Primăria Mea în Direct: Live cu Liviu Oboroc, consilier CMC

Echipa Primăria Mea a dat start weekend-ului alături de consilierul municipal Liviu Oboroc din partea Partidului Democrat din Moldova. Consilierul își exercită funcția în cadrul Consiliului Municipal din octombrie 2015, când l-a înlocuit pe colegul său de partid Iurie Cazacu. Ne-am întâlnit cu Liviu Oboroc în oficiul său de la Poșta Moldovei. Principalele subiecte discutate au fost:


Activitatea consilierului în cadrul Consiliului Municipal;
Referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă;
– Moratoriul privind construcția benzinăriilor de pe străzile Calea Ieşilor, Nicolae Dimo, Mihail Sadoveanu, Melestiu şi Bulevardul Renaşterii;
Prioritățile consilierului pentru anul 2017;


Liviu Oboroc ne-a mărturisit  că primă jumătate a zilei a fost destul de intensă, pe care a dedicat-o inclusiv activității sale în calitate de consilier. La ora 11.00 a participat la ședința Biroului Municipal în care s-a decis agenda următoarei ședințe a consiliului.

În discuția despre activitatea consilierului am abordat faptul că acesta este singurul reprezentant al partidului său. Consilierul a recunoscut că este dificil să fii unica voce a partidului în consiliu, însă l-a ajutat studiile în domeniul științelor politice de unde a învățat că „Țările mari trebuie să facă politică mare, țările mici – politică deșteaptă”. După acest principiu se ghidează, atunci când are nevoie să obțină susținerea fracțiunilor cu privire la o inițiativă legislativă. În acest sens menține o comunicare permanentă cu consilierii altor partide.
Un subiect important discutat în cadrul întrevederii cu Liviu Oboroc a fost referendumul privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Consilierul nu a fost prezent la ședința în care s-a votat cu privire la inițierea acestui referendum. Reamintim că proiectul cu privire la organizarea referendumului nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi implementat. Liviu Oboroc a declarat că absența sa se datorează deciziei „colective și unanime”  a partidului pe care îl reprezintă. Consilierul a menționat că decizia a fost determinată de nedorința de a supune municipiul la noi alegeri ce ar fi cauzat lupte politice. Conform lui, această situație nu ar fi adus o valoare adăugată orașului. Întrebat dacă este mulțumit de activitatea primarului, consilierul a afirmat că are anumite rezerve și își dorește o comunicare mai intensă între edil și consiliu.
Un alt subiect de mare interes pentru cetățenii orașului Chișinău a fost construcția benzinăriilor de pe străzile Calea Ieşilor, Nicolae Dimo, Mihail Sadoveanu, Melestiu şi bulevardul Renaşterii. Construcția acestora continuă deși pe 18 februarie 2016 Consiliul Municipal a instituit moratoriu pentru suspendarea lucrărilor. Potrivit lui Liviu Oboroc, construcția lor continuă pentru că instanța de judecată a anulat moratoriul instituit de consilieri. Personal însă este împotriva construcției lor în apropierea blocurilor locative, a unităților de producție cum este cel de la Calea Ieșilor, pentru că pune în pericol populația.
În contextul sondajului inițiat de Primăria Mea cu privire la prioritățile locuitorilor municipiului Chișinău pentru anul 2017 (Sondaj: Ce vrei pentru Chișinău?), l-am întrebat pe consilier care sunt problemele principale cărora se va dedica în anul curent. Liviu Oboroc a declarat că va oferi prioritate aspectelor legate de educație (înscrierea copiilor în grădinițe, care ar trebui să se realizeze în baza unui regulament) și construcțiile neautorizate.  
La sfârșitul discuției cu Liviu Oboroc i-am adresat întrebarea clasică a live-urilor noastre cu consilierii – Cum va petrece weekend-ul? Consilierul Liviu Oboroc ne-a spus că planifică să facă sport și să petreacă timp cu familia și prietenii.

Video Live:

Live-ul cu Liviu Oboroc, consilier municipal, se încadrează în eforturile echipei Primăria Mea de a spori comunicarea dintre consilierii municipali și cetățenii capitalei. Scopul rubricii este de a familiariza locuitorii orașului Chișinău cu activitatea consilierilor locali. Echipa Primăria Mea îndeamnă cetățenii să se implice activ în desfășurarea live-urilor cu aleșii locali pentru ca întrebările adresate  să reflecte cât mai obiectiv preocupările și necesitățile lor.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md