Valul Omicron: noi restricții, compensările guvernului și motive de îngrijorare
Noul val de COVID-19 ia amploare, cu peste 13 000 de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultima săptămână la nivel național. Afectați sunt tot mai mulți copii, care ajung în spitale în urma îmbolnăvirii de coronavirus. Conform autorităților, acesta ar fi cauzat de varianta Omicron, care se răspândește mult mai rapid, are o perioadă de incubație mai mică și are simptome mai ușoare, care pot să-l facă greu de recunoscut. Atât autoritățile locale, cât și cele centrale, au adoptat mai multe decizii prin care să oprească răspândirea. Astfel, copiii revin la învățământ online pentru următoarele două săptămâni, restaurantele, cafenelele și instituțiile teatral-concertistice vor activa în regim special, iar cluburile de noapte vor fi închise. Accesul în locurile publice neesențiale se va face doar în baza certificatului COVID-19. Totodată, pentru a facilita respectarea noilor restricții, Ministerul muncii și protecției sociale a anunțat mai multe mecanisme de compensare, inclusiv care să permită părinților să beneficieze de zile libere pentru a supraveghea copiii în perioada învățământului online.
Am rezumat situația actuală, ce se cunoaște despre varianta Omicron și restricțiile în vigoare atât în capitală, cât și la nivel național.
Un nou val de COVID-19: record de cazuri, paturi în spitale ocupate și îmbolnăvirea copiilor
În ultima săptămână, a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire într-o zi de la începutul pandemiei,, cu aproape 4 000 de îmbolnăviri noi confirmate pe 20 ianuarie, după efectuarea a peste 15 000 teste. Astfel, în săptămâna 15-21 ianuarie au fost înregistrate cca. 13 600 cazuri, mai multe cazuri decât au fost înregistrate pe parcursul întregii luni decembrie 2021.
Infografic: Comparația cazurilor de COVID-19 în perioada 15-20 ianuarie și luna decembrie 2021. Sursă: Primăria Mea
Pe 17 ianuarie au fost înregistrate 144 655 de cazuri din cele 367 199 la nivel național sau 39.39%.
Captură de ecran: Evoluția cazurilor de COVID-19 de la începutul pandemiei. Sursă: Platforma GIS COVID-19 în R. Moldova
Numărul mare de cazuri este determinat inclusiv de sporirea capacității de testare a populației, procentul de teste pozitive din numărul total efectuat fiind similar cu cel la începutul valurilor precedente, spre exemplu în ianuarie-februarie anul trecut. în spitalele municipale, există în continuare capacitate de mărire a numărului de locuri, pe 17 ianuarie în capitală fiind activate puțin peste 600 din cele 1 600 de locuri disponibile. Totodată, autoritățile au declarat că, începând cu luni, 24 ianuarie, vor mai fi puse în funcțiune încă 240 de paturi la diverse instituții medicale Situația însă este gravă, mai ales în contextul îmbolnăvirii personalului medical. Conform declarațiilor Ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, pe 19 ianuarie au fost înregistrate 222 de îmbolnăviri a cadrelor medicale. Astfel, chiar dacă nu mai ducem lipsă de medicamente, echipamente și paturi, am putea fi în situația în care să nu avem medici care să ne trateze.
Spre diferență de valurile precedente însă, tot mai mulți copii se îmbolnăvesc și necesită spitalizare. Luni, 17 ianuarie, autoritățile municipale declarau că toate paturile din secția COVID-19 a Spitalului clinic municipal de boli contagioase pentru copii erau ocupate. Șeful Direcției asistență medicală și socială a mun. Chișinău a declarat că vor fi căutate soluții pentru extinderea rețelei de paturi pediatrice, inclusiv cu suportul autorităților centrale, fiind deja puse la dispoziție paturi la Spitalul „Valentin Ignatenco”. Îmbolnăvirile copiilor sunt agravate și de faptul că la mulți infecția cu COVID-19 se suprapune infecției cu gripă sezonieră, cauzând simptome mai grave și solicitând o intervenție mai mare din partea medicilor.
Apariția noului val în Republica Moldova era de așteptat, în contextul în care în alte țări din spațiul european, dar și în Statele Unite ale Americii și pe continentul African, acest lucru deja s-a întâmplat. Vinovat ar fi noul tip de Sars-cov-2, și anume tulpina Omicron (B.1.1.529), care a fost depistată în peste 150 de țări, cauzând o creștere semnificativă de cazuri. Deși în Republica Moldova, conform rezultatelor secvențierii probelor de laborator, această tulpină încă nu este dominantă, experții se arată încrezuți că situația se va schimba în curând.
Omicron: caracteristici, simptome, rezistență la vaccinuri
Varianta Omicron (B.1.1.529) a fost depistată pentru prima oară în Africa de Sud pe 24 noiembrie, țară care dispune de o rețea avansată pentru secvențierea genomică a virusurilor și unde a fost descoperită și varianta Beta, în octombrie 2020.
Noua tulpină a cauzat o creștere semnificativă a cazurilor și s-a răspândit rapid inclusiv în țările europene, fiind curând declarată „variantă îngrijorătoare” (variant of concerc - VoC) de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Varianta Omicron conține peste 50 de mutații, cca. 30 fiind la proteina Spike - cea care permite virusului să se agațe de gazdă și care este țintuită de vaccinuri. Omicronul este mult mai transmisibil, iar perioada de incubație a acestuia pare să fie mai mică decât la celelalte variante. La moment, comunitățile științifice nu au agreat asupra unui set de simptome caracteristice tulpinei. Astfel, pe site-ul a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centre for Diseases Control and Prevention – CDC) sunt indicate simptomele variantelor precedente. Studii din Africa de Sud, în urma valului cauzat de tulpină în țară, menționează o senzație puternică de oboseală, iar articole Yale Medicine, New York Times și BBC menționează că pierderea gustului și mirosului ar fi efecte mai rare pentru noua tulpină.
În ce privește vaccinurile, experții agreează că acestea protejează, în continuare, de la forme grave și spitalizare. Astfel, deși inițial experții s-au arătat îngrijorați de faptul că mutațiile la proteina Spike ar putea determina ineficiența vaccinurilor, studii preliminare realizate de UKHAS (Agenția de Securitate în Sănătate din Marea Britanie) demonstrează că o singură doză de vaccin poate micșora cu 52% riscul de internare în spital pentru tratament, pe când cu două doze riscul scade cu 72%. Totuși, imunitatea ar scade cu trecerea timpului, motiv pentru care cetățenii sunt îndemnați să primească și doza 3 (Booster). Conform aceluiași studiu, la două săptămâni după administrarea dozei booster, protecția împotriva spitalizării crește la 88%.
Măsuri de prevenție în Republica Moldova: Stare de urgență în sănătăte publică și „Cod roșu” pentru mun. Chișinău
Declanșarea noului val a determinat o intervenție din partea autorităților, care au stabilit mai multe restricții ce urmează să intre în vigoare pe 22 ianuarie. Acestea sunt valabile pe întregul teritoriu al țării, inclusiv în capitală. Prevederile valabile în perioada 22 ianuarie - 20 februarie 2022 sunt:
- Interzicerea accesului pentru însoțitori în instituții medico-sanitare și centre de plasament (cu excepția însoțirii copiilor până la 14 ani și a persoanelor cu dizabilități severe);
- Organizarea regimului de muncă la distanță, atât în sectorul public, cât și privat, acolo unde este posibil, sau pe ture;
- Obligarea prezentării certificatului COVID-19 la accesul în unitățile comerciale non-esențiale pentru toți cei care au atins majoratul. Accesul în instituțiile esențiale (magazine de produse de igienă, pentru animale sau alimentare, farmacii, instituții medicale, servicii poștale, asiguratori, stații PECO, gări auto și feroviare etc) rămâne liber;
- Limitarea capacității restaurantelor, cafenelelor și altor unități alimentare vor activa cu capacitate de 50% și în perioada 7.00 - 22.00. După ora 22.00 se permite pregătirea bucatelor la pachet sau pentru livrare. Accesul este permis doar cu certificat COVID-19;
- Obligativitatea prezentării certificatului COVID-19 la accesul centrele de fitness/sport în baza certificatului COVID-19, cu asigurarea a 7m2 pentru fiecare client și fără antrenamente de grup;
- Desfășurarea evenimentelor sportive fără spectatori în interior sau cu limitarea la 50% a spectatorilor în exterior, cu condiția prezentării certificatului COVID-19;
- Organizarea evenimentelor științifice, conferințelor, seminarelor etc. doar în format online;
- Limitarea capacității instituțiilor culturale la 50% din locurile existente în interior, cu acces permis doar în baza certificatului COVID-19;
- Interzicerea accesului pentru însoțitori în Aeroportul Internațional Chișinău;
- Organizarea procesului de învățare online pentru studenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior, cu excepția USMF „N. Testemițanu”, care va activa în regim mixt;
- Interzicerea activității ringurilor de dans și cluburilor de noapte, indiferent de denumire și formă de organizare.
