pe terenul propriu. Excepție la această regulă sunt persoanele vârstnice sau cu afecțiuni medicale, care nu au capacitatea de a aplica măsurile de nimicire. Totodată, în cazuri de litigii sau decese, responsabilitatea de întreținere a terenurilor revine autorităților publice locale în raza teritorială a cărora este situat terenul infestat. Pentru nerespectarea legii, persoanele fizice pot fi amendate conform art. 117 și 405 din Codul contravențional al RM nr. 218/2008. Așadar, conform articolului 117, persoanele care nu vor aduce în ordine terenul, prin combaterea și prevenirea răspândirii buruienelor, vor fi sancționate de la 600 la 1500 mdl pentru persoane fizice, și de la 3000 la 6000 mdl pentru persoane juridice. 

Îndemnăm chișinăuienii să fie atenți la prezența ambroziei pe terenurile lor și, în cazul identificării acestei plante, să o taie sau extirpeze. Un mic efort făcut de fiecare poate ajuta locuitorii orașului să sufere mai puțin de alergie în această vară. 

Autoare: Cristina Sîrbu

Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim ❤


Publicat de:

Distribuie