SALUBRIZARE, FOTBAL ȘI PETIȚII

Sâmbăta trecută, peste 1500 de chișinăuieni, printre care angajați ai serviciilor municipale, agenți economici, elevi și cetățeni activi, au participat la o acțiune de salubrizare a albiei râului Bîc. Aceștia au colectat peste 6000 de saci de deșeuri. Tot pe parcursul săptămânii trecute, au fost salubrizate 23 de străzi principale din zona istorică a orașului și din sectoare, 430 curți de blocuri, 37 de hectare de spații verzi și 127 de hectare din teritoriile cimitirelor.


PESTE 1500 DE PERSOANE AU PARTICIPAT LA CURĂȚENIA DIN 16 MARTIE

 

În cadrul acțiunii de salubrizare a albiei râului Bîc desfășurată sâmbătă, 16 martie 2019 au participat peste 1500 de chișinăuieni. Timp de două ore, reprezentanții municipalității, ai sectorului asociativ, agenții economici, elevii și cetățenii activi au colectat circa 6000 de saci de deșeuri. Pe lângă Bîc, au fost salubrizate și alte bazine acvatice din capitală: râulețul Durlești, Malina Mică, Țiganca, Valea Trandafirilor, Holbocica, lacurile din șos. Muncești și str. Mihai Viteazul.

Acțiunea de salubrizare a fost coordonată de fiecare pretură de sector. Astfel:

În sectorul Ciocana:

– au fost implicate 500 de persoane, dintre care circa 180 de elevi;

– au fost evacuate 12 rute de gunoi;

– au fost curățate și scuarurile din sector.

În sectorul Botanica:

– au participat 430 de persoane;

– au fost evacuate 19 rute de gunoi;

– au fost salubrizată o porțiune a albiei râului de circa 4,5 km;

– pe parcursul săptămânii, a fost salubrizată strada Muncești.

În sectorul Buiucani:

– au participat peste 150 de persoane;

– au fost evacuate șase rute de gunoi;

– pe parcursul săptămânii, au fost înmânate 18 prescripții agenților economici și întocmite două procese verbale.

În sectorul Rîșcani:

– peste 800 de persoane s-au implicat la salubrizare;

– circa 200 de angajați de la Apă-Canal au participat la curățarea râului Bîc;

– a fost dat startul campaniei “Provocare pentru salubrizare”, în cadrul cărea au fost evacuate cinci rute de gunoi pe parcursul săptămânii.

În sectorul Centru:

– pe parcursul săptămânii, a fost salubrizată strada Grenoble, au fost curățate peste 30 de curți de blocuri și au fost întocmite 26 de procese verbale și înmânate șapte prescripții agenților economici privind evacuarea gheretelor.

Primăria a adus mulțumiri speciale celor peste 800 de elevi din instituțiile municipale de învățământ care au participat la salubrizare.

Pe parcursul săptămânii precedente, circa 277 de angajați ai Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au salubrizat peste 185 de hectare de spații verzi, au curățat peste 400 de arbori și au doborât alții 10. Regia EXDRUPO a intervenit pe spațiile carosabile: angajații au lichidat situații de avariere pe o suprafață totală de 128 de hectare și au curățat 164 de guri de canalizare. În total, au fost salubrizate 23 de străzi principale din zona istorică a orașului și din sectoare, 430 curți de blocuri, 37 ha de spații verzi, precum și 127 de ha din teritoriile cimitirelor. Ca urmare a activităților serviciilor municipale, au fost evacuate 566 de curse de deșeuri.


NUMĂRUL ACCIDENTELOR RUTIERE PE STRĂZILE CAPITALEI SCADE

 

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 13 accidente rutiere, în urma cărora 19 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați șase pietoni, dintre care trei – pe trecerile pentru pietoni.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 256 de infracțiuni, dintre care 193 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 29 de infracțiuni săvârșite anterior. Poliția capitalei a întocmit 83 de procese verbale cu privire la salubrizare.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1437 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1194 informații. În flagrant au fost reținute 13 persoane, iar 47 de persoane au fost documentate contravențional.


57 DE CAZURI NOI DE GRIPĂ

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 2838 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în descreștere cu 24,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani (893 de cazuri). Totodată, au fost înregistrate 57 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă.


58 DE PETIȚII AU FOST ADRESATE DIRECȚIEI MUNICIPALE PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR COPILULUI

 

În perioada 4-11 martie, de către angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului a fost depistat un cuplu mamă-copil care cerșea pe străzile capitalei. În același timp, au fost înregistrate patru cazuri de abuz fizic al copiilor, două cazuri de abuz emoțional, două cazuri de neglijare și un caz de trafic/exploatare prin muncă a copiilor. Cinci copii au fost lăsați în grija persoanelor terțe, după ce unul sau ambii părinți au plecat peste hotare.


ALTE NOUTĂȚI

 

– Iubitorii de fotbal care vor veni la meciul Moldova-Franța vor putea intra pe stadion (cu biletul și buletinul de identitate) cu trei ore înainte de începerea meciului. Pentru a evita ambuteiajele, șoferii sunt încurajați să-și lase automobilele acasă.

– Primara comunei Budești, Nina Costiuc, a solicitat revenirea la tradiția ședințelor lunare ale Primarului general cu primarii din suburbii, pentru a soluționa mai ușor problemele locale din cadrul acestora. Aceasta a mai cerut salubrizarea drumului către localitate și repararea unei porțiuni a acestuia, dar și rezolvarea problemelor ce țin de apeductul și iluminarea stradală din localitate.

– Chișinăuienii sunt rugați să fie prudenți și să nu dea foc frunzișului uscat, pentru a evita incendiile vegetale.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md