PrimariaMea
13 mar. 2019

SALUBRIZĂRI, INTOXICAȚII ȘI FĂRĂ CULOAREA ROZ

Odată cu venirea primăverii, autoritățile municipale acordă o atenție sporită salubrizării orașului: peste 400 de angajați ai serviciilor municipale sunt angajați zilnic în activități de salubrizare. Primăria încurajează cetățenii să se alăture acestora: în lunile martie și aprilie vor fi organizate patru acțiuni masive de salubrizare.

Între timp, se pare că problema alimentelor alterate în instituțiile de învățământ municipale încă nu a fost depășită - 12 elevi al unui gimnaziu din Tohatin au fost internați în spital cu infecții diareice acute. Autoritățile urmează să pornească o anchetă în acest sens.


„PESTE 400 DE ANGAJAȚI LUCREAZĂ ZILNIC LA SALUBRIZARE, DAR NU SE VEDE”

 

La solicitarea primarului general interimar, șefii serviciilor municipale au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente pentru salubrizarea orașului.

Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, a declarat că pe parcursul săptămânii trecute la salubrizare au fost implicați zilnic:

- aproximativ 350 de lucrători;

- 20-22 de tractoare și

- opt utilaje HACO.

În total, au fost evacuate 172 de rute de gunoi și salubrizate 461 de curți de blocuri.

Serghei Carp, șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi", a declarat că circa 230 de angajați ai întreprinderii au fost implicați zilnic în activități de salubrizare în toate sectoarele capitalei. Au fost antrenate 31 de unități de transport, care au evacuat circa 40 de rute de deșeuri vegetale (crengi și frunze uscate).

Din cadrul Regiei „EXDRUPO", au fost implicați zilnic circa 21-32 de muncitori și 23-34 de unități de transport. În total, pe parcursul săptămânii trecute au fost evacuate 95 de rute de gunoi.

Primarul general interimar, pe de altă parte, a declarat că orașul este murdar și insalubru. „Peste 400 de angajați lucrează zilnic la salubrizare, dar nu se vede”, a declarat Codreanu. El a cerut să fie făcute publice zilnic rapoarte despre salubrizarea orașului de către serviciile municipale. În același timp, edilul a cerut să fie acordată o atenție deosebită salubrizării platformelor de colectare a deșeurilor, să fie curățate de afișe și acoperiți cu plasă pilonii Regiei Transport Electric și să înceapă lucrările de pregătire a cimitirelor pentru sărbătorile de Paști.

Pe parcursul lunilor martie-aprilie, Primăria va organiza un șir de activități de salubrizare:

- pe 16 martie - acțiune de salubrizare a albiei râului Bâc, dar și a celorlalte bazine de apă care traversează capitala: râulețul Durlești, Malina Mică, Țiganca, Valea Trandafirilor etc.;

- pe 30 martie -„Plantăm fapte bune în Chișinău",  acțiune de plantare a 10 mii de arbori în diferite zone din oraș, cu participarea A.O. „Parcurile Viitorului";

- pe 13 aprilie - curățenia generală a parcurilor și a pădurilor-parc;

- pe 20 aprilie - curățenia generală a curților de blocuri.

Autoritățile municipale invită toți locuitorii municipiului Chișinău să se alăture activităților de salubrizare.


140 DE CÂINI FĂRĂ STĂPÂN AU FOST STERILIZAȚI

 

În perioada 7-10 martie, în capitală au fost sterilizați 140 de câini fără stăpân. Intervențiile au fost efectuate de către 5 medici veterinari români, aflați săptămâna trecută într-o misiune la Chișinău.

Acțiunea s-a desfășurat la Centrul municipal de sterilizare a populației canine, iar animalele supuse intervențiilor au fost ulterior eliberate. Pe lângă acțiunile de sterilizare, experții români au desfășurat sesiuni de instruite pentru medicii veterinari din capitală, precum și din alte zone ale țării. De asemenea, în cadrul activităților au participat 15 voluntari și reprezentanți ai organizațiilor de profil.

O  activitate similară, de sterilizare a animalelor fără de stăpân din capitală, este planificată pentru luna mai, a.c., cu participarea a 11 specialiști din cadrul Organizației Mondiale a Veterinarilor.


12 ELEVI AI GIMNAZIULUI DIN TOHATIN, SPITALIZAȚI CU BOLI DIAREICE ACUTE

 

Pe 6 martie, în Gimnaziul nr. 74 din comuna Tohatin a fost înregistrată o izbucnire de boală diareică acută printre elevi. 12 copii au fost spitalizați. La moment, se efectuează o anchetă epidemiologică pentru stabilirea cauzelor. Diagnosticul preliminar este intoxicație alimentară. Direcția juridică a Primăriei va întocmi un demers la Procuratură în acest sens. Ruslan Codreanu a declarat că ANSA a depistat anterior în acest gimnaziu legume alterate, biscuiți cu termen de valabilitate expirat și pește care se păstra împreună cu carnea. Acesta a reamintit despre scandalul cu alimentele alterate din școlile și grădinițele din Chișinău, atenționând că nu a fost tras încă nimeni la răspundere.

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 3753 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în descreștere cu 15,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani (1058 de cazuri). Totodată, au fost înregistrate 116 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă.


176 DE ACCIDENTE RUTIERE ÎNREGISTRATE DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

 

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 15 accidente rutiere, în urma cărora o persoană a decedat, iar altele 16 au rămas traumatizate. Au fost accidentați șapte pietoni, dintre care trei - pe trecerile pentru pietoni.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 233 de infracțiuni, dintre care 179 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1562 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1395 informații. În flagrant au fost reținute 14 persoane, iar 37 de persoane au fost documentate contravențional.


OPT COPII ÎN SITUAȚII DE RISC DEPISTAȚI ÎN CAPITALĂ

 

În perioada 4-11 martie, de către angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului a fost depistat n cuplu mamă-copil care cerșea pe străzile capitalei. În același timp, au fost înregistrate șase cazuri de abuz fizic al copiilor, un caz de abuz emoțional și un caz de neglijare.


ALTE NOUTĂȚI

 

- Ruslan Codreanu a cerut evacuarea deșeurilor acumulate în zonele private. Acesta a făcut apel șefilor de subdiviziuni „să nu se ascundă după proprietatea privată” și să intervină în caz de necesitate, sugerând ca cei care nu respectă ordinea publică să primească amenzi usturătoare.

- Primarul general interimar a solicitat ca în acest an să nu mai fie vopsite bordurile în culoarea roz, așa cum au fost anul trecut.

- Fiecare pretură și direcție a Primăriei va face public planul de achiziții pentru anul 2019.

- Primăria a scos la licitație spații cu o suprafață totală de 270 de metri pătrați, în urma cărora a obținut în bugetul municipal un venit de 970 de mii de lei. La licitație au participat 17 agenți economici. Ruslan Codreanu susține că dacă această procedură ar fi fost făcută prin Consiliul municipal, așa cum era făcut anterior, în buget ar fi fost încasate doar 170 de mii de lei.

- Ruslan Codreanu a anunțat că prioritatea sa pentru anul 2019 va fi crearea Agenției de Dezvoltare Regională pentru Chișinău. Conform Legii pentru dezvoltarea regională, aceasta trebuia să fie creată încă în 2015. Agenția ar permite accesarea mai multor fonduri naționale, care ar putea fi direcționate către suburbii.

- Primarul general interimar a cerut să fie respectate orarele troleibuzelor și autobuzelor care circulă în capitală pe tot parcursul zilei. În acest mod, edilul vrea să educe chișinăuienii cu orarele fixe ale transportului public.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie