PrimariaMea
Rută nouă de troleibuz pe str. Columna și reparație în școli și grădinițe Image
20 iul. 2021

Rută nouă de troleibuz pe str. Columna și reparație în școli și grădinițe

Mai multe instituții de învățământ din municipiu au intrat în reparație din fonduri municipale și în cadrul proiectului de eficiență energetică. Între timp, continuă lucrările pe str. I. Creangă, iar str. Belinski a fost închisă în totalitate pentru reparație capitală. Autoritățile au lansat o nouă rută de transport public, care va trece pe str. Columna, și au început aplicarea marcajului pe benzi dedicate transportului public pe mai multe străzi din centrul orașului. 

Procesul de vaccinare a populației continuă, cu aproape 25% orășeni vaccinați. Totuși, autoritățile nu au raportat date concrete privind evoluția pandemică în capitală sau a campaniei de vaccinare. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 19 iulie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în Chișinău 

Vaccinarea în capitală 

Reparație în școli și grădinițe municipale

Noutăți în transportul public municipal

Târguri pentru micii producători și legalizarea teraselor

Sesizări ale orășenilor fără rezolvare

Ce se întâmplă pe str. Mesager 1? 

 

În afara ședinței

Piste „pentru transport alternativ” la Buiucani, criticate dur de biciliști

 

COVID-19 în Chișinău

Deși era inclus pe agenda ședinței, subiectul privind COVID-19 și în special datele despre îmbolnăviri și decese nu au fost discutate. Datele respective nu au fost publicate nici pe pagina web a primăriei, așa cum s-a mai întâmplat în alte cazuri când ședința primăriei nu a inclus raportarea verbală. 

 

Vaccinarea în capitală

Procesul de vaccinare în capitală este în desfășurare. Deși rata de vaccinare în municipiu este mai mare comparativ cu cea la nivel național, procentul vaccinaților rămâne „modest”. Executivul nu a raportat numărul de persoane vaccinate în mun. Chișinău, însă platforma lansată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată 223 334 doze administrate în capitală pe 24 iulie, ceea ce reprezintă aproximativ ¼ din cele administrate la nivel republican. Totuși, datele platformei nu reflectă în totalitate situația din capitală, deoarece iau în considerare și dozele administrate în instituții spitalicești republicane, cetățenilor care nu locuiesc în Chișinău. Mai mult, aceeași cifră - 223 334 apărea pe platformă și pe 21 iulie și nu se cunoaște când au fost actualizate ultima oară datele respective pe platforma guvernamentală.

Vaccinarea rămâne disponibilă la toate punctele de imunizare din municipiu - aproximativ 70, iar orășenii pot alege printre mai multe seruri, inclusiv AstraZeneca, Johnson&Johnson, SinoPharm, iar în curând ar putea fi disponibil și Pfizer. Punctul de vaccinare de la „Piața Centrală” a fost închis, însă în zonă vor fi aduse în fiecare weekend punctele mobile de vaccinare, amenajate într-un troleibuz și autobuz. 

În perioada 17-18 iulie au fost organizate două maratoane de vaccinare, unul pentru efectuarea rapelului cu Sputnik V la care s-au vaccinat aproximativ 3900 persoane, iar celălalt organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie. Maratonul USMF a contribuit la imunizarea 1455 persoane, dintre care 532 au primit cea de-a doua doză de vaccin AstraZeneca, iar 923 s-au vaccinat cu Johnson&Johnson - vaccin administrat într-o singură doză. 

 

Reparație în școli și grădinițe municipale

Șase instituții de învățământ din sectoarele capitalei vor fi reparate capital și extinse:  

- trei instituții din sectorul Botanica - alocați peste 26 milioane lei; 

- două instituții din sectorul Râșcani - alocați 10 milioane lei; 

- o instituție din sectorul Ciocana - alocați aprox 2 milioane lei. 

Totodată, școala nr. 86 din sectorul Buiucani va fi la fel reparată, cu susținerea primăriei sectorului 6 din București. Proiectul pentru instituția respectivă ar trebui să fie gata până la finele toamnei, pentru ca mai apoi să fie lansate procedurile de achiziție. La începerea lucrărilor, va fi necesară relocarea elevilor și a profesorilor din instituție în alte școli. În același timp, doar 152 din 600 de locuri sunt ocupate în instituția respectivă, motiv pentru care aceasta se confruntă cu un deficit bugetar. Deficitul este cauzat de schema de finanțare în care se achită pentru numărul de elevi înregistrați în instituție. 

În sectorul Buiucani vor fi deschise și două grădinițe noi, iar în sectorul Râșcani - una. Totodată, au fost alocate fonduri pentru deschiderea a 26 de grupe în 14 instituții existente (șapte la Botanica, una la Buiucani, una în Centru și cinci în sectorul Râșcani). La două dintre instituții lucrările se află în etapa finală, nouă sunt în proces de lucru și la celelalte trei - lucrările sunt în etapă incipientă sau contestare. 

Și la capitolul eficiență energetică se fac progrese, pentru acest an fiind preconizate reparația a 14 școli, trei grădinițe și trei spitale. 

