PrimariaMea
Primarul vrea poliție municipală și unde vor merge banii primăriei în 2021? Image
10 dec. 2020

Primarul vrea poliție municipală și unde vor merge banii primăriei în 2021?

Primăria a făcut calculele pentru anul viitor și a hotărât să investească în construcția unor străzi și reparația altora, reparația curților de bloc, a trotuarelor și podurilor și să cumpere autobuze noi. Toate vor costa cu peste 1 miliard de lei mai mult decât veniturile pe care le va avea primăria. Printre cheltuieli ar putea fi și întreținerea poliției municipale, o structură pe care edilul și-o dorește în subordinea primăriei. Totodată, în această săptămână am aflat că marcajul aplicat pe str. Albișoara nu a fost atât de bun pe cât erau așteptările, iar modernizarea iluminatului de pe str. Calea Orheiului s-a lăsat cu o demitere a șefului Regiei municipale responsabile. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 7 decembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Marcaj de pe Albișoara - șters într-o lună

Șeful Lumteh a fost demis

Bugetul pentru 2021: unde se vor duce banii?

Primarul general vrea Poliție municipală în subordine

 

În afara ședinței: 

15 troleibuze second-hand au ajuns în capitală


COVID-19 în capitală

 

Un nou record negativ de îmbolnăviri Covid-19 în Chișinău. Au fost depistate 3 951 de cazuri noi în ultima săptămână (30 noiembrie - 6 decembrie 2020). Astfel, cifra îmbolnăvirilor a depășit 49 000 de la începutul pandemiei în municipiu. 

 

1423 de lucrători medicali din spitalele municipale s-au infectat cu virusul Covid-19 în total, iar alții 29 au decedat. 

 

982 de pacienți confirmați sunt internați în spitalele gestionate de municipalitate, ceea ce lasă încă 60 de paturi libere. Locurile la terapie intensivă sunt ocupate de mai multe săptămâni. 

 

Polițiștii au documentat în ultima săptămână 241 de încălcări ale normelor de protecție dictate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 


Marcaj de pe Albișoara - șters într-o lună

 

Marcajul rutier pe str. Albișoara s-a șters pe unele porțiuni la mai puțin de o lună de la aplicare. 

 

Primăria anunța la mijlocul lunii noiembrie că se aplică în premieră marcaj termoplastic, mai rezistent și mai scump de zece ori decât cel obișnuit, cu intenția de a nu reveni în fiecare an pentru a-l reînnoi. Responsabil de aplicare a fost un agent economic din Lituania care a folosit utilaje din Suedia. 

 

La ședința de luni, primarul general a rugat Regia Exdrupo să facă o notă informativă prin care constată lucrări neconforme, deși Regia nu este direct responsabilă de acestea. Agentul economic va fi obligat să refacă marcajul pe porțiunile problematice, dar o va putea face abia în primăvara lui 2021. Din ce motiv s-a șters marcajul aplicat cu o lună în urmă - nu s-a menționat. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban; Colaj: Primăria Mea


Șeful Lumteh a fost demis

 

Directorul Întreprinderii Municipale de Rețele Electrice de Iluminat „Lumteh”, Veaceslav Buț, și-a pierdut funcția. Primarul general i-a cerut cererea de demisie după ce lucrările de modernizare a iluminatului de pe str. Calea Orheiului au lăsat strada fără lumină, deși s-au dat asigurări că vor fi făcute calitativ și fără pene de curent.  

 

Veaceslav Buț a fost numit în funcție în 2018 de fostul primar interimar Silvia Radu. 

 

Proiectul de modernizare a iluminatului de pe str. Calea Orheiului a pornit cu o lună în urmă, cu scopul de a schimba pilonii avariați și a trage subteran cablurile de iluminat. 

Sursa: primul.md


Bugetul pentru 2021: unde se vor duce banii?

 

Primăria municipiului Chișinău prevede pentru anul viitor să obțină venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei, dintre care jumătate reprezintă transferuri de la bugetul de stat (2,64 miliarde lei). Creșterea față de anul trecut ar fi de 11% (cu 467 000 de lei mai mult). 

 

În același timp, primăria planifică cheltuieli de 5,95 miliarde de lei, ceea ce va lăsa bugetul cu un deficit estimat de 1,28 miliarde de lei.  „Ne descurcăm, ne-am descurcat, ne vom decurca” a declarat Ceban la ședința primăriei.

