Primarul Dorin Chirtoacă și-a prezentat raportul de activitate

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă și-a prezentat azi raportul pentru activitatea din ultimul an. În timpul evenimentului, desfășurat în scuarul Europei din Grădina Publică, zeci de persoane s-au adunat să protesteze, cerându-i primarului demisia. Pe de altă parte, colegii edilului, adunați să-l susțină, l-au aplaudat pentru realizările pe care le-a menționat în raport.

Primarul a început evenimentul printr-un minut de reculegere în memoria persoanelor decedate recent printre care victimele exploziei din cafeneaua „La Soacra”, membrii echipajului SMURD, artistul Anatol Dumitraș, consilierul municipal Igor Cibotaru, dar și femeia strivită ieri de un arbore căzut în sectorul Buiucani al capitalei.

Următorul subiect abordat de către edil a fost problema defrișării și a doborârii arborilor din capitală. Acesta a declarat că administrația Asociației Spații Verzi nu poate fi învinuită de situația creată în urma furtunii de ieri, când zeci de arbori au fost doborâți la pământ. „Nu putem găsi un țap ispășitor” a spus primarul în acest sens, menționând că e necesar să se stabilească mai întâi toate circumstanțele.

Dorin Chirtoacă nu a ezitat să recite și câteva versuri din opera lui Mihai Eminescu, în contextul în care azi se comemorează 127 de ani de la trecerea în neființă a poetului. ”E ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune…”, a spus Dorin Chirtoacă, menționând că aceastea sunt cele mai relevante versuri ale lui Eminescu, care descriu starea sa de spirit din această perioadă. Primarul s-a comparat subtil cu poetul, care a scris acastă poezie cam la aceeași vârstă pe care o are el acum, precizând că meritele sale au fost recunoscute abia după moarte.

La capitolul realizări, Dorin Chirtoacă a trecut derularea lucrărilor de reparație ale celor trei străzi din centrul Chișinăului, asamblarea de troleibuze, reparații la grădinițe și deschiderea noilor grupe, reparația de la spitalul Sfânta Treime, reparația bibliotecii Târgoviște, a teatrului Satiricus și a mansardei din sectorul Botanica, inaugurarea bustului poetului Andrei Mureșanu ș.a.

Edilul a completat și lista cu eșecuri printre care inudațiile, comerțul stradal, problemele ce țin de domeniul construcției, a parcărilor, a animalelor fără stăpân, tichetarea electronică, împingerea întreprinderilor municipale spre faliment, dar și corupția din instituția pe care o conduce.

Ce ține de planurile de viitor ale primarului de Chișinău, acestea sunt legate în mare parte de micșorarea listei cu restanțe, implementarea proiectului energetic dar și alte proiecte incluse pe „Agenda 21 pentru Chișinău”.

Locuitorii capitalei, care au venit să asculte raportul primarului, i-au reproșat acestuia despre problemele de pe strada Alecu Russo, prăbușirea terenului de pe șantierul din sectorul Râșcani, statutul centrului „Buciumul” ș.a.

Prezentarea raportului a decurs anevoios, or, primarul a fost nevoit să-și forțeze vocea pentru a putea acoperi scandările protestatarilor adunați în scuarul Europei pentru a-i cere demisia.

În acest context, fracțiuna PSRM din CMC a organizat azi discuții publice cu privire la demisia primarului prin referendum.

Dorin Chirtoacă este la al treilea mandat în funcția de primar general al Chișinăului.

sursa știrii: realitatea.md

 

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md