PrimariaMea
Proiect: nouă propuneri de politici pentru o viaţă mai bună în municipiul Chişinău Image
02 feb. 2017

Proiect: nouă propuneri de politici pentru o viaţă mai bună în municipiul Chişinău

 

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a lansat pe 31 ianuarie proiectul „Audieri publice pentru Chișinău” prin care va identifica nouă propuneri de politici publice care vor fi audiate public şi promovate în Consiliul şi Primăria Municipiului Chişinău.  Subiectele principale ale proiectului sunt: climatul de afaceri și taxe locale; infrastructură și transport public; reforma administrației publice și servicii publice. La conferinţă au fost prezenţi experţi şi parteneri ai proiectului, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

ipre 1 Sursa foto: IPRE Facebook

Iniţial, experţii vor identifica problemele cetăţenilor şi le vor dezbate în cadrul a 11 audieri publice. Problemele se vor axa pe climatul de afaceri și taxe locale; infrastructură și transport public; reforma administrației publice și servicii publice. Ulterior vor fi elaborate nouă propuneri de politici publice, care vor fi promovate și transmise Consiliului și Primăriei municipiului Chișinău.

„Noi nu ne propunem să fim un factor distructiv și critic, ci ne propunem crearea unei platforme eficiente de comunicare între Primăria mun. Chișinău și locuitorii municipiului. Totodată, politicile publice elaborate de IPRE vor oferi o expertiză reală și echidistantă asupra deciziilor luate de Primărie. Astfel, în urma lucrului efectuat de experții noștri, noi vrem să contribuim la crearea unui standard de viața mai înalt pentru locuitorii capitalei și a suburbiilor acesteia”, a menționat Adrian Ermurachi, coordonatorul proiectului.

Analistul Stanislav Ghilețchi, va coordona propunerile ce ţin de creșterea calității transportului și infrastructurii din capitală.

În urma efortului nostru noi sperăm să contribuim la Integrarea planificării transportului, creșterea siguranței și securității în trafic, implementarea măsurilor de gestionare a cererii pentru utilizarea drumurilor din zonele centrale, dar și diversificare opțiunilor și creșterea calității transportului și infrastructurii pentru cetățeni”, a subliniat expertul.

O altă problemă este mediul de afaceri și taxele locale. În cadrul proiectului, vor fi analizate aspecte ce țin de implicarea mediului de afaceri, identificarea împreună cu acesta  a problemelor și oportunităților de colaborare cu Primăria, crearea unei platforme de discuții şi iniţierea unui dialogul public- privat.

„În pofida faptului că peste 33 mii de întreprinderi din totalul de 51 216 câte sunt înregistrate în țară, dar și a faptului că acestea au venituri de vânzări de peste 206.554,7 mil lei, mediul de afaceri din Chișinău își manifestă permanent nemulțumirea că autoritățile nu le vin în ajutorul antreprenorilor” a spus Dorina Ciobanu, experta care va coordona acest segment.

Al treilea domeniu în care vor fi realizate politici publice, ține de reforma administrației publice și servicii publice și va fi analizată de expertul IPRE, Ruslan Codreanu.

„Dacă e să ne uităm câte întreprinderi ineficiente are în gestiune Primăria capitalei, atunci înțelegem cât e de importantă reformarea și ajustarea administrației publice locale, astfel ca ea să funcționeze în interesul cetățeanului. De asemenea, noi ne propunem să implicăm în acest proces și suburbiile, unde lucrurile deseori acolo sunt mai rele decât în oraș”, a menționat expertul.

La conferință au fost prezenți și au luat cuvânt reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, consilierii locali, primarii din suburbii, șefii direcțiilor și întreprinderilor municipale, reprezentanții societății civile și mediului academic, precum și antreprenori ce își desfășoară activitatea în municipiu.

Membrul echipei PrimăriaMea, Oleg Tomșa, a anunțat suportul echipei pentru noul proiect: „Este important că în Chișinău se vorbește despre politici publice, dar mai ales despre politici publice consultate cu cetățenii. Noi credem în continuare că este nevoie de mai multă comunicare în capitală, cetățenii să se facă auziți, iar politicile publice să răspundă necesităților locuitorilor. (..) Sperăm că de data aceasta se vor lăsa interesele politice la o parte, iar interesul Chișinăului va fi prioritar. Așteptăm să vedem o colaborare fructuoasă între partenerii proiectului, Consiliul Municipal și Primărie”.

Consilierul municipal din fracțiunea PSRM, Alexandr Odințov, a salutat inițiativa de creare a unei platforme de expertiză și a menționat că în cazul în care experții vor elabora strategii eficiente în afara politicii, atunci consilierii le vor susține.

Antreprenorul Vlad Shuleansky a reiterat importanța mediului de afaceri într-o țară: „În ultimii 2 ani, cel puțin 6 localuri din centrul capitalei s-au închis. Asta înseamnă în medie 60 de lucrători fără job, cu 60 de persoane, care plătesc taxe, mai puțini. (..) Nu sunt probleme, ci oportunități”.

Primăria MEA va relata desfăşurarea campaniei.

Puteți privi în reluare aici Conferința de azi.

Proiectul „Audieri publice pentru Chișinău” va fi implementat de IPRE pe parcursul perioadei ianuarie-septembrie 2017, în parteneriat cu PRIMĂRIAMEA și Privesc.eu, cu susținerea Fundației pentru o Societate Deschisă (FOSI).


Publicat de:

Distribuie