 

Noutăți în transportul public municipal

Strada Belinski din capitală a intrat în reparație și va rămâne închisă cel puțin două săptămâni, timp în care va fi turnat un strat de asfalt de bază. Lucrările au loc în paralel cu cele de pe str. I. Creangă, unde pe tronsonul Belinski - rondul Calea Ieșilor se toarnă stratul de uzură, iar pe partea superioară a fost deja turnat asfaltul de fundație. În același timp, se lucrează la amenajarea intrării în Parcul Dendrariu și a canalizării menajere în zona respectivă. 

Se lucrează și la fluidizarea transportului public. Astfel, pe străzile Grigore Vieru, Mitr. Bănulescu-Bodoni, A. Mateevici și str. Pușkin, se preconizează aplicarea marcajului pentru a delimita banda dedicată transportului municipal. În același timp, a fost lansată o nouă rută de transport public pe str. Columna, pentru care a fost creată linia de contact, cât și instalate indicatoarele, dar și anunțați șoferii care se parchează pe stradă. Ulterior, ar fi posibil ca pe anumite tronsoane a străzii să fie amenajate benzi dedicate

Privind transportul public, a fost și încheiat „războiul aerului condiționat”. Astfel, după ce au ar fi fost mai multe certuri între pasageri privind includerea, sau nu, a aerului condiționat, autoritățile au afirmat că, dacă este prezent, condiționerul trebuie pornit. 

 

Târguri pentru micii producători și legalizarea teraselor

Începând cu această săptămână, terasele pot activa regulamentar. Acest lucru se datorează aprobării unor modificări la regulamentul privind comerțul ambulant stradal de către Consiliul Municipal. Așadar, agenții economici pot începe să depună cereri pentru ca să obțină dreptul de a-și amplasa terasele de vară. 

De asemenea, au fost aprobate 17 locații pentru desfășurarea târgurilor de weekend, dar și nouă locații pentru desfășurarea unor târguri permanente cu produse autohtone în două sectoare municipale. 

 

Sesizări fără rezolvare

Cetățenii expediază în continuare autorităților problemele cu care se confruntă, prin intermediul platformei eu.chisinau.md. Totuși, cea mai mare parte dintre acestea rămân nerezolvate. Astfel, în perioada 1 iulie - 16 iulie, pe platformă au fost înregistrate 281 sesizări: Botanica - 87, Ciocana - 41, Centru - 57, Râșcani - 59, Buiucani - 37. Dintre acestea fiind rezolvate doar 25, 117 fiind în lucru și 9 respinse. Restul sunt la examinare. 

Sesizările au fost transmise spre examinare și rezolvare subdiviziunilor primăriei: Direcția generală locativ-comunală și amenajare - 34; Direcția generală transport public și căi de comunicație - 75; Regia ExDrupo - 28; Asociația de gospodărire a spațiilor verzi - 22; Î.M. Lumteh - 15; Regia Autosalubritate - 1; Apă-Canal - 6. Restul sunt în grija preturilor de sector. 

Potrivit raportorului, Adrian Talmaci - secretarul Consiliului municipal, de la lansarea platformei circa 60% din sesizări au fost soluționate. 

 

Infografic: Sesizările recepționate pe eu.chisinau.md în perioada 1-16 iulie 2021 Infografic: Sesizările recepționate pe eu.chisinau.md în perioada 1-16 iulie 2021

 

Ce se întâmplă pe str. Mesager 1? 

Autoritățile au raportat privind situația creată la str. Mesager nr. 1, unde ar fi fost defrișați mai mulți arbori și arbuști. Potrivit acestora, agentul economic - o companie de construcții, care a efectuat defrișările ar fi primit un aviz eliberat de Agenția de mediu, fără însă a primi avizul din partea autorităților municipale. Astfel, potrivit pretorului sectorului Buiucani - Vadim Brînzaniuc, ar fi fost încălcată procedura de defrișare. Autoritățile municipale au menționat că au sesizat forțele de ordine și vor monitoriza situația la fața locului, iar Direcția generală arhitectură și urbanism trebuie să ia la control zona respectivă. 

 

În afara ședinței

Piste „pentru transport alternativ” la Buiucani, criticate dur de biciliști

Primarul general a publicat poze cu noile „piste pentru transportul alternativ”, create în sectorul Buiucani pe str. Liviu Deleanu. Lucrările sunt în proces de finisare pe tronsonul între șoseaua Balcani și str. Nicolae Costin, iar tronsonul N. Costin - str. Alba Iulia se află încă la etapă incipientă. Pistele au fost amenajate din contul trotuarului, din asfalt obișnuit și fără a fi delimitate sau colorate astfel încât să fie mai evidente. Mai mult, acestea nu sunt coborâte la nivelul asfaltului la intrările în curți, ceea ce înseamna că bicicliștii sunt nevoiți să coboare la fiecare câteva zeci de metri. De asemenea, spațiul verde adiacent carosabilului a fost înlocuit cu parcări în spic. 

Amenajarea pistelor a fost criticată  dur de către comunitatea de bicicliști de Grupul de lucru pentru transport alternativ, care susțin că nu au fost consultați la etapa de creare a proiectului, iar pista - în versiunea în care este acum, este nereușită.  

 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie