PrimariaMea
Ploile abundente fac ravagii, iar sesizările orășenilor rămân fără soluționare Image
03 aug. 2021

Ploile abundente fac ravagii, iar sesizările orășenilor rămân fără soluționare

Ploile abundente au făcut ravagii în municipiul Chișinău, cauzând prăbușirea mai multor arbori sănătoși, dar și astuparea gurilor de canalizare cu vegetație. Astfel, mai multe locații din capitală au fost, cel puțin parțial, inundate. Autoritățile au reușit să înlăture parțial consecințele furtunilor și se pregătesc pentru noi intemperii. 

Totodată, pandemia COVID-19 ia iarăși amploare, cu o creștere a numărului de cazuri în capitală și la nivel național. Acest lucru este confirmat și de decizia de a reveni la „Cod Galben” de alertă epidemiologică în municipiu. Autoritățile caută metode pentru a spori rata de vaccinare, în special în rândul cadrelor didactice, astfel încât acestea să poată reveni la modelul de învățământ fizic. 

Stația de epurare, conform autorităților, activează în regim normal, iar reparațiile curente ale drumurilor - inclusiv a străzii I. Creangă, sunt în desfășurare. Totodată, cetățenii continuă să raporteze pe platforma eu.chisinau.md problemele cu care se confruntă, însă majoritatea dintre acestea nu sunt rezolvate.

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 02 august 2021, dar și cele mai importante evenimente din săptămâna care a trecut. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Consecințele ploilor la sfârșit de iulie

Reparații curente a străzilor municipale

Stația de epurare și mirosul în Chișinău

Mai puțin de jumătate din sesizările orășenilor - rezolvate

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Municipiul Chișinău, de săptămâna trecută a revenit la Cod Galben de alertă epidemiologică. Decizia a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică. Pregătirea pentru reînceperea anului școlar sunt în toi, în special cele privind vaccinarea personalului didactic. Astfel, pe 30-31 iulie a fost organizat un Maraton de vaccinare a cadrelor didactice, la Centrul Municipal de Vaccinare. Conform autorităților municipale, la eveniment s-ar fi vaccinat aproximativ 850 de profesori și personal școlar, iar rata totală de vaccinare a cadrelor didactice ar fi ajuns la 60%. Totodată, fosta administrație a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a anunțat că modelul de organizare a învățământului va avea loc în baza celor șapte modele de învățământ aprobate anul trecut, modelul fiind ales de către fondator. Astfel, rata de vaccinare a personalului instituției va servi ca indicator pentru reînceperea studiilor în format fizic.  

Reamintim că, vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani, iar cetățenii pot alege între mai multe seruri: AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson și Sinovac. În municipiul Chișinău, vaccinarea este disponibilă la 70 de puncte de imunizare, inclusiv policlinicile teritoriale, Centrul Municipal de Vaccinare și în autobuzul și troleibuzul puse pe rută special cu acest scop. Începând cu săptămâna trecută, punctele de vaccinare trebuie să activeze în regim sporit, inclusiv în week-end.  

Infografic: Vaccinurile disponibile în Republica Moldova la 28/07/2021. Sursă: Primăria Mea Infografic: Vaccinurile disponibile în Republica Moldova la 28/07/2021. Sursă: Primăria Mea

 

Consecințele ploilor la sfârșit de iulie

Ploile din ultima săptămână a lunii iulie au făcut ravagii în Chișinău. Autoritățile au primit multe cereri de intervenție, în special în cazul copacilor căzuți. Conform lui Tudor Gîrbu - consilierul primarului, arborii respectivi ar fi fost sănătoși, verzi, fiind 28 de cazuri în care aceștia s-au prăbușit. Totodată, o stație de așteptare a transportului public instalată pe bd. Moscovei a fost luată de vânt, unele imagini pe rețelele de socializare arătând că aceasta nu fusese fixată în pavaj. Stația respectivă, conform raportorului, va fi înlocuită. 

Cele mai afectate regiuni în săptămâna precedentă ar fi fost sectorul Centru, dar și sectorul Râșcani, de la str. Columna la bd. Moscovei. Totodată, au fost înregistrate probleme și pe bd. Grigore Vieru, iar străzile Calea Ieșilor, Meșterul Manole și Nicolae Dimo au fost inundate parțial. De asemenea, practic toate gurile de captare a apei pluviale au fost blocate de vegetație, autoritățile reușind să elibereze circa 1 300 în week-end-ul precedent. 

