PrimariaMea
Reparația străzii Vasile Lupu și creșterea numărului de furturi de buzunar Image
02 feb. 2022

Reparația străzii Vasile Lupu și creșterea numărului de furturi de buzunar

Tot mai multe cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 se înregistrează în capitală. Paturile pentru adulți în spitale sunt la limită, iar cele pentru copii s-au epuizat. 

Între timp, elevii continuă să învețe la distanță și au primit ajutor sub formă de pachete alimentare și laptopuri. 

În curând vor reîncepe lucrările în capitală. Printre cele mai mari intervenții se așteaptă reabilitarea capitală a străzilor Vasile Lupu, Alexandru cel Bun, Tighina și 31 august 1989. 

Strategia de dezvoltare a orașului va fi supusă consultărilor publice în următoarea perioadă, iar autoritățile se pregătesc de organizarea Forumului Investițional în toamna acestui an. 

Între timp, numărul furturilor de buzunar crește, iar cele mai multe contravenții în capitală rămân legate de nerespectarea normelor pandemice. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 31 ianuarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Covid-19 în capitală: paturi la limită și peste 3 000 de decese

Vaccinarea în capitală

Învățământ la distanță: pachete alimentare și laptopuri pentru elevi

Străzi închise pentru reparație și redeschiderea șantierelor din 2021

Demolări cu scandal în centrul orașului

Strategia de dezvoltare a municipiului spre consultare

Forum investițional în capitală în octombrie 2022

Infracțiuni în capitală: mai mulți pungași și 311 încălcări a normelor pandemice

Fără comentarii

 

Covid-19 în capitală: paturi la limită și peste 3 000 de decese

Pandemia de COVID-19 nu contenește. Numărul de cazuri înregistrate zilnic continuă să fie mult mai mare decât cele depistate în valurile precedente. În capitală au fost instalate mai multe corturi pentru testarea rapidă la coronavirus. De la lansarea acestora, cca. 12 mii de persoane s-au testat, dintre care peste 3 800 au fost depistați pozitivi. 

Situația este și mai gravă în ce privește internările, în special în cazul copiilor. Autoritățile au mărit numărul de paturi pentru internări în spitalele Valentin Ignatenco și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, capacitatea totală a acestora fiind de cca. 250 paturi. Conform edilului, la un moment dat capacitatea spitalelor pentru copii era depășită de două ori, iar pe 31 ianuarie, deși capacitatea era de 249 locuri, în spitale erau internați 289 de copii bolnavi de COVID-19. Și situația privind paturile pentru adulți este gravă, fiind internați 1 011 pacienți, iar locurile în spitale fiind la limită. La necesitate, autoritățile municipale vor activa paturile la Centrul COVID-19 la Moldexpo. Reamintim că, capacitatea maximă de spitalizare în capitală e de până la 1 700 de paturi.

Până pe 31 ianuarie, în mun. Chișinău au fost înregistrate 167 186 cazuri de îmbolnăvire. Dintre acestea, 3 044 s-au soldat cu deces, conform platformei de monitorizare a COVID-19 în țară.

 

Vaccinarea în capitală

În capitală activează în continuare 70 de centre de imunizare. Vaccinarea este disponibilă în regim extins, și sâmbăta și duminica, atât la punctele mobile, cât și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Totodată, doritorii se pot vaccina în troleibuzul și autobuzul de imunizare, în baza orarului pentru luna februarie. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

 

Învățământ la distanță: pachete alimentare și laptopuri pentru elevi

Copiii continuă să învețe la distanță, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). În perioada învățării de la domiciliu, peste 39 000 de pachete alimentare au fost repartizate familiilor cu școlari. Excepție deciziei CNESP au fost opt instituții de învățământ cu profil special, care nu permite elevilor să învețe online. 

Totodată, 840 de laptopuri au fost distribuite familiilor care le necesită pentru a asigura învățarea la distanță. Trecerea la învățământul la distanță, a dus și la sporirea numărului de accesări a platformei de educație online, numărul de utilizatori căruia a crescut de patru ori în ultima săptămână. 

 

Străzi închise pentru reparație capitală și redeschiderea șantierelor din 2021

Demontarea decorațiunilor de iarnă și lucrările în șantierele municipale închise pe timp de iarnă vor începe săptămâna aceasta. Totodată, Regia Exdrupo va continua să lichideze situațiile de avariere, dar și lucrările de curățare a drumurilor și a gurilor de captare a apelor pluviale, lucrări care s-au desfășurat și săptămâna precedentă. Pe lângă acestea, autoritățile au lucrat la restabilirea indicatoarelor rutiere și instalarea noilor semne de circulație. 

Mai mult, în curând ar putea începe lucrările de reparație pe str. Vasile Lupu, pentru care se preconizează reabilitarea capitală în acest an. Ca și în alte cazuri, se va lucra pe tronsoane, primul fiind cel cuprins între străzile E. Coca și V. Belinski. 

Și pe str. Tighina, Alexandru cel Bun și 31 august 1989 ar putea începe lucrările în curând. Străzile respective la fel vor fi reparate capital, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Detalii pot fi găsite în articolul „Strada 31 august și viziunea autorităților pentru transportul alternativ”. 

 

Demolări cu scandal în centrul orașului 

Un imobil din str-la la Dumbrăviței, în spatele Hotelului Național Chișinău, a fost demolat. Conform pretorului sectorului Centru, Pavel Rusu, proprietarii imobilului au decedat de ceva timp și locuința nu ar fi fost folosită. Acesta a informat că, imobilul a ars recent, ajungând să fie într-o stare dezastruoasă. Astfel, autoritățile au decis demolarea acestuia, iar la moment pe teren nu ar fi lucrări de punere a fundamentului unei noi construcții sau altfel de lucrări de acest tip. 

Conform consilierului municipal Victor Bunescu, demolarea a avut loc în lipsa actelor permisive.

 

Strategia de dezvoltare a municipiului spre consultare

Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului se află la etapa consultărilor publice. Acestea au fost lansate luni, cu o prezentare a documentului către angajații primăriei și dezbateri pe marginea proiectului. Deși, conform arhitectei-șefe a capitalei, Svetlana Dogotaru, prezentarea urma să fie publică, pe pagina primăriei nu găsim înregistrarea acesteia. Dogotaru a mai declarat că, documentul va fi consultat pe domenii de interes și, ulterior, va trece avizarea acestuia. 

Documentul este unul printre principalele documente strategice ale capitalei, fiind inclusiv la baza elaborării Planului Urbanistic General a municipiului. Puteți consulta strategia pe pagina Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare

 

Forum investițional în capitală în octombrie 2022

Au început pregătirile pentru Forumul Investițional 2022, care va avea loc în perioada 30 septembrie - 2 octombrie. Evenimentul are loc în premieră în capitală. Parte din pregătire constă în crearea Hărții Investiționale, cu amplasarea obiectivelor pentru care se caută finanțatori. La moment, au fost pregătite primele 20 de profile, inclusiv cu traducerea acestora în engleză și rusă. Totodată, se lucrează și cu suburbiile, pentru plasarea pe hartă și a obiectivelor din localitățile respective. 

 

Infracțiuni în capitală: mai mulți pungași și 311 încălcări a normelor pandemice

Săptămâna trecută au fost documentate 864 de infracțiuni, dintre care 108 descoperite în flagrant, majoritatea pungășii, adică furturile de buzunar. Totodată, au fost înregistrate 1 124 de contravenții, în top găsindu-se cele legate de încălcarea normelor pandemice (311), inclusiv prin nerespectarea regimului de autoizolare, lipsa măștii de protecție sau a certificatelor COVID-19 la intrarea în centrele comerciale, dar și altele. Alte contravenții depistate au fost legate de consumul de substanțe narcotice (32 de cazuri), încălcarea regulilor de salubrizare (38) etc. 

De asemenea, în ultima săptămână au fost înregistrate 301 accidente rutiere, dintre care s-a acționat în 177 cazuri. Accidentele s-au soldat cu șapte persoane traumate și două decese.

 

Fără comentarii

Ședința a fost marcată de multiple acuzații față de guvernare. Edilul a dedicat cca. 40 de minute acestor declarații, concluzionând că, alături de viceprimarul Fadei Nagacevschi - responsabil pe domeniul anticorupție, va depune o cerere de chemare în judecată a guvernului în urma deciziei de majorare a tarifului la gaz retroactiv, vor solicita suspendarea deciziilor de către ANRE și se vor adresa la procuratură. 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

 


Publicat de:

Distribuie