Totodată, în perioada 24 ianuarie – 4 februarie, elevii vor învăța în regim online, pe când grădinițele vor continua să activeze în regim normal. Pentru a facilita respectarea restricțiilor sus-menționate, Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, a anunțat un șir de măsuri de susținere a populației. Astfel, în perioada de învățare online, un părinte din fiecare familie cu copii până la 12 ani sau cu dizabilități va beneficia de zile libere plătite, iar guvernul va acorda compensații pentru două zile libere acordate pentru vaccinare, va acorda o indemnizație pentru șomajul tehnic și va permite activarea în regim de activitate redusă, cu compensarea parțială a cheltuielilor. Prin mecanismele respective, guvernul își propune să reducă din rata de concedieri, astfel încât angajații să-și poată păstra locul de muncă.
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din municipiu Chișinău la fel, în ultimele săptămâni, a adoptat diverse decizii. Deși decizia CNESP adoptată pe 20 ianuarie a uniformizat restricțiile la nivel național, decizia comisiei locale mai menționează câteva aspecte importante, printre care:
- Obligațiunea de a purta masca de protecție corespunzător - pe gură și pe nas, în toate spațiile publice închise (magazine, farmacii, restaurante, cafenele, stații PECO etc), dar și în transportul public, la stațiile de așteptare, în spații deschise unde sunt aglomerații de oameni, cu respectarea distanței fizice de minimum un metru;
- Aerisirea cu regularitate a încăperilor, dezinfecția și igienizarea mâinilor și suprafețelor;
- Sporirea eforturilor de comunicare întru convingerea populației să se vaccineze;
- Organizarea online a procesului de educație al instituțiilor de învățământ extrașcolar, Centrelor comunitare pentru copii și tineri și Centrelor de zi în perioada 20.01-03.02;
- Sistarea activității zonelor de agrement, parcurilor de distracții și a cluburilor de noapte/ringurilor de dans, indiferent de forma de organizare și denumirea acestora.
Pe scurt, despre vaccinare
Problema vaccinării în Republica Moldova persistă. Conform autorităților centrale, acoperirea vaccinală cu schemă completă în populația generală raportat la populația recensământului din 2014 este de cca. 29%, iar pentru grupele de vârstă de peste 18 ani – de cca. 47%. În municipiul Chișinău, conform declarațiilor lui Boris Gîlcă la ședința primăriei din 17 ianuarie, acoperirea vaccinală la populația generală era de 44.4%, întrecând cu mult cea la nivel național. Chiar și așa, și în capitală, și la nivel național, suntem departe de rata de 70%, necesară pentru atingerea imunității colective.
Infografic: Rata de vaccinare în Chișinău la 17 ianuarie 2022. Sursă: Primăria Mea
Autoritățile locale își propun să desfășoare mai multe acțiuni astfel încât să atingă rata de 70% din chișinăuieni vaccinați până pe 1 aprilie 2022. Printre acestea se regăsesc acțiuni de informare și, posibil, revenirea la parteneriatele cu sectorul HoReCa, care pe parcursul lunii decembrie a oferit vouchere de consum pentru cei care s-au vaccinat în punctele mobile de imunizare.
În capitală există 70 de centre de vaccinare, inclusiv două mobile (troleibuzul și autobuzul de vaccinare). Vaccinarea este gratuită și este disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin pot primi doza 3 (booster), alegând pentru aceasta dintre vaccinurile Pfizer și Moderna. Persoanele care s-au vaccinat anterior în România pot primi doza booster în Republica Moldova, după ce realizează „omologarea” certificatelor, urmând instrucțiunile pe site-ul www.certificate-covid.gov.md.
Echipa Primăria Mea în continuare vă îndeamnă să respectați regulile anti-COVID: spălat pe mâini cât mai des, purtatul măștii care să acopere gura și nasul și limitarea ieșirilor atunci când acestea nu sunt necesare. Totodată, vă îndemnăm să vă vaccinați cu orice vaccin disponibil, la unul dintre cele 70 de puncte de imunizare din capitală. Vaccinarea micșorează drastic șansele de spitalizare sau deces.
Autoare: Cristina Sîrbu