Noi autobuze, drumuri reabilitate și plângeri de la cetățeni

După o pauză de 13 ani, Primăria intenționează să cumpere 31 de autobuze noi pentru municipalitate. Pentru aceasta au fost alocate 80 de milioane de lei din bugetul municipal. Conform primarului general interimar, decizia vine în contextul în care  vechimea Parcului Urban de Autobuze este în mediu de 17 ani, iar zilnic se defectează 35 de autobuze din cadrul acestuia. Între timp, Primăria va analiza schema de circulație a transportului public în capitală și va asigura circulația a 53 de unități de transport către satul Dumbrava.

 


1300 DE METRI PĂTRAȚI DE DRUMURI AU FOST REABILITATE ÎN CAPITALĂ

 

Săptămâna trecută, angajații EXDRUPO au lichidat situațiile de avariere pe mai multe străzi din toate sectoarele capitalei:

în sectorul Centru: pe șos. Hîncești, str. Spicului, Cartuș, Miorița, Ialoveni, Ismail, I. Gagarin, Ciuflea, A. Mateevici, A. Pușkin, Columna și Mitropolit Varlaam, Armenească, P. Halippa, Testemițeanu, Arborilor, G. Cașu, Albișoara, Suruceanu, Genoble;

în sectorul Buiucani: pe str. Mihai Viteazul, Columna, Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, I. Creangă, Constituției, V. Lupu, București, O. Coca, V. Belinski, I. Pelivan, N. Costin, Alba-Iulia, L. Deleanu, O. Ghibu, Bucuriei, Paris, Calea Ieșilor;

în sectorul Botanica: pe str. Muncești, Dacia, Viaduct, Traian, Valea Crucii, Decebal, drumul Băcioiului;

în sectorul Rîșcani: pe str. Calea Orheiului, Socoleni, Studenților, Moscovei, Albișoara, Moșilor, Petru Rareș, G. Vieru, C. Tănase, Alexandru cel Bun;

în sectorul Ciocana: pe traseul Budești-Tohatin, str. Mircea cel Bătrân, Ginta Latină, Budești, Uzinelor, Bîcului, Studenților, Meșterul Manole.

Pe parcursul săptămânii curente, aceștia vor lucra și la salubrizarea străzilor din oraș:

– în sectorul Centru: str. Ismail, bd. I. Gagarin, str. Ciuflea, Viaduct;

– în sectorul Botanica: bd. Decebal, bd. Traian, bd. Cuza-Vodă, str. Independenței;

– în sectorul Ciocana: str. M. Sadoveanu, str. N. Milescu – Spătarul, str. Ginta Latină;

– în sectorul Buiucani: str. M. Viteazul, A. Șciusev, str. C. Stere;

– în sectorul Râșcani: str. Albișoara, Calea Ieșilor.

Săptămâna precedentă, aproximativ 375 de angajați ai Direcției generale locativ-comunale și amenajare au lucrat zilnic la salubrizarea orașului.


31 DE AUTOBUZE NOI VOR FI CUMPĂRATE ÎN 2019

 

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a anunțat despre procurarea a 31 de autobuze noi pentru municipiul Chișinău. În urma licitației anunțate pe 2 ianuarie 2019, a fost ales câștigătorul concursului – „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD, dealer-ul oficial în Republica Moldova al uzinei turcești de producere a autobuzelor „ISUZU”. Suma alocată din bugetul municipal pentru procurarea autobuzelor este de 80 de milioane de lei. Noile autobuze sunt de model „ISUZU Cityport”, standard Euro 6.  Acestea au 12 metri lungime și 3 uși, podea joasă, rampe de acces și spațiu pentru fotoliu rulant, fiind accesibile persoanelor cu necesități speciale, vârstnicilor și părinților cu copii în căruțuri. De asemenea, unitățile dispun de instalații cu aer condiționat, echipament de informare audio și video, 4 geamuri de aerisire etc. Același model de autobuze au fost achiziționat anul trecut de primăriile orașelor Constanța, Iași și Sibiu din România.

Codreanu a declarat că vechimea Parcului Urban de Autobuze este în mediu de 17 ani. Ultimele autobuze noi au fost procurate în 2006, iar fiecare din ele a parcurs în mediu un milion de kilometri. Acesta a mai adăugat că circa 35 de autouze se defectează zilnic, iar pentru reparația și întreținerea materialului rulant, anual se cheltuiesc circa 15 milioane de lei.  Actualmente, necesitatea Parcului Urban de Autobuze este de 150 de unități de transport.

Primarul general interimar a mai declarat că va insista asupra comasării Parcului Urban de Autobuze cu Regia Transport Electric.


18 CAZURI NOI DE NEGLIJARE ȘI TREI CAZURI DE VIOLENȚĂ FAȚĂ DE COPII

 

În perioada 4-10 februarie, de către angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului nu a fost depistat niciun copil fără supraveghere părintească pe străzile capitalei. Cu toate acestea, a crescut dramatic numărul cazurilor de neglijare și violență aplicată copiilor – de la 10, înregistrate săptămâna anterioară, la 21.


PATRU PERSOANE AU DECEDAT ÎN URMA GRIPEI

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 4890 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este într-o descreștere nesemnificativă comparativ cu săptămâna anterioară. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani. Totodată, au fost înregistrate 185 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă și un caz de rujeolă, la un bărbat care venea din Ucraina.


CINCI PERSOANE AU FOST ACCIDENTATE PE TRECERILE DE PIETONI

 

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 14 accidente rutiere, în urma cărora 20 de persoane au rămas traumatizate.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 262 de infracțiuni, dintre care 219 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1540 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1264 informații. În flagrant au fost reținute 12 persoane, iar 27 de persoane au fost documentate contravențional.


SOLICITĂRI DE LA CETĂȚENI

 

Ruslan Codreanu a dat citire plângerilor și adresărilor de la cetățeni în cadrul ședinței:

– Blocul din str. Sarmizegetusa 43/2 este într-o stare dezastruoasă. Pretorul sectorului Botanica va încerca să găsească soluții la fața locului.

– Locatarii blocului de pe șos. Balcani 4/3 cer evacuarea unui garaj părăsit din curte. Pretura de sector va investiga situația.

– O locuitoare a cerut să fie instalată o rampă de acces la scara blocului său. Direcția locativ-comunală a cercetat situația și urmează să identifice bani pentru lucrările necesare.


ALTE NOUTĂȚI

 

Începând cu 11 martie, va fi deschisă licitația pentru procurarea vopselei pentru marcajele rutiere din Chișinău.

– Locuitorii de pe str. Petricani au organizat un protest în fața Primăriei, cerând revizuirea itinerarului transportului public.

– Primăria va analiza schema de circulație a transportului public în Chișinău, pentru a depista deficiențele și ariile de îmbunătățire.

– Peste 53 de unități de transport vor fi puse în circulație către satul Dumbrava în săptămânile următoare.

– Ruslan Codreanu a prezentat mai multe mesaje de la părinți, care demonstrau cum li se cereau bani de către directori și profesori din școli și grădinițe. Acesta a remarcat că nivelul taxelor informale în instituțiile de învățământ depășește bugetul municipal pentru educație. În acest context, edilul a solicitat ca în fiecare grădiniță să fie instalate panouri informative, care să prezinte bugetul alocat de municipalitate pe fiecare linie de cheltuieli.

– Primarul general interimar a anunțat că persoana care a eliberat autorizația de construcție a centrului moral-spiritual pe teritoriul grădiniței nr. 150 a fost concediată, iar clădirea, a cărei construcție a început deja, va funcționa exact conform destinației planificate. În municipiul Chișinău sunt șapte astfel de cazuri, iar Agenția pentru Supraveghere Tehnică le va inspecta pe toate.

– Lucrările de reparație în Parcul Valea Morilor au fost executate în măsură de 60%.  Au fost turnați 900 de metri cubi de beton armat din cei 1200 necesari, au fost turnați aproape toți pereții de sprijin, au fost instalate 109 din cele 232 de trepte. Acestea încă urmează să fie calibrate.

– ÎM Spații Verzi colectează brazii de Crăciun uscați pe str. Ghidighici 3. Fulgii obținuți prin mărunțirea acestora vor fi utilizați la plantarea trandafirilor.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md