În contextul instaurării Codului Galben de caniculă, autoritățile au pregătit, pentru zilele căduroase, mai multe puncte de aprovizionare cu apă potabilă gratuită în capitală. Apă potabilă este disponibilă și pentru călătorii în transportul public - la solicitare, și în piețile din municipiu. 

 

Reparații curente a străzilor municipale

Străzile municipale sunt, în continuare, reabilitate. Lucrări se desfășoară în continuare pe str. I. Creangă, încercându-se finisarea lucrărilor în perioada caldă a anului, până la finele toamnei. Tronsonul aflat între str. Alba Iulia și E. Coca, conform șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație (DGTPCC), a fost finisat, iar circulația este redeschisă pe această porțiune. De asemenea, intrarea în Parcul Dendrarium a fost reconstruită. Următoarele lucrări planificate sunt de pozare a canalizării în preajma Universității Pedagogice „Ion Creangă” și pozarea stratului de asfalt de uzură în tronsonul între str. E. Coca și bd. Ștefan cel Mare. Asfaltul de uzură va fi pozat și pe rondul universității pedagogice.

Totodată, au fost instalate 60 de indicatoare rutiere acolo unde este necesar și continuă să fie aplicat marcajul rutier. Mai mult, pentru a evita denivelările cauzate de căldura excesivă, drumurile principale și pe care circulă mult transport public sunt stropite periodic.

Autoritățile au progresat și în cadrul proiectului „Curte confortabilă”, prin care 35 de curți din cele cinci sectoare ale capitalei vor fi reabilitate capital. Astfel, două dintre ele ar fi deja gata. Una din sectorul Centru, aflată pe str. Lomonosov 38-40. Totodată, s-au executat lucrări și la curțile din sectorul Ciocana, pe str. Igor Vieru 3/5 și 5/2, unde s-a lucrat la asfaltare și pozare a bordurilor. Urmează unele lucrări de salubrizare. 

 

Stația de epurare și mirosul în Chișinău

Stația de epurare, conform șefului „Apă-Canal” - Anatol Lichii, lucrează în regim normal, fără abateri, iar devărsările în râul Bâc sunt și ele în limitele normelor aprobate. Totodată, la Stație continuă lucrările de amenajare și modernizare. Potrivit lui Lichii, în acest an nu vom avea miros urât pe timp de vară în municipiu, chiar și la temperaturi înalte. Pentru a asigura că agenții economici se conformează și nu au loc devărsări care pot cauza miros neplăcut, dar și daune ecologice, continuă să fie organizate inspecții, săptămâna precedentă având loc 33 - dintre care 8 inopinate. 

 

Mai puțin de jumătate din sesizările orășenilor - rezolvate

Orășenii semnalează problemele identificate pe platforma eu.chisinau.md. Totuși, acestea nu sunt rezolvate punctual. Astfel, din 674 raportări în luna iulie, doar 77 au fost rezolvate, 242 fiind încă în lucru, iar restul fie au fost respinse (31), fie sunt în examinare (188). Raportările repartizate pentru soluționare către instituțiile primăriei sunt următoarele:

- Direcția generală locativ-comunală și amenajare - 91 sesizări, dintre care 18 soluționate; 

- Direcția generală transport public și căi de comunicație - 228 sesizări, dintre care 2 soluționate; 

- Î. M. Exdrupo - 47 sesizări, dintre care 2 soluționate; 

- Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi - 47 sesizări dintre care 6 soluționate; 

- Î.M. „Lumteh” - 35 sesizări, dintre care 17 soluționate; 

- Î.M. „Regia Autosalubritate” - o sesizare, soluționată; 

- Î.M. „Apă-Canal” - 15 sesizări, toate la control.

Celelalte sesizări se află la soluționare de către preturile de sector. Totodată, sesizările provin din sectoarele municipale astfel: Botanica - 196; Râșcani - 145; Centru - 126; Ciocana - 105; Buiucani - 102. 

Infografic: Sesizările expediate pe platforma eu.chisinau.md în luna iulie. Sursă: Primăria Mea Infografic: Sesizările expediate pe platforma eu.chisinau.md în luna iulie. Sursă: Primăria Mea

De la lansarea platformei, orășenii au anunțat autoritățile despre 7669 probleme, dintre care 4390 (57.24%) au fost soluționate.

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

 


Publicat de:

Distribuie