 

Primăria a planificat să cheltuie cu circa 1,3 milioane de lei mai mult față de anul trecut. Cheltuielile vor crește cel mai mult pentru gospodăria comunale, transportul și gospodăria drumurilor (+67% față de 2020, estimându-se 2,3 miliarde de lei în 2021) și pentru Programul de investiţii şi reparaţii capitale (+77% față de 2020, estimându-se 184 000 lei în 2021). 

 

Primarul general a menționat următoarele proiecte pentru anul 2021: 

- Procurarea a 100 autobuze;

- Construcția a 2 străzi mari: să fie extins bd. Mircea cel Bătrân până la str. Bucovinei, și str. Industrială;

- Dezvoltarea infrastructurii urbane: str. 31 August, str. Tighina, str. Alexandru cel Bun (potențial), str. Ion Creangă, reparația podurilor; 

- Reparația curților blocurilor de locuit (din banii colectați dintr-o nouă taxă planificată pentru 2021 pentru salubrizare);

- Repararea trotuarelor: str. Dacia, str. Calea Ieșilor, în zona str. Mircea cel Bătrân, în zona centrală;

- Modernizarea iluminatului;

- Procurare de utilaj pentru salubrizare;

- Alocare de fonduri pentru lupta cu virusul Covid-19;

 

Sursele de venit planificate și unde vor merge banii primăriei în 2021 pot fi consultate aici.

 

Cetățenii pot veni cu propuneri până la data de 24.12.2020, ora 17:00, pe adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 83, MD-2012 sau la adresa electronică: dgf@cmc.md. Persoană de contact: Zinaida Jaloba, email: zinaida.jaloba.dgf@cmc.md.

 


Primarul general vrea Poliție municipală în subordine

 

Primarul general a cerut să fie prezentat proiectul pentru a fi creată poliția municipală, o structură care să fie în subordinea primăriei. Acesta nu a oferit mai multe detalii despre responsabilitățile exacte pe care ar urma să le aibă, însă a declarat că este nevoie de un organ municipal de supraveghere a ordinii publice. 

 

Solicitarea a venit după ce edilul s-a arătat nemulțumit că polițiștii nu au intervenit pentru a nu permite vânzătorilor ambulanți să apară în scuarul catedralei, în zona amenajată de sărbători, în contextul interzicerii oricărei activități comerciale din cauza pandemiei. 

 

Șeful-adjunct al Direcției de Poliție a Municipiului Chișinău a comentat că cere pretorilor să facă un grafic mai flexibil pentru agenții constatatori din cadrul preturilor, pentru ca aceștia să intervină eficient. Asta, pentru că agenții constatatori au competența să-i sancționeze pe cei care practică comerțul neautorizat. Tot ei se ocupă de cazuri de parcări neautorizate, construcții neautorizate, încălcarea normelor de salubrizare.

Sursa: Facebook/Iv Ceban

 

În acest moment, polițiștii din capitală activează în cadrul Direcției de Poliție a Municipiului Chișinău din cadrul Poliției Republicii Moldova. 

 

Ideea de a crea poliția municipală sau comunitară a fost promovată de Ion Ceban în campania pentru funcția de primar din toamna lui 2019. Acesta argumenta că acțiunile poliției naționale nu ar fi mereu aliniate la necesitățile unor localități individuale, cum este Chișinău. În schimb, poliția municipală ar înseamna „o structură responsabilă de ordinea publică, de circulația rutieră, de patrulare în parcuri și spații publice. Va putea anticipa și combate ilegalitățile. Mai mult, Poliția comunitară ar putea asigura un control în domeniul economic, transporturi, construcții și altele”.


În afara ședinței: 


15 troleibuze second-hand au ajuns în capitală

 

Primăria municipiului Chișinău informeazăprimele 15 troleibuze second-hand din lotul de 25 de unități, achiziționate de la municipalitatea din Riga, Letonia, au fost livrate Regiei Transport Electric Chișinău. Alte 10 troleibuze urmează să ajungă în perioada următoare la Chișinău. 

 

În prezent, unitățile de transport sunt supuse verificărilor în cadrul Atelierului de reparații și asamblare al RTEC, înaintea lansării pe liniile municipale de transport public. Acestea au  o garanție de 7 ani.

Sursa: chisinau.md

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie