Ninsori, noi rute de troleibuz, decese pe trecerile de pietoni

Codul galben de ninsori, de săptămâna trecută, a dat bătăi de cap autorităților municipale. Acestea au implicat zeci de autospeciale și sute de angajați în deszăpezirea străzilor și împrăștierea materialului antiderapant pe drumuri. Între timp, locuitorilor de la Ciocana le-a fost introdusă o nouă rută de troleibuz – nr. 12, care va dubla traseul troleibuzului nr. 24 până la strada Alexei Mateevici. Se pare că problema transportului public ar putea fi rezolvată și pentru locuitorii orașului Dumbrava. Autoritățile municipale urmează să evalueze posibilitatea includerii localității în traseul rutei de troleibuz spre Durlești, care urmează să fie lansată curând.


PRIMĂRIA ÎN ALERTĂ DIN CAUZA NINSORILOR

 

Pe 10 și 11 ianuarie, în Chișinău a fost anunțat cod galben de ninsori, care a cauzat dificultăți serviciilor municipale în procesul de deszăpezire. Adrian Boldurescu, șeful Regiei  de exploatare a drumurilor și podurilor „EXDRUPO”, a raportat că în perioada respectivă, pe străzile capitalei au fost implicate:

– pe 10 ianuarie: 18 autospeciale pe parcursul zilei și 34 pe parcursul nopții;

– pe 11 ianuarie: 35 de autospeciale în timpul zilei și 60 pe timp de noapte;

– pe 12 ianuarie: 34 de autospeciale.

Din cadrul Î.M.G.F.L.-urilor, au fost antrenate:

– pe 7 ianuarie: două tractoare, opt unități HACO și 150 de lucrători;

– pe 8 ianuarie: două tractoare, opt unități HACO și 215 de lucrători;

– pe 9 ianuarie: 15 tractoare, opt unități HACO și 334 de lucrători;

– pe 10 ianuarie: 26 de tractoare, nouă unități HACO și 380 de lucrători; au fost închiriate unități de transport suplimentare pentru deszăpezirea drumurilor secundare din sectoarele Ciocana, Botanica și Centru;

– pe 11 ianuarie: 26 de tractoare, nouă unități HACO și 438 de lucrători; au fost închiriate două unități de transport suplimentare pentru deszăpezirea drumurilor secundare din sectoarele Rîșcani și Centru;

– pe 12 ianuarie: 26 de tractoare, nouă unități HACO și 432 de lucrători;

– pe 13 ianuarie: 26 de tractoare, nouă unități HACO și 350 de lucrători.

În total, pe parcursul săptămânii precedente, au fost împrăștiate 2007 tone de material antiderapant și 180 de tone de sare. În rezervele Regiei „EXDRUPO” sunt încă 10 000 de tone de material antiderapant, iar Direcția generală locativ-comunală și amenajare urmează să mai procure 300 de tone de sare și 400 de tone de nisip.

Începând cu 10 ianuarie, când a fost anunțat codul galben, a fost dublat numărul echipajelor de poliție și a celor de patrulare pe străzile orașului. Angajații poliției capitalei au participat și la deszăpezirea drumurilor, curților blocurilor, a școlilor, grădinițelor și spitalelor.

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, le-a mulțumit tuturor angajaților serviciilor municipale și ale preturilor, care au lucrat în zilele de sâmbătă și duminică. Acesta a propus acordarea primelor la salarii pentru aceștia. Au fost exprimate mulțumiri și pentru angajații Inspectoratului Național de Patrulare și carabinieri.


O NOUĂ RUTĂ DE TROLEIBUZ PENTRU LOCUITORII  SECTORULUI CIOCANA

 

Începând cu 15 ianuarie, a fost lansată noua rută de troleibuz nr. 12, care va circula pe traseul bd. Mircea cel Bătrân – str. A. Mateevici. Aceasta a fost creată, prin divizarea rutei nr. 24, în două părți: nr. 24 „bd. Mircea cel Bătrân – str. Miorița” (itinerarul prezent) și ruta nr. 12 „bd. Mircea cel Bătrân – str. A. Mateevici” (itinerarul prescurtat până la str. A. Mateevici).

După divizare, pe cele două linii vor circula 38 de troleibuze spre sectorul Ciocana, la un interval de 3-5 minute, cu un număr total de 606 curse în zilele de lucru:

Ruta nr. 12 „bd. Mircea cel Bătrân – str. Alexei Mateevici” va avea 24 troleibuze, la un interval de succedare de 3 minute, timpul de rotație – 71 min. și 409 curse în zilele de lucru.

Ruta nr. 24 „bd. Mircea cel Bătrân – str. Miorița” va avea 14 troleibuze la linie, care vor circula la un interval de 7 – 8 minute, timpul de rotație – 100 minute, cu un număr de 196 curse în zilele de lucru.

Ruta nr. 12 va avea următorul itinerar:  

Tur:  bd. Mircea cel Bătrân – str. Alecu Russo – str. Bogdan Voievod – bd. bd. Renaşterii Naţionale – bd. Grigore Vieru – str. Constantin Tănase – str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni – str. Alexei Mateevici;

Retur: str. Alexei Mateevici – str. Alexandr Puşkin – str. Constantin Tănase – bd. Grigore Vieru – bd. Renaşterii Naţionale – str. Tudor Vladimirescu –  str. Kiev – str. Alecu Russo – bd. Mircea cel Bătrân.

Măsura a fost luată ca răspuns la numeroasele plângeri recepționate de la locuitorii sectorului Ciocana cu privire la supraaglomerarea unităților de transport.


CINCI COPII AU RĂMAS FĂRĂ SUPRAVEGHERE PĂRINTEASCĂ, DUPĂ CE PĂRINȚII AU PLECAT PESTE HOTARE

 

În perioada 26 decembrie – 13 ianuarie, pe străzile capitalei au fost depistați cinci copii fără supraveghere părintească. Patru din ei provin din regiunea transnistreană. Aceștia  nu au acte de identitate sau telefoane pentru a contacta cu părinții. Au fost cazați în centrele de plasament din Chișinău. Cel de-al cincilea copil provenea din Ungheni și a fost transmis autorităților tutelare raionale. Alți copii ai străzii, care refuză să stea în centre de plasament, au primit produse alimentare, îmbrăcăminte și saltele calde. În aceeași perioadă au fost înregistrate două cazuri de abuz fizic, trei cazuri de abuz emoțional și trei cazuri de neglijare a copiilor. Nouă copii au fost lăsați în grija buneilor, după ce părinții au plecat peste hotare.


25 DE CAZURI NOI DE GRIPĂ ÎNREGISTRATE ÎN CHIȘINĂU

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 2133 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în descreștere cu 5,7% comparativ cu săptămâna anterioară. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani.

La momentul actual, în capitală continuă procesul de vaccinare a persoanelor din categorii de risc sporit. În luna decembrie, au fost vaccinate 2159 de persoane.


DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, CINCI PERSOANE AU DECEDAT PE TRECERILE PENTRU PIETONI

 

Pe parcursul anului 2018, în capitală au fost înregistrate 1288 de accidente rutiere, în urma cărora 1534 persoane au rămas traumatizate, iar 53 de persoane au decedat. Cauzele principale ale acestora au fost: depășirea vitezei (215 cazuri), nerespectarea distanței dintre autovehicule (111 cazuri) și starea de ebrietate a șoferilor (20 de cazuri).

572 de accidente rutiere au avut loc cu implicarea pietonilor, în urma cărora au decedat 30 de persoane (acest număr este în descreștere comparativ cu anul 2017, cânt au fost accidentați 603 pietoni). 281 dintre acestea au avut loc pe trecerile pentru pietoni.

În 153 de accidente rutiere au fost implicați minori. Cinci minori au decedat, iar alți 196 au rămas traumatizați.

Cele mai multe accidente rutiere au fost înregistrate pe teritoriul sectorului Rîșcani – 299 (373 de persoane au rămas traumatizate, iar nouă persoane au decedat).

Cele mai multe persoane au decedat în urma accidentelor rutiere în sectorul Botanica – 24.

Cele mai multe accidente rutiere pe trecerile pentru pietoni au avut loc în sectorul Centru – 71.

Cele mai multe accidente rutiere au fost înregistrate în luna decembrie – 133.

Cea mai periculoasă zi a săptămânii a fost marți, în care s-au produs 222 de accidente rutiere.

De la începutul anului 2019, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 27 accidente rutiere, în urma cărora 37 persoane au rămas traumatizate, iar trei persoane au decedat. Au fost accidentați 13 pietoni, dintre care șase – pe trecerile pentru pietoni.  

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 161 de infracțiuni, dintre care 120 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 18 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1147 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 992 informații. În flagrant au fost reținute 10 persoane, iar 32 de persoane au fost documentate contravențional.


ALTE NOUTĂȚI

 

– Conform noilor modificări în Legea cu privire la achizițiile publice, pragul de încheiere a contractelor de prestare servicii de către serviciile primăriei a crescut dela 80 000 de lei la 200 000 de lei.

– În anul 2019, strada Muncești va constitui o prioritate pentru instalarea echipamentelor de iluminat public.

Ruslan Codreanu a propus ca noua rută ne troleibuz spre Durlești să includă și localitatea Dumbrava. Direcția generală transport și căi de comunicație și Regia Transport Electric urmează să efectueze calculele și analiza necesară în acest sens.

– La intersecția străzilor Liviu Deleanu și șoseaua Balcani urmează să fie instalat un semafor.


Ședința integrală poate fi urmărită aici: 


Responsabilă: Taisia Haritonova

O părere la “Ninsori, noi rute de troleibuz, decese pe trecerile de pietoni”

  1. Buna seara. Locuim la Albișoara, perimetru P.Rares – M.Viteazul. Suntem în centrul orașului, dar la capitolul transport stam mai prost decât o suburbie. După ora șase seara nu prea găsești transport in zona. Ne-au promis inca pe timpul lui Urechianu sa reanimeze ruta de autobus 26, care circula pe timpul sovietic. Insă cand au pornit ruta, au directionat-o prin centru și nu în zona noastră. Întrebarea mea ar fi când o să se rezolve problema cu transportul în zona noastră